Predavanje pionira post-gravitacione umetnosti Dragana Živadinova otvara konferenciju “Creative Backslash”

12.06.2019., 18:30

Trodnevna međunarodna konferencija Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations  okupiće 17 zanimljivih predavača i oko 150 delegata iz više od 15 zemalja u dijalogu o izazovima kreativnog rada. Konferenciju otvara legendarni slovenački umetnik i pozorišni reditelj Dragan Živadinov, svojim predavanjem u Kulturnom centru Beograda, koje je besplatno i otvoreno za publiku.

Od 12. do 14. juna, Nova Iskra će predstaviti trodnevni međunarodni forum pod naslovom Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations u Kulturnom centru Beograda i Fabrici. Konferencija će okupiti istaknute predavače, umetnike, kreativne preduzetnike, predstavnike habova, studente, profesore i kreatore politika iz Turske, Grčke, Velike Britanije, Španije, Portugala, Slovenije, Slovačke, Francuske, kao i iz drugih zemalja i sa Balkana.

Program će se kroz predavanja, radionice i panel diskusije dotaći i neke od važnih pitanja kao što su odnos kreativnog rada i mentalnog zdravlja, “gig ekonomija”, lični razvoj, otpornost (resilience) pojedinaca i dizajn organizacija, prostori ko-kreacije, učenje kroz saradnju ili blockchain kao alat za kolaboraciju. Među predavačima su Rachel Doern i Aleksandar Brkić sa vodećeg londonskog univerziteta Goldsmiths, zatim predstavnici habova Collaborativa, Poligon ili CRU Cowork, zatim Brano Frk iz slovačke organizacije za dizajn učenja Oppus, Dragana Jevtić iz Kreativnog mentorstva, kao i Darija Medić iz Diplo Fondacije i Marko Novaković koji stoji iza nagrađivanog projekta “Klijent je uvek u pravu”.

Pored brojnih predavanja i prezentacija, četiri paralelne radionice vodiće profesor Jovan Čekić sa FMK-a (Kreativne strategije), Atilim Sahin iz turske organizacije ATLOYE (Kako graditi zajendice), Nana Radenković ispred Nove Iskre (Timska kultura) i Eva Velimirović koja će održati kratki trening o ličnoj organizaciji i planiranju. Program je podeljen u tri tematska nivoa: alone (individualni nivo), together (nivo saradnje) i united (nivo organizacije).

U sredu 12. juna u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6), u okviru konferencije će biti održano i performativno predavanje legendarnog slovenačkog umetnika i pozorišnog reditelja Dragana Živadinova pod nazivom Post-gravity Art. Ovaj inspirativni i intrigantni događaj je otvoren za širu javnost, i besplatan uz registraciju na ulazu.

Živadinov je sa svojom poslednjom, zapaženom predstavom otvorio prošlogodišnji Bitef festival, a ovom prilikom će govoriti o svojim projektima usmerenim na umetničko istraživanje svemira i realizaciju kosmo-kinetičkih umetničkih projekata (čak i u nultoj gravitaciji), koji uključuju pedesetogodišnji teatarski proces “Noordung” (1995-2045.), osnivanje kulturnog centra evropskih svemirskih tehnologija KSEVT u Vitanju i brojne druge umetničke akcije koje prevazilaze naše planetarne okvire. Pored toga što je jedan od osnivača kultnog projekta-države NSK i pozorišne trupe Gledališče sester Scipion Našice, Živadinov je kandidat za kosmonauta i stanovnik “Zvezdanog grada” nadomak Moskve.

Učešće na konferenciji je besplatno. Umetnici, autori, istraživači, kreativni profesionalci i preduzetnici, predstavnici habova, studenti ili edukatori zainteresovani za događaj mogu se prijaviti do 5. juna u ponoć.

Projekat Connect 4 Creativity ima za cilj da promoviše interkulturalni dijalog kroz povezivanje kreativnih habova i zajednica u umreženu zajedničku budućnost. Connect 4 Creativity je 18-mesečni projekat pod vođstvom Britanskog saveta, u partnerstvu sa Univerzitetom Abdulah Gül, i tri kreativna haba – Atölye u Turskoj, Bios u Grčkoj i Nova Iskra u Srbiji. Projekat sufinansiraju Evropska unija i Republika Turska, kroz program Interkulturalnog dijaloga, uz podršku Yunus Emre Instituta iz Turske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...