konkurs likovna 2018
bina 2017
 English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Nema sadžaja.
Ukupno: 0

Dodeljena nagrada Kulturnog centra Beograda na 54. Oktobarskom salonu
Žiri za nagradu Kulturnog centra Beograda, koji je radio u sastavu: Svetlana Petrović, urednica Likovne redakcije, Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, kustoskinja i Gordana Dobrić, kustoskinja, odlučile su da na 54. Oktobarskom salonu dodele nagradu Margareti Kern za video rad, "Stanje (i ) tela(o)", iz eksperimentalnog ciklusa "Kome pripada svet", iz produkcije 2013. godine.
16 нов
п у с ч п с н
.

Žiri je razmatrao nekoliko radova izloženih na ovogodišnjem Salonu za nagradu KCBa, ali se odlučio za rad Margarete Kern sa sledećom argumentacijom:
U duhu najbolje tradicije postfeminističke umetnosti i prakse i istorijskog aktivizma iz 70ih i 80ih godina XX veka, u svom stvaralačkom konceptu autorka koristi ljudsko telo i telesne radnje kojima se prikazuju dramatični vizuelni doživljaji i ekspresivna stanja u slikama političke i socijalne pobune. Rad sa telesnim motivima u ovom video radu / filmu je intermedijalan i multimedijalan jer u kreiranju vizuelnog, estetskog i audio doživljaja tela angažovanog u angažovanom prostoru umetnica uključuje različite sadržaje likovnog i vizuelnog formata - od arhivskih kadrova iz filma Bertolda Brehta iz 1932. na kojima su snimci ekonomske krize u Vajmarskoj republici, sekvence iz video zapisa zabeleženog policijskom kamerom sa jednog studentskog protesta u Londonu 1964, fotografija i pokretnih slika uobličenih animiranim crtežima i svedenom pikturalnošću, do naracije - glasa same umetnice koji nam se obraća svojim suptilnim komentarima pojedinih scena u formi audio zapisa.
Na taj način u procesuiranju dramatičnog događaja kojim se video rad bavi, umetnica ima ulogu autora i učesnika protesta. Pažljivo birani i simbolični interpretativni sadržaji imaju karakter analize i kritike društva koje umetnica izgovara kao subjekt tog društva, iz pozicije svoje rodne političke moći i promišlja vlastito biće kao estetsko, političko i socijalno telo.
Imajući u vidu aktuelni angažman Margarete Kern u okviru 54.Oktobarskog salona i njen nastup na upravo otvorenoj samostalnoj izložbi u Kelnu 9. novembra, kao sastavnoj aktivnosti Salona, na kojoj se bavi emigrantkinjama, žiri je mišljenja da ova autorka svojim umetničkim radom, delovanjem i stvaralaštvom koje se zasniva na graničnim disciplinama, na najbolji način zastupa ideje savremene feminističke i aktivističke umetnosti kojima je posvećena i ovogodišnja manifestacija.

Nagradu Kulturnog centra Beograda predstavlja organizacija samostalne izložbe Margarete Kern u nekoj od galerija KCB-a u 2015. godini.

Bookmark and Share

Komentari

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close