18. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА“: дуо Ненад Ђукић и Аурора Бал

04.07.2018., 20:30

На свечаном затварању фестивала наступиће Ненад Ђукић (Србија/Швајцарска) заједно са Аурором Бал (Француска/Швајцарска). Они ће се публици представити делима за оргуље четвороручно, као и солистички. Концерт реализујемо у сарадњи са Амбасадом Швајцарске у Србији.

Прогграм:
Волфганг Амадеус Моцарт (1756–1791)
Фантазија у Еф–дуру за оргуље четвороручно, KV 608

Отац Давид Мариа да Бергамо (1791–1863)
Елевација у де–молу
Аурора Бал

Жак Фогт (1810–1869) / Пол Хас (1866–1943)
Фантазија Олуја
Ненад Ђукић

Петар Иљич Чајковски (1840–1893)
Свита Крцко Орашчић за оргуље четвороручно
Минијатурна увертира
Марш
Плес Шећерне виле
Рускa игра – трепак
Арапска игра
Кинеска игра
Пасторала
Валцер цвећа

Биографије:
Аурора Бал (Aurore Baal, 1989, Кан) је оргуљашица, пијанисткиња, чембалисткиња и композиторка. На конзерваторијуму у Лиону стекла је диплому музичких студија (ДЕМ) клавира, оргуља (у класи проф. Ива Лафарга), хармоније и музичке културе, а на конзерваторијуму у Макону диплому prix de perfectionnement из клавира у класи Бруна Робиљара. Од 2011. године, потпуно се посветила оргуљама започевши усавршавање у Хамбургу и наставила у Базелу на Schola Cantorum Basiliensis у класи проф. Волфганга Церера. Овде је завршила бачелор и мастер студије оргуља – историјска извођачка пракса. Интересовање за француску романтичарску музику одвело ју је на студије на конзерваторијуму у Стразбуру где је стекла диплому prix de спéциалисатион у класи Данијела Маурера. Тренутно завршава мастер студије извођачке праксе у класи Мартина Зандера у Базелу проучавајући немачки романтичарски и савремени репертоар за оргуље.
Освојила је прве награде на оргуљашким такмичењима у Епиналу 2014. године и Paul-Hofhaimer у Инсбруку 2016. године. Као музиколог је посвећена истраживању и транскрибовању.
Као музичар наступа на реситалима, концертима камерне музике и са бројним хоровима и оркестрима. Наступала је у Француској, Немачкој, Италији, Луксембургу и Швајцарској. Радила је као професор клавира, клавирски сарадник и хоровођа и организовала бројне музичке пројекте. Године 2012. је добила место црквеног оргуљаша у Дагмерзелену, Швајцарска.

Након студија клавира на Конзерваторијуму у Нешателу, Швајцарска, у класи Пола Кокера и Силвиан Деферн, Ненад Ђукић је уписао оргуље у класи Кеи Които на Универзитету за музику у Лозани и стекао мастер диплому извођача. Студије је наставио у Schola Cantorum Basiliensis у Базелу, у класи Волфганга Церера. Такође је завршио специјалистичке студије чембала у класи Јованке Марвиле на Универзитету у Лозани. Похађао је мајсторске курсеве многих познатих оргуљаша.
Посвећен је извођењу барокне и камерне музике. Наступао је у оквиру Маратона оргуљских реситала током Баховог фестивала Лозане (2007). Редовно наступа на концертима на Академији барокне музике у Сарлау, Француска, у Катедралама Мартиникерк у Гронингену и Валбургискерк у Зутфену, Холандија. Сарађивао је са оркестром из Лозане, Orchestre romand des jeunes professionnels под вођством Доминика Тила изводећи Бахову Пасију по Јовану у Лутрију, Лозана.
Ненад Ђукић ради као црквени оргуљаш више парохија у Лозани. Такође, предаје клавир у музичкој школи La Clé de Sol у Бершеу. Од 2011. године је оргуљаш Chapelle Vocale et Instrumentale de Lutry у Лутрију, а 2017. године је постављен за оргуљаша цркве Temple de Lutry, чувене по својој акустици, архитектури и оргуљама. Ова позиција од њега захтева да свира током служби, организује концерте и промовише оргуље, као и да диригује оркестром и хором у специјалним приликама.

 

Loading...