Концерт виолончелисте Вука Оваскаинена и пијанисте Укија Оваскаинена

27.11.2017., 21:00

На концерту ће наступити и гошћа, млада виолинисткиња Дуња Каламир.

Програм:
Joзеф Хајдн       
Концерт за виолончело бр. 2 у Де–дуру
Allegro moderato
Adagio
Rondo – Allegro

Франц Шуберт
Tрио у Бе–дуру
II Andante
IV Rondo – Allegretto
Дуња Каламир, виолина
Вук Оваскаинен, виолончело
Уки Оваскаинен клавир

Биографије:
Вук Оваскаинен (Београд, 2001) је почео да свира виолончело са седам година. Лауреат је такмичења Петар Коњовић, Душан Протић, Моцарт у Квинто Вичентину и Републичког такмичења. На смотри талената у Сремским Карловцима (2011) изабран је за најталентованијег виолончелисту у Србији. Добитник је других награда на међународним такмичењима Херан у Чешкој и у Лицену у Аустрији. Одржао је солистичке концерте у Галерији САНУ и Галерији Артгет, а такође је наступао и на фестивалима Чело фест и Шопен фест у Београду, на концертима организације Артлинк, и као солиста са Оркестром Артлинк. Вук је ученик II разреда СМШ Др. Војислав Вучковић у класи проф. Данијеле Милутиновић, а такође ради са проф. Божом Сарамандићем. Учествовао је на курсу Cello Gathering у Енглеској, где је радио са професорима Александром Бејлијем и Лоуис Хопкинс. Академици Дејан Деспић и Иван Јевтић су компоновали и посветили Вуку своја дела за соло виолончело.

Уки Оваскаинен је лауреат, као и добитник специјалне награде Контемпоранеа и награде публике, на такмичењу „Премио Хаен“ у Шпанији.  Редовно наступа  као солиста и камерни музичар  у Србији, као и широм Европе, на фестивалима као што су „Ликови пијанизма“ у Театру Марински, „Хаген Опен“, Међународни фестивал музике у Бургосу, „Дијабели лето“ у Матзеу, Концерти у дворцу Вајлбург, „Златни дани Копенхагена“, Mеђународна недеља пијанизмa у Еспу.  Извео је низ од осам различитих солистичких реситала на Краљевском данском конзерваторијуму током једанаест дана, што представља највећи индивидуални пројекат у историји те установе.
Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку на Високој школи за музику и театар у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Радио је са истакнутим уметницима и педагозима попут Пнине Салцман, Андраша Шифа, Емануела Красовског, Чарлса Розена, Јалија Вагмана и Фуа Цонга.
Уки Оваскаинен је свирао као солиста са симфонијским оркестрима Сјеланда и Олборга, наступао у Концертхаусу у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра. Радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалији, свирао у оквиру професионалних оркестара у Данској и у Србији, радио са професионалним хоровима  и  наступао на преко 200 концерата на четири континената са хором Тапиола. У оквиру организације Артлинк, проширио је своју педагошку активност, радећи са камерним ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром. Уметнички је организатор турнеје камерне музике у Данској, који носи његово име. Ради као званични корепетитор на такмичењима Музичке омладине у Београду. Поред ангажовања као виши уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте на ФМУ, он редовно наступа са еминентним српским и иностраним музичарима.

Дуња Каламир (12) је ученица другог разреда СМШ Др Војислав Вучковић у Београду, у класи професорке Биљане Стевановић. Први солистички концерт је одржала са девет година у Галерији САНУ. Свирала је са Прашком филхармонијом у Прагу, као и са Руским Председничким оркестром у Москви. Освојила је прве награде на многим међународним и домаћим такмичењима, као што су Охридски бисери (2016), Републичка такмичења (2010, 2012, 2014, 2016), Premio Clivis (Рим, 2015), Арснова (Трст, 2013) и друга. На међународном такмичењу Il Piccolo Violino Magico 2017 је добила је специјалну награду за најбоље извођење Вивалдија. Учествовала је на мајсторским курсевима Стефана Миленковића, Дејана Михајловића, Немање Радуловића, Татјане Балашове, Драгутина Младеновића и Регине Брандстетер.
За Дуњу су компоновали Дејан Деспић, Драгана Јовановић, Душан Богдановић, Александар Вујић и Ана Крстајић.

 

Loading...