17. Међународни фестивал „Дани оргуља“ – ЛЕТЊА ШКОЛА ОРГУЉА

25.06.2017-06.07.2017, 11:00

Летња школа ће обухватити предавања, радионице и индивидуални рад са полазницима – ученицима и студентима оргуља, као и дипломираним оргуљашима. На овогодишњој летњој школи биће посвећена посебна пажња музици за оргуље Јохана Себастијана Баха и лутеранском наслеђу, као и музици за оргуље у 20. веку. Ипак, предавачи ће бити отворени за сва друга питања и теме која полазници желе да истраже и које је потребно истаћи у пријави.
Летња школа оргуља је бесплатна и одвија се на српском и енглеском језику.

Пријављивање на курс:
Попуњен пријавни лист послати на е-маил адресу: дамјана.његиц@кцб.орг.рс до понедељка, 12. јуна.
Обавезно наведите програм који желите да свирате професорима.
Молимо кандидате да, уколико не добију потврду о пријему пријаве у року од 3 дана, обавезно позову на телефон 011 2622 058

Предавачи:
Мартин Шмединг (Немачка)
Марко Петричић (САД/Србија)
Золтан Борбељ (Србија)
Павел Кохоут (Чешка)
Јулију Ленер (Аустрија)

Мартин Шмединг
25. и 26. јун
тема: Бах и лутернаско наслеђе
Мартин Шмединг је предавао на музичким академијама у Хановеру, Лајпцигу, Вајмару и Дрездену, а од 2004. године је професор оргуља на Музичкој академији у Фрајбургу, где је наследио проф. Зигмонда Сатмарија. На његову иницијативу на фрајбуршкој академији основан је Одсек за црквену музику (2012), а Шмединг је именован за управника одсека. Редовно држи мајсторске курсеве на оргуљашким фестивалима широм Европе. Има искуства као члан жирија на различитим такмичењима.

Марко Петричић
25. јун и 1. јул
тема: Clavierübung III
Марко Петричић предаје оргуље и црквену музику на Универзитету Индијанополиса. Између осталог, као предавач је учествовао на Летњој оргуљашкој академији у Лајпцигу, као и на Семинару о француској оргуљској музици у Паризу.

Золтан Борбељ
1. јул
тема: Извођачки изазови у музици XX и XXI века – музичка радионица
Од 2008. године Золтан Борбељ је доцент за оргуље Академије уметности у Новом Саду. Гаји посебно интересовање за музику 20. века и стваралаштво француских позних романтичара. У оквиру школе одржаће предавање посвећеноистраживању које је обавио приликом конципирања занимљивог концертног порграма који ће на Фестивалу извести.

Павел Кохоут
5. и 6. јул
тема: Schübler Chorales (Шест коралних прелудијума, BWV 645-650)
Павел Кохоут је концертни оргуљаш, са великим концертним искуством, као и искуством такмичара. Посебно занимање показује према истраживању оргуља у Чешкој, у оквиру пројекта Историјске оргуље, који подразумева презентацију оргуља за експерте. Гостујући на фестивалима широм света, редовно одржава мајсторске радионице трудећи се да пренесе младим своја искуства као извођача и истраживача.

Јулија Ленер
6. јул
тема: Das Orgelbüchlein Јохана Себастијана Баха
Bach and his influence
1) Buxtehude: Toccata in F BuxWV 156
Choralfantasy Nun freut euch BuxWV 210
2) Mendelssohn: VI Sonata Op. 65,6
Prelude and Fugue in c Minor op. 37, 1
Mлада оргуљашица из Аустријеподелиће са полазницима своја искуства са престижних такмичења, али и искуства која је стекла у различитим школама како у Европи тако и у Америци и помоћи полазницима да стекну увид у тренутну понуду и трендове у оргуљашком свету, а са непосредношћу коју јој омогућава чињеница да припада млађој генерацији оргуљаша данас.

Loading...