English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Ukupno: 5

Nedelja japanskog filma
Ulaz na sve projekcije je slobodan
24 nov sre
29 nov pon
20:30
Film Budjenje (Awaking) otvara Nedelju japanskog filma u DKC-u

Na Nedelji japanskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda predstavlja se šest filmskih ostvarenja, i to 5 igranih i jedan animirani film. Filmovi su nastali u periodu od 1991. do 2008. godine. Većinu ovih melodrama koje se bave porodičnim, ličnim i društvenim problemima, beogradska publika do sad nije imala priliku da vidi.
Nedelju japanskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda će otvoriti NJ.E. ambasador Japana u Republici Srbiji, g. Tošio Cunozaki.

Na programu Nedelje japanskog filma su:


sreda, 24.novembar
18.00 Buđenje (Awaking), 2006, trajanje 125'

r/sc: Junđi Sakamoto (prema romanu Nacue Kirino); k: Rjo Ocuka; uloge: Jun Fubuki (Tošiko Sekigući), Tecuši Tanaka (Akijuki), Takako Tokiva (Miho), Jošiko Mita (Akiko Ito)

Tri godine nakon odlaska u penziju, Tošikin muž umire od srčanog udara. Pripremajući sve za sahranu, njena porodica se okuplja: ćerka Miho i sin Akijuki sa suprugom, koju Tošiko prvi put upoznaje, jer njih dvoje žive Kaliforniji. Igrom slučaja, Tošiko saznaje da je njen muž imao ljubavnu aferu sa starijom ženom, kojoj je odlazio svakoga četvrtka, govoreći joj da ide na kurs kuvanja.

četvrtak, 25. novembar
20.30 Mladost Etsuko Kamije (The Blossoming of Etsuko Kamiya), 2006, trajanje 111'

r: Kazuo Kuroki; sc: Kazuo Kuroki, Hideki Jamada (prema drami Masatake Macude); k: Koići Kavakami: uloge: Tomojo Harada (Ecuko Kamija), Masatoši Nagase (poručnik Nagajo Nagamasa), Šunsuke Masaoka (poručnik Akaši), Kaoru Kobajaši (Jasutada, Ecukin brat), Manami Honđo (Fusa, Jasutadina supruga)

Na krovu bolnice stariji bračni par se seća trešnjinog stabla koje je raslo ispred kuće u Komencu, tamo gde je bila Ecukina kuća. Lagano, par se seća i Drugog svetskog rata i okolnosti u kojima su se upoznali. Ecuko je tada, nakon smrti njihovih roditelja, živela s bratom i njegovom suprugom. Bila je zaljubljena u poručnika Akašija, mlađeg prijatelja njenog brata. Ali, jednoga dana Akaši predlaže Ecuki brak sa svojim prijateljem Nagajom.


petak, 26. novembar
20.30 Prizori s mora (A Scene At The Sea), 1991, trajanje 101'

r/sc: Takeši Kitano; k: Kacumi Janagišima; uloge: Kroudo Maki (Šigeru), Hiroko Ošima (Takako), Sabu Kavahara (Takoh), Tošizo Fujivara (Nakajima)

Šigeru je gluvonemi mladić koji radi kao đubretar. Na svojoj ruti među odbačenim stvarima pronalazi dasku za surfovanje. Zainteresovan, popravlja je i odlazi na plažu. Njegovi pokušaji da uhvati talase su neuspešni, ali on odlučno dan za danom, odlazi na plažu i vežba. U uzaludnim pokušajima posmatraju ga njegova devojka Takako i skeptični lokalni surferi.


subota, 27.novembar
20.30 Planinska groznica (Climber`s High), 2008, trajanje 145'

r: Masato Harada; sc: Masato Harada, Masato Kato, Izuru Narušima (prema romanu Hidea Jokojame); k: Gen Kobajaši; uloge: Šinići Cucumi (Kazuo Juki), Masato Sakai (Tacuja Sajama), Maćiko Ono (Ćizuko Tamaki), Masahiro Takašima (Anzai Koićiro)

Baziran na stvarnom događaju, tragičnoj avionskoj nesreći koja se dogodila 1985. godine, film se fokusira na lokalnog novinara koji radi na toj priči. Nakon pada aviona, od 524 putnika, samo je četvoro preživelo. Novinar koji prati tu vest od samog početka, uz suočavanje s raznim glasinama i istinom vezanom za sam događaj, pokušava rešiti i pitanja vezana za sopstvenu karijeru, novinarsku etiku i privatni život.


nedelja, 28.novembar
20.30 Ranjeni anđeli (Scarred Angels), 1997, trajanje 118'

r: Junđi Sakamoto; sc: Šoići Marujama; k: Norimići Kasamacu; uloge: Ecuši Tojokava (Micuru Kida), Claude Maki (Hisaši Išii), Tomojo Harada (Eiko Taćibana), Bang-ho Ćo (Ićiro Higašijama)

Micuru Kida vodi malu detektivsku agenciju pored Tokija, a u radu mu povremeno pomaže prijatelj Hisaši. Njih dvojica će se posvađati, i Micuru odlučuje da napusti grad. Taman u to vreme dobija zadatak koji ga odvodi u napuštenu zgradu gde pronalazi mafijaša koji je na samrti. Sažalivši se na njega, on mu obećava da će njegovog sina odvesti njegovoj bivšoj ženi.


ponedeljk, 29.novembar
20.30 Božji mač - animirani film  (The Dagger of Kamui), 1985, trajanje 132'

r: Rintaro; sc: Mori Masaki (prema priči Toru Janoa); k: Ivao Jamaki; a: Takuo Noda
glasovi: Hirojuki Sanada (Điro), Mami Kojama (Ojuki), Tarô Išida (Tenkai), Juriko Jamamoto (Ćiko), Ićihiro Nagai (Andô Šouzan)

U 19. veku u Japanu, u vreme šogunata, priča prati mladog Điroa, siroče, koji je ostavljen sam plutajući u brodu, zajedno s bodežom Kamuija, koji dokazuje da je pripadnik plemena Ainu. Kada Điro napuni trinaest godina, ubijaju njegovog staratelja. Kako on biva optužen za taj zločin primoran je da beži. Tada upoznaje sveštenika Tenkaija koji od njega stvara nidžu. Ali, Tenkai nije ono što se čini...
 

Bookmark and Share

Komentari

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close