Muzički program

U okviru muzičkog programa Centar organizuje koncerte, muzičke festivale, performanse, koncertna predavanja, promocije stručnih publikacija i CD izdanja, majstorske radionice i programe za decu tokom čitave godine, najčešće u Galeriji Artget, jednom od omiljenih beogradskih mesta za muziciranje, kao i ispred Centra tokom leta.

Muzički program gostuje i na drugim različitim gradskim podijumima, kao što su Svečana sala Skupštine grada, Italijanski institut, UP Cvjeta Zuzorić i drugi. Koncerti su besplatni i namenjeni širokoj publici, našim sugrađanima, kao i turistima.

Muzički program sa najdužom tradicijom – Koncerti u Galeriji, istrajava u podršci i negovanju muzičkog podmlatka Beograda i Srbije predstavljajući, od 1986. godine do danas, svakog ponedeljka, darovite izvođače i stvaraoce, dobitnike nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, one koji su na početku muzičke karijere, kao i već afirmisane domaće i inostrane muzičare. Koncerte redovno prenosi Radio Beograd 202. Uverenje da podržavanje mladih nada, pružajući im priliku da steknu dragocena profesionalna iskustva na samom početku, predstavlja pravu investiciju u muzičku budućnost zemlje, u velikoj meri urodilo je plodom. U Centru su tako svoju karijeru započeli mnogi danas svetski priznati muzičari: Aleksandar Madžar, Ilija Marinković, Vesna Stanković, Miloš Raičković, Isidora Žebeljan, Nemanja Radulović, Vladimir Milošević, Stanko Madić…

Centar je okrenut i džez i autorskoj muzici popularnog žanra koncertima na platou kod fontana ispred Centra, koji privremeno postaje letnja pozornica za ciklus Muzika Trga.

Centar je danas poznat i kao pokretač i organizator dva osobena međunarodna festivala: Dani orgulja i Čembalo, živa umetnost, na kojima nastupaju istaknuti evropski izvođači i pedagozi.

Saradnja sa institucijama iz zemlje i inostranstva važan je element koji doprinosi kvalitetu i raznolikosti muzičkog programa. Centar je suorganizator i saradnik brojnih muzičkih svetkovina, kao što su Festival Belgrade Saxperience, Gitar art festival, Promenadni koncerti Beogradskog duvačkog orkestra, Svetski dan muzike, Međunarodni festival kamernih horova, Beogradski letnji festival BELEF, Međunarodna tribina kompozitora i mnogi drugi.

Kontakt

  • Koncerti u galeriji

   KONCERTI U GALERIJI, koje prenosi Dragstor ozbiljne muzike radio Beograda 202, održavaju se svakog ponedeljka u Galeriji Artget (ranijih godina u Likovnoj galeriji KCB-a, u Umetničkom paviljonu »Cvijeta Zuzorić« na Kalemegdanu, u Galeriji „Progres“). Na ovom jedinstvenom podijumu interpretatora ozbiljne muzike nastupaju afirmisani umetnici, a u saradnji sa muzičkim školama i fakultetima, kampovima, seminarima i takmičenjima, i mlade umetničke nade, dobitnici nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, čija se uspešna umetnička budućnost već nazire.

  • Dani orgulja

   Festival se održava svakog leta u Katedrali Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75. Renomirani evropski i domaći orguljaši, tokom više celovečernjih koncerata, demonstriraju veličanstvenost zvuka ovog instrumenta, izvodeći repertoar za orgulje najvećih svetskih kompozitora, od renesanse do muzike XX veka, a poslednjih godina se u programu istražuju i one forme u kojima se orguljska muzika prepliće sa drugim umetnostima (poezija) i oblicima muziciranja. Sastavni deo Festivala čine predavanja i majstorski kursevi za studente orgulja u regionu koje vode sami izvođači.
   Tokom 2000. godini Katedrala je dobila nove, velike orgulje italijanskog graditelja Zanin na kojima se odvija i Festival.

   Direktor Festivala:
   Nena Mihajlović Vlajković
   tel +381 (0)11 2622.058
   tel +381 (0)64 2442.968
   nena.mihajlovic@kcb.org.rs

  • Čembalo, živa umetnost

   Od novembra 2003. godine, na više celovečernjih koncerata u Skupštini grada Beograda i u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, vrsni domaći i inostrani čembalisti, dočaravaju dvorsku prefinjenost zvuka ovog instrumenta, ostajući verni baroknoj literaturi i načinu interpretacije. Festival afirmiše čembalo kao instrument koji je redak u domaćoj koncertnoj praksi, a još ređi na majstorskim kursevima koji se, kao sastavni deo Festivala, održavaju za studente i učenike srednjih muzickih škola.

  • Decembar svira džez

   Džeza nikad dovoljno u Beogradu, a još je manje podijuma na kojima se mogu predstaviti mladi džez muzičari i kompozitori. Zato je „Decembar svira džez“ mala svetkovina džeza, na kojoj se tokom četiri dana sreću mladi muzičari i ansambli iz regiona da bi prikazali svu raznolikost pristupa džezu shodno svom obrazovanju, nacionalnim muzičkim tradicijama iz kojih potiču i osećanju ovog muzičkog pravca koji zastupaju, ali i prilika da zajedno muziciraju, uspostavljaju saradnju među sobom, kao i sa afirmisanijim kolegama

  Loading...