Концерт флаутисткиње Ангелине Николић и пијанисте Немање Егерића

05.09.2022., 20:00

Флаутисткиња Ангелина Николић наступиће у Галерији Артгет са клавирским сарадником Немањом Егерићем. Овим концертом почињемо нову сезону Концерата у Галерији, а уметници из Ниша одабрали су тим поводом програм са делима Баха, Дебисија и Прокофјева.

Програм:
Клод Дебиси
Билитис
За призивање Пана, бога летњег ветра

Једном безименом гробу
За благонаклону ноћ
За плесачицу са чинелама
За Египћанку
Захвалност јутарњој киши

Јохан Себастијан Бах
Соната за флауту и клавир у ха–молу, BWV 1030
Andante
Largo e dolce
Presto

Сергеј Прокофјев
Соната за флауту и клавир у Де–дуру, оп. 94
Moderato
Scherzo – Presto
Andante
Allegro con brio

Биографије:
Ангелина Николић је завршила основне и мастер студије на Факултету уметности у Нишу у класи Јелене Јаковљевић са највишом оценом из главног предмета. Тренутно је студент докторских студија на ФМУ у Београду у класи Љубише Јовановића.
Остварила је запажене резултате на међународним такмичењима од којих се издвајају: прве награде на Сусретима флаутиста Тахир Куленовић у Ваљеву (2012), и на такмичењу Петар Коњовић у Београду (2016); као и прве и друге награде на такмичењу Даворин Јенко у Београду (2015, 2019).
Активно се бави соло, камерним и оркестарским извођењем, наступајући у свим значајним салама Србије. Као солиста је наступала са Нишким симфонијским оркестром изводећи дела Доплера и Моцарта. У 2018. години постаје члан барокног трија Noir (са флаутисткињом Јеленом Јаковљевић и пијанисткињом Анитом Станковић) са којим концертира широм Србије. Од 2019. редовно наступа у дуу Сиринкс са пијанистом Немањом Егерићем са којим изводи новија дела за флауту и клавир. Наступа на домаћим и интернационалним фестивалима као што су БЕМУС, КоМА, БУНТ, Филхадемија, Musica RIVA, Constantinus и др. Као члан оркестара је наступала под вођством диригената Фабриса Болона, Данијела Рајскина, Фифи Леа, Предрага Госте и Дејана Савића и то са Београдском филхармонијом, Оркестром Опере и театра Мадленијанум, Нишким симфонијским оркестром и СО Макрис. Педагошко искуство стиче радом у МШ Владимир Ђорђевић у Јагодини и у МШ Стеван Христић на Косову и Метохији. У 2021. години остварује стручни ангажман као истраживач-приправник на ФМУ у Београду.

Немања Егерић је завршио основне и мастер студије у класи Мирослава Дацића, док је постдипломске студије завршио на Музичкој академији Scuola di Musica di Fiesole у Фиренци у класи Бруна Канина. Завршио је докторске академске студије на ФМУ у Београду у класи Маје Рајковић. Тренутно је студент постдипломских студија за савремену музику на академији Academia di musica Pinerolo у класи Емануела Арћулија.
Освојио је бројне награде, међу којима се истичу лауреат 4. пијанистичког такмичења УЉУС, прва награда на пијанистичком такмичењу Клавитас, лауреат такмичења за савремену музику ReConstruction 2, и друго место на такмичењу савремене музике INSAM. Од посебних признања истиче се награда Станојло Рајичић коју додељује Српска академија наука и уметности за најуспешнији концерт сезоне (2018/2019) галерије САНУ; затим награда из фондације Музичке визије Ивана Јевтића за велики доринос у извођењу савремене музике, као и годишња награда Невена Поповић за најзначајније уметничко остварење у 2021. години.
Као солиста и камерни музичар концертира у Швајцарској, Италији, Македонији, БиХ, као и у свим престижним салама Србије. Наступа на домаћим и интернационалним фестивалима као што су Lucern Piano Festival, Мusica al Ponte, Piano City, CONVIVIUM MUSICUM, Међународна трибина композитора, БУНТ, и др. Премијерно је у Србији извео значајна клавирска дела Оливијеа Месијана, Лучана Берија, Џонатана Харвија, Луђи Нона, Ђерђа Куртага и Ивана Феделеа.
Од 2019. године је запосле на Факултету уметности у Нишу као стручни сарадник.

Loading...