Концерт клавирског дуа Весна Кршић и Снежана Николајевић поводом 50 година уметничког рада

24.10.2019., 20:00

Први наступ су имале 1968. године, као студенткиње београдске Музичке академије, а њихова континуирана каријера тече од њиховог првог целовечерњег реситала који су одржале у Дому омладине у Београду, 1969.године. На концерту ће такође наступити и гошће виолисткиња Љубица Секулић и Женски градски хор „Барили“ под уметничким вођством Каталине Тасић.

Програм:
Арво Перт
Исти интервал (прво извођење у Београду)

Камиј Сен-Санс
Листић из албума, оп. 81

Светислав Божић
Ваведењска песма (верзија за виолу и клавир четвороручно)

Јохан Себастијан Бах – Александар Гедике
Пасакаља и фуга у це–молу за клавир четвороручно

Јозеф Сук
Песме на народне теме за женски хор и клавир четвороручно
Жалост
Пастир у пролеће
Дивна вода  

Антоњин Дворжак
Три Легенде, оп. 59

Зоран Христић
Руфурија (прво извођење, посвећено дуу Николајевић-Кршић)

Биографије:
Клавирски дуо Снежана Николајевић и Весна Кршић
Весна Кршић, музички теоретичар и пијаниста и Снежана Николајевић, музиколог и пијаниста, музицирају у клавирском дуу врло дуго: први наступ су имале 1968. године, као студенткиње београдске Музичке академије, а њихова континуирана каријера тече од њиховог првог целовечерњег реситала који су одржале у Дому омладине у Београду, 1969. Негују истим интензитетом концертирање на два клавира и на једном клавиру четвороручно. На импозантном репертоару дуа налазе се дела у широком временском и стилском распону – од раног барока до савремених аутора – што се може видети у листи репертоара. На својим многобројним концертима oткривају нова дела за овај ансамбл – од којих су многа њима посвећена – и уводе нове форме презентације и контакта са аудиторијумом. Урадиле су низ редакција композиција за клавирски дуо, одржале многе семинаре о литератури за клавирски дуо и њеној интерпретацији и написале низ текстова о делима за клавирски дуо и специфичностима интерпретације клавирског дуа.
Наступале су на солистичким концертим и са оркестрима у Београду и многим другим градовима Србије, у бившим југословенским  републикама (Хрватска, Македонија, Црна Гора), затим у Француској, Мађарској, Израелу, Румунији и САД. Снимале су често за радио и телевизију и биле у жирију националних и међународних такмичења. Клавирски дуо  Снежана Николајевић – Весна Кршић је добитник награде Удружења музичких уметника Србије за најбољи концерт 2009. године. Снимци интерпретација дуа објављени су на неколико LP плоча и четири компакт диска у издању ПГП РТС, Факултета музичке уметности и СОКОЈ-а.
Уз камерно музицирање у клавирском дуу негују и своје посебне професионалне каријере – Весна Кршић, магистар музичке теорије, редовни је професор на Факултету музичке уметности, а Снежана Николајевић, доктор музикологије, уредник је у Телевизији Београд и редовни професор на Филолошко уметничком факултету. У том својству су учествовале на многим домаћим и интернационалним научним скуповима и објавиле низ књига, монографија и стручних радова.
Више информација о дуу

Љубица Секулић (Бероград, 1982) је дипломирала харфу и виолу на Факултету музичке уметности у Београду, у класама проф. Љиљане Несторовске и проф. Дејана Млађеновића, и наставила студије у Гетеборгу, где је дипломирала виолу у класи проф. Бјорна Сјогрена. Од 2003. године је члан  Удружења музичких уметника Србије.
Добитник је награда на многобројним републичким и савезним такмичењима ученика и студената, затим награде Шведске академије наука и уметности, Интернационалног ротари удружења и стипендиста разних фондација.
Наступала је као солиста, камерни музичар и члан оркестара у Србији, Шведској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији, Грчкој, Италији, Аустрији, Немачкој, Норвешкој и САД.
Тренутно живи и ради у Стокхолму, где се осим концертне активности активно бави и педагогијом.
Инспирисала је неколико домаћих и страних композитора (В. Миланковић, Д. Јовановић, С. Божић, Р. Мунаката) да компонују за харфу соло и различите камерне саставе.

Градски женски хор Барили Пожаревац је основан 1992. године под окриљем Центра за културу Пожаревац, а од 1997. године прераста у Установу културе Града. Оствареним дометима на домаћој и међународној хорској сцени и освојеним високим признањима на престижним међународним хорским конкурсима, хор Барили се сврстао у истакнуте хорове Србије. Хор изводи дела у распону од средњег века до композиција истакнутих домаћих и иностраних савремених композитора, од којих су многи и посветили своја дела хору Барили и диригенту Каталин Тасић, која се налази  на челу Хора од његовог оснивања.

Мр Каталин Тасић, уметнички директор и диригент хора Барили, је магистрирала дириговање на ФМУ у Београду у класи проф. Даринке Матић–Маровић. У звању редовног професора предаје на Катедри за дириговање Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу. За свој уметнички и педагошки рад је награђена бројним признањима од којих се издвајају: Повеља културе КПЗ Пожаревца, Златна значка КПЗ Србије, Октобарска награда Града Пожаревца и Специјална диригентска награда жирија Међународног такмичења Бела Барток у Дебрецину.

 

Loading...