English (United States) Srpski (Srbija) Српски (Србија)

Pretraga  

Media

Foto:

Stranica:    << 1 2 >>

Ukupno: 13

IZMEŠTANJE, hologramska instalacija
Projekat IZMEŠTANJE po prvi put je prikazan publici u okviru Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije.
18 nov pet
09 dec pet
19:00
IZMEŠTANJE:Željko Serdarević i Dragan Mileusnić, rad 002Projekat Izmeštanje pokrenut je kao saradnička platforma sa ciljem da istraži osnovne principe savremene umetničke produkcije i performansa u novonastalim uslovima koje projekat kreira. U svojoj osnovi, platforma predstavlja hologramsku instalaciju za internet izvođenje uživo.

Izgrađena u formi male teatarske scene, platforma u sebi kombinuje sredstva internet komunikacije sa digitalnim (virtuelnim) prostorom i omogućava umetnicima sa različitih geografskih lokacija da timski kreiraju živo izvođenje koje se odigrava pred fizički izmeštenom ali prisutnom publikom. Video, audio, performans stream, internet prisustvo i hologramska projekcija materijali su iz koga nastaje umetničko delo.

Novonastali konceptualni, produkcijski i izvođački uslovi proizvode mogućnosti i ograničenja koja generišu specifična iskustva kako za posmatrače (publiku), tako i za umetnike (performere). Osnovni cilj platforme jeste da inicira, dokumentuje i klasifikuje ta iskustva.

Usled specifičnih političkih uslova u Srbiji poslednjih decenija, izolovanosti i nedostatka kulturnih strategija i inicijativa, savremena umetnosti se pojavljuje u fragmentima, van institucionalnih okvira, van geografskih granica i u različitim formama i umetničkim disciplinama. Upravo ovim projektom naglašava se višemedijski saradnički karakter i nove mogućnosti u izvođačkim umetnostima. Projekat definiše saradnja individualnih umetnika koji kombinuju vizuelne umetnosti, pozorište, tekst, performans, i nove tehnologije.

Projekat Izmeštanje po prvi put je prikazan publici u okviru Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i perfomansa 2011. godine kao program nacionalnog paviljona Republike Srbije na ovoj značajnoj svetskoj manifestaciji. Na poziv gospodina Radivoja Dinulovića, direktora S.Cen – OISTAT centra Srbija, organizacije zadužene za prezentaciju Srbije na Kvadrijenalu, umetnik Dorijan Kolundžija imenovan je za umetničkog direktora nacionalnog paviljona 2011. godine. Kao autor projekta Izmeštanje, Kolundžija je zajedno sa ko-selektorkama programa Anom Adamović i Milicom Pekić, pozvao šest autora da kreiraju namenske radove za ovu specifičnu platformu i na taj način predstave Srbiju u okviru Kvadrijenala. Autori pozvani da predstavljaju Srbiju u okviru projekta Izmeštanje na ovogodišnjem Kvadrijenalu su: Ana Sofrenović, Dalija Aćin, Bojan Đorđev i Siniša Ilić, Željko Serdarević i Dragan Mileusnić, Manja Ristić i Igor Štanglicki.

Praško kvadrijenale ove godine je održano dvanaesti put, u periodu između 16. i 26. juna u Nacionalnoj galeriji u Pragu, a na centralnoj izložbi predstavilo se više od 60 zemalja iz čitavog sveta. Ovogodišnju izložbu videlo je preko 40.000 ljudi, što predstavlja rekordnu posetu u dosadašnjoj istoriji manifestacije. Srbija je kroz projekat Izmeštanje prikazala šest novih radova domaćih autora. Nove produkcije izvođačkih dela autora koji su pozvani da učestvuju izvedena su uživo u Beogradu tokom aprila i maja meseca 2011. godine. Dokumentacija nastala tokom izvođenja producirana je u okviru šest izolovanih scenskih objekata i prikazana u okviru Nacionalnog paviljona. Iako su snimljeni, radovi se odigravaju u integralnoj verziji, u realnom vremenu. Kompletna dokumentacija koja prati proces nastajanja ovakvih dela dostupna je publici tokom izložbe, čime se postiže multifunkcionalnost platforme:

- kao eksperimentalnog prostora u okviru koga je moguće uživo izvesti performans bez fizičkog prisustva umetnika na sceni
- kao istaživačke laboratorije koja prikuplja podatke o procesu nastajanja ovakvih dela
- kao arhive i dokumentaciono-edukativnog centra u okviru koga je moguće istraživati dalje.

************

SUBOTA, 13.00
razgovor sa Milicom Pekić, kustoskinjom projekta i Igorom Štanglickim, jednim od autora performansa

O svom učešću u projektu i realizaciji rada SND-Playground, govori Igor Štanglicki.
Snd-Playground_1.0 je interaktivni koncert - performans koji koristi formu društvene igre. Zamišljeno je da se performans izvodi sa dve geografski različite lokacije, gde je jedan od aktera performansa fizički prisutan pred publikom, a drugi, sa izmeštene geografske lokacije, prisutan pred publikom kao holografska projekcija. Glavni rezultat performansa je muzičko delo, koje je uslovljeno odigranim potezima u igri. Igor Štanglicki
Rođen u Beogradu 1977. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Koristi bilo koji medij koji mu odgovara za ono što želi da predstavi. Radi na polju umetnosti zvuka, skulpture i dizajna baziranog na ručnoj izradi.
Živi i radi u Beogradu.


 

Bookmark and Share

Komentari

Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6
11000 Beograd, Srbija
tel. + 381 (0)11 2621 469
fax. + 381 (0)11 2623 853
www.kcb.org.rs

Design by Hominid
Code by Sobot
 
[reference]

close[caption]
[thumb][orig][stand]

close