English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Ukupno: 5

Imaginarni pejzaži Džona Kejdža
Multimedijalni događaj povodom obeležavanja stogodišnjice kompozitorovog rođenja i Svetskog dana muzike
21 jun
p u s č p s n
20:00
Džon Kejdž i Tjudor

muzički cirkus / koncerti / video radovi / čitanje Kejdža / filmovi / izložba / veb konferencija

Imaginarni pejzaž nije fizički pejzaž već termin rezervisan  za nove tehnologije. To je pejzaž u budućnost. Kao da putem tehnologije uzlećete sa zemlje i poput Alise prolazite kroz ogledalo... (Dž. Kejdž, 1986)

Naslovljen po kompozitorovom istoimenom ciklusu dela, ovaj multimedijalni projekat ima za cilj da pokaže da je Džon Kejdž (1912–1992) već sredinom prošlog veka, istražujući celokupno zvučno polje – od gradskog pejzaža i nepredvidljivosti ulične buke koju je posebno voleo, preko osvajanja prirodnog pejzaža i ozvučavanja biljaka i školjki sistemom amplifikacija, do komponovanja novih zvučnih pejzaža čije je poreklo u elektronskom mediju – nagovestio da će čulo sluha postati vodeće čulo novog doba.

Program je zasnovan na kreativnoj montaži odabranih segmenata iz Kejdžovog hibridnog opusa sa ostvarenjima beogradskih kompozitora i dokumentarnim materijalom koji svedoče o stvaralačkim odjecima Kejdžove eksperimentalne prakse u domaćoj umetnosti.

Tragovi Kejdžovog gostovanja na Bitefu 1972. godine, koji su do danas počivali u arhivima kao nevidljive i istorijski neutralne činjenice, biće najzad osvetljeni i dokumentovani fotografijama i tekstovima iz tadašnje, jugoslovenske štampe, a kao dragoceno svedočanstavo o Kejdžovoj saradnji sa našim umetnicima emitovaćemo dokumentarni film Bora Draškovića Paradoks o šahu iz 1973. godine. Kejdž u ovom filmu priča o svom odnosu prema šahu, između ostalog, i kako je napisao muziku na partiju Spaski–Fišer.

Ovaj interaktivni događaj je otvoren za sve koji žele da aktivno učestvuju u Muzičkom cirkusu i online projektu A Chance Operation: The John Cage Tribute, jer je to uslov da upravo na Svetski dan muzike rođendan ovog svestranog umetnika i anarhiste bude proslavljen sa uspehom dostojnim značaja njegovog opusa za razvoj umetnosti u drugoj polovini XX veka, ali i danas.

 
Kreatori projekta: Nada Kolundžija i Ivana Miladinović Prica

Produkcija i tehnička organizacija: Kulturni centar Beograda
Muzička režija: Nada Kolundžija
Koncept izložbe: Ivana Miladinović Prica
Materijale ustupili: Studentski kulturni centar, Istorijski arhiv Beograda, Muzej savremene umetnosti

 

 Imaginarni pejzaži - Program i satnica

 

 

Bookmark and Share

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close