English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Nema sadžaja.
Ukupno: 0

IX Filmski festival NORDIJSKA PANORAMA
Prodaja ulaznica po ceni od 200 din na Blagajni DKC-a u Kolarčevoj 6, 16:00 - 21:00.
17 feb pet
21 feb uto
19:00
21:00
IX Filmski festival NORDIJSKA PANORAMA

IX Festival NORDIJSKA PANORAMA

Tradicionalna filmska manifestacija koju već osmu godinu uzastopno priređuju Balkankult Fondacija i Kulturni centar Beograda u saradnji sa ambasadama, filmskim institutima, producentima i distributerima nordijskih zemalja i farmaceutskom kompanijom Aktavis, koja od samog početka podržava ovaj Festival.
Nordijska panorama je festival koji prikazuje godišnju produkciju naboljih kratkih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, kao i dugometražnih dokumenataraca iz nordijskog regiona. Proramski i sadržajno se oslanja na Nordisk Panoramu – Filmski festival pet gradova, koji se svake godine ou septembru održava u drugoj nordijskoj zemlji, a domaćini su: Rejkjavik (Island) Bergen (Norveška) Orhus (Danska) Oulu (Finska) i Malme (Švedska).
Ovogodišnja, Nordijska panorama ’12 će omogućiti gledaocima da se upoznaju sa najnovijim i najsvežijim idejama mladih filmskih umetnika, kao i sa novim ostavrenjima već iskusnih i priznatih stvaralaca prikazanim na 22. Nordisk Panorami, koja je održana u Orhusu (Danska) od 23.do 28. septembra 2011. godine. Mnogi od ovih filmova su već nagrađivani na evropskim festivalima.
Konstantna produkcija dinamičnih i renomiranih dokumentarnih filmova iz nordijskih zemalja koja je u stalnom porastu, uspešno objedinjuje globalna, politička i socijalna pitanja sa intimnim i ličnim aspektom, pri čemu se od samog početka stvaralačkog procesa do postprodukcije sve više akcenat stavlja na profesionalizam.
Karen Rais-Nordentoft, direktorka Festivala u Orhusu (Danska)

Na ovogodišnjem festivalu, pored 30-ak (27) kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova, prvi put će biti i prikazana dva posebna programa: Laponski kratki film i Nordijski dečiji film.

Kratki filmovi o Laponcima
Selekciju filmova o Laponcima (Sami narod) čini 11 kratkih filmova (u ukupnom trajanju od 92 minuta) koji su inspirisani laponskom kulturom i identitetom. Region Laponije obuhvata veliku geografsku oblast na severu Evrope preko granica Norveške, Švedske, Finske i Rusije. Laponski narod ima zajednički jezik i neguje tradicionalan način života, te su nezavisni u pogledu kulture u odnosu na većinske narode ovih zemalja. Laponsku manjinu čini otprilike 75.000 ljudi, od kojih 40.000 živi u Norveškoj. U društvu gde vlada tržišna ekonomija i gde su zaštićena vlasnička prava, ima sve manje mesta za tradicionalan način života Sami naroda, koji se zasniva na osećanju pripadanja zajednici i očuvanju prirode.
Program Nordijski dečiji film donosi 4 filma u trajanju od 59 minuta.

Ovogodišnji festival odlikuju još neke novine: dve izložbe su deo njegovog programa.
U Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I), od 21. februara do 4. marta, otvara se izložba poznatog islandskog fotografa Ragnar Akselsona Raksa Island, između vatre i leda. Ova izložba predstavlja autorov fotografski esej o rodnom Islandu, u kojem se smenjuju dramatično različiti predeli i prizori života okovani ledom i prave erupcije prirode. Ali, Raks je prisutan i u filmskog programu Festivala kao glavni junak filma Poslednji dani Arktika, koji dokumentaristički beleži njeov rad dok snima ljude, uglavnom farmere, ribolovce i lovace, suočene sa teškim uslovima života u udaljenim predelima na Grenlandu.
Takođe u okviru Nordijske panorame 2012, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od 17. do 20. februara, biće prikazana video-zvučna instalacija norveške umetnice Ingrid Berven Strast i polemika (Pasjon og Polemikk) u kojoj dvanaest kritičara odgovara na 15 pitanja koje im je umetnica zadala. Pitanja preispituju ulogu i značaj kritike u savremenoj umetnosti i društvu upošte, dotičući se istovremeno problema roda, demokratije, kapitalizma i konzumerskog društva. Odgovori prikazani istovremeno na 6 projekcija proizvode kakofoniju glasova i mnoštvo vizuelnih slika stvarajući utisak da se kritičari naizgled neuspešno bore da osvoje nezavistan prostor u kojem bi mogli da neometano iznesu svoje poglede.

Filmski program devetog festivala Nordijska panorama osmislilo je dvoje selektora, Jing Haas, saradnica Filmkontakt Nord iz Kopenhagena, i Dimitrije Vujadinović iz Balkankult fondacije.

Posle premijernog prikazivanja u Kulturnom centru Beograda i Domu kulture „Studentski grad“, filmovi će, kao i u prethodnim izdanjima Festivala, tokom 2012. biti prikazani i u drugim u gradovima Srbije: Niš, Novi Sad, Zrenjanin, Obrenovac, Čačak, Leskovac, Zaječar, Kraljevo.

Na programu Nordijske panorame 2012 su:

PETAK 17. februar
19.00 POSLEDNJI NORVEŠKI TROL (Norveška) 13
           VELIKA GREŠKA (Danska) 21`
           LAS PALMAS (Švedska) 15
          ŠTETA (Island) 18
           FINSKA PRIČA (Finska) 6
           MIROVNE SNAGE (Danska) 19
          ukupno: 92

21.00 POSLEDNJE POGLAVLJE (Švedska/Španija)
         ukupno 102

SUBOTA 18. februar
17.00 PROGRAM DEČJIH FILMOVA
         ŠTUKA SID (Švedska) 9
         POZIV NA IGRU (Finska) 9
         JELKA (Danska) 26
         POSLEDNJI NORVEŠKI TROL 13
         ukupno 57

19.00 JEZIČAK (Finska) 4
         VENERA (Danska) 8
          DVA PRIJATELJA (Danska) 8
          SVIM MOJIM PRIJATELJIMA (Danska) 29
          JENI (Norveška) 15
          NEROĐENA PTICA (Island) 8 ukupno 71

21.00 LAGODAN ŽIVOT (Danska) 87

NEDELJA 19. februar
17.00 GOLMAN LIVERPULA (Norveška) 90

19.00 LAPONSKI PROGRAM
         VETAR ŠAPUĆE, NEKOG IMA IZ TUNDRE 10
         MOD, LATINSKI SUPERHEROJ U NEMOGUĆOJ MISIJI 2
         STRANKINJA U DOMOVINI 17
         ROKABILI 9
         ZOV MLADUNCA IRVASA 8
         PRILIČNO RUŽNA ŽABA 4
         ČOVEK JE ROĐEN U MORU 2
         NASLEĐE 5
         TUNDRA ARVAS 4
         BAKA SE SPOTAKLA 3
         PRINCEZA IRVASA 28

         ukupno: 92

21.00 POGLEDAJ ME (Finska) 67
         HVATAČ DUŠE (Finska) 14
         ukupno 81

PONEDELJAK , 20. februar

19.00 KLIK I PORODICA (Danska) 10
         BOŽIĆNO PRASE (Danska) 7
         KAKO SE BERU MALINE ( Finska) 19
         POSLEDNJI DANI ARKTIKA (Island) 57
         ukupno 93

21.00 BLIZANCI (Švedska) 80

UTORAK 21. februar
19.00  ARANDA (Finska) 59
          ZAMISLITE EMANUELA (Norveška) 52
          ukupno 111

21.00 ONA JE PLAVUŠA KAO I JA (Švedska) 89
         ZEMLJA SVINJA (Danska) 29
         ukupno 118

Prodaja ulaznica od 14. februara od 16:00 do 21:00, DKC, Kolarčeva 6. Cena ulaznica je 200 din.

Uz podršku/ With the kind support
FilmKontakt Nord, Ambasada Danske/Embassy of Denmark, Ambasada Finske/Embassy of Finnland, Ambasada Norveške/Embassy of Norway, Ambasada Švedske/Embassy of Sweden

Bookmark and Share

Komentari

Print  

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close