ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

23.03.2019., 13:00

ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА
Субота, 23. март у 13.00

Окупљање у Ликовној галерији
Кнез Михаилова 6

Води: Катарина Костандиновић, историчарка уметности
Вођење кроз поставке у галеријама Културног центра Београда замишљено је као упознавање са различитим уметничким праксама, естетским и концептуалним опредељењима и изражајним средствима аутора који се представљају на актуелним изложбама у КЦБ. Крећући се од Ликовне галерије и изложбе Зорана Димовског Поклон, преко Галерије Podroom и изложбе Надије Мустапић и Тонија Мештровића Минута шутње, до изложбе у Галерији Артгет Ђорђа Одановића Испитивање дубине, шетња има за циљ да подстакне дијалог са публиком, покрене питања и дискусију, размену мишљења. Говорићемо о различитим садржајима кроз поставке, у галеријским просторима као местима инвентивности и промишљања о савременој визуелној и ликовној сцени.

Ђорђе Одановић, ИСПИТИВАЊЕ ДУБИНЕ

Одановићеве фотографије се не само гледају него се у њих и улази посредством старе заборављене технике, стереофотографије, у новије време актуализоване посредством 3Д филмова који се и заснивају на анаглифима, чији су корени  управо у стереофотографији. Најновију серију Одановићевих фотографија одликује стилска доследност: на њима нема ничег случајног, нема пада тонуса нити бизарности у композицији, заправо ништа нам не одвлачи пажњу од саме дубине. Чврст ослонац у узнемирујућој панорами визуелних уметности нашег доба. (Милена Марјановић)

Више о изложби видите овде.

Зоран Димовски, ПОКЛОН

Изложба радова Зорана Димовског која се представља под називом Поклон публику суочава са  ликовно транспонованим вербалним изразима, преузетим из регистра усмереног на политичко управљање индивидуалним и колективним телима.  Они су стрпљивим и дуготрајним мануелним исцртавањем мотивски уведени у оквире крајње једноставних и композиционо сведених, али уједно гестуалним елементима веома богатих визуелних призора, који се, стога, могу третирати и као индексни трагови уметничког процеса. Да би се радови сагледали треба уронити у детаље и пратити начине преплитања и сажимања колорних и гестуалних интензитета, у чијем динамичком међуодносу настају поља напетости којима је прожета целокупна површина цртежа. (Стеван Вуковић)

Више о изложби видите овде.

Надија Мустапић/Тони Мештровић, МИНУТА ШУТЊЕ

Минута шутње је коауторски пројекат који је настајао током 2012. године и 2013. године на бродоградилиштима „3.мај“ и „Бродосплит“ и кроз сарадњу са самим радницима. Иза актуелне економско-политичке теме приватизације бродоградилишта или краја традиције бродоградње у Хрватској, стоји друштвено маргинализован, интензиван рад којем су изложени радници у току производње. Рад говори о крхкости идентитета, егзистенцијалној и економској неизвесности, нелагодности након транцизијског периода, рефлектујући ситуацију која задире и шире од локалне проблематике. Изложба се реализује у оквиру програма пројекта Ријека 2020 Европска престоница културе у Београду и део је програмског правца Кухиња.

Више о изложби видите овде.

Loading...