У СЛАВУ КРАЉИЦИ / 25 – 31.3. / 17.00

25.03.2021-31.03.2021, 17:00

У СЛАВУ КРАЉИЦИ
Аустрија, Грузија, Србија 2020, 82’
Режија: Татиа Скхиртладзе, Ана Kхазарадзе
Фестивали: Награда публике за најбољи филм на Слободној зони

Док је цео свет опседнут шахом захваљујући серији „Дамин гамбит“, подсетите се на праве шахисткиње које су писале историју и избориле своје место у до тада мушком спорту.
Нона Гаприндашвили је од најранијег детињства имала такмичарски дух трудећи се да победи старију браћу и све дечаке у комшилуку и то је оно што јој је и после помагало током турнира на којима је играла и против мушкараца, а прву титулу је освојила када је имала само 21 годину.

Током Хладног рата, Нона је предводила четверац легендарних шахисткиња из Грузије које су покренуле револуцију у женском шаху широм планете и постале совјетске иконе женске еманципације. Овај изузетни документарац открива њихове испреплетане животне приче, ривалство за шаховском таблом и пријатељство у животу. Редак увид у славне тренутке и садашњи живот шаховских звезда по којима су целе генерације девојчица у некадашњем СССР-у добијале имена: Ноне Гаприндашвили, Нане Александрије, Маје Чибурданидзе и Нане Јоселиани, као и хронику њиховог трајног наслеђа.

Глобалну перспективу, филму даје пета јунакиња: Милунка Лазаревић, чувена српска шахисткиња и новинарка која је пратила развојни пут Грузијки од самог почетка, као блиска пријатељица у приватном животу и жестока супарница за шаховском таблом.

 

Loading...