ОТКАЗАНО – Концерт пијанисткиње Александре Раденковић

03.10.2022., 20:00

Концерт се отказује због болести уметнице.
Пијанисткиња Александра Раденковић је редовни професор на Катедри за клавир за предмет Клавирска музика на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Београдској публици ће се представити делима домаћих аутора Дејана Деспића, Василија Мокрањца, Милана Михајловића, Исидоре Жебељан, Станка Симића и Огњена Богдановића.

Програм:
Дејан Деспић
Ноктурно, oп. 5

Василије Мокрањац
Одјеци

Милан Михајловић
Три прелида
Andante sostenuto
Non lento
Allegro

Исидора Жебељан 
Il Circo

Umbra

Станко Симић
Медитације
Lento,quasi cantato
Delicamente
Grave
Comodo
Con dolcezza

Огњен Богдановић
Меморабилија

Биографија:
Александра Раденковић (Крагујевац, 1963) је завршила основну и средњу музичку школу у Крагујевцу, у класи Валерија Сигаљевича и Јокут Михаиловић. Клавирски одсек на ФМУ у Београду је уписала 1980. године. Студирала је у класи Зоре Михаиловић и Игора Ласка. Магистарске студије је завршила у класи Арба Валдме. Добитник је награде Универзитета уметности у Београду за најбољег студента клавирског одсека (1983, 1984), као и специјалног признања ФМУ из Фонда Емил Хајек за најперспективнијег младог пијанисту.
Током школовања је редовно освајала награде на републичким и савезним такмичењима. Лауреат је Републичког такмичења студената клавира (1982) и добитник прве награде на Такмичењу из солфеђа у Љубљани.
Први солистички концерт је одржала у својој петнаестој години. Као солиста и даље интензивно концертира у свим референтним салама Србије и региона. Снимала је за Радио Београд, Радио Загреб и у два наврата наступила са Београдском филхармонијом. Паралелно са солистичким, негује и камерно музицирање у клавирском дуу и са соло певачима
Педагошку делатност је започела 1984. године као професор клавира у МШ др Милоје Милојевић у Крагујевцу. Њени ученици су успешно наставили своје школовање на музичким академијама у земљи и иностранству. Од 1999. године је ангажована као стручни сарадник за клавир на Наставном одељењу ФМУ из Београда у Крагујевцу. Сада је редовни професор на Катедри за клавир за предмет Клавирска музика на ФИЛУМ-у у Крагујевцу. На истој катедри предаје и предмет Уметност извођаштва, тако да је своје уметничко ангажовање проширила и на стручно-публицистичку делатност.

Loading...