O DKC bioskopu

Dvorana Kulturnog centra Beograda (DKC) je bioskop sa najdužom tradicijom kontinuiranog aktivnog rada u Srbiji. Biskop je osnovan 1963. godine. Dobar film koji drži do umetničkog i autentičnog, premijere, međunarodni festivali, tematski ciklusi, predavanja, radionice, razgovori sa stvaraocima i filmskim stručnjacima iz zemlje i sveta, konferencije za medije, informativni i vizuelni materijali, odlike su filmskog programa Centra.

 • 1963

  Bioskop je počeo da radom 19. oktobra 1963. projekcijom kratkog animiranog filma Solista Nikole Majdaka i dugometražnim igranim Radopolje Stoleta Jankovića.

  Prva urednica filmske redakcije bila je Marija Marinčić Majdak.

  Popularni filmski program zvao se Non-stop bioskop i podrazumevao je celodnevni maraton filmova. Pored dugometražnih, prikazuju se i kratki, dokumentarni, animirani filmovi i filmski žurnali. Vikendom su priređivani matinei za decu. Interesovanje publike bilo je ogromno.

  Dvorana Kulturnog centra Beograda nalazi se u zgradi Doma štampe, objektu koji je uvršten u spomenike kulture Srbije. Arhitekta Ratomir Bogojević projektovao je DKC kao izuzetno moderan bioskop za to vreme. Prvobitna zamisao bila je da DKC bude jedan od prvih dupleks bioskopa, ali ova tada inovativna ideja nikada nije realizovana i do danas je ostala samo jedna bioskopska sala.

 • 1964

  Prve revije i ciklusi filmova

  Za reviju najgledanijih i najboljih filmova prikazanih u beogradskim bioskopima u prethodnoj godini, koju je Marija Majdak birala sa filmskim kritičarem lista Politika Milutinom Čolićem, može se reći da je podstakla osnivanje Festa.

  Organizovane su i specijalne projekcije kojima prisustvuju glumci. Jednoj projekciji koja je dugo ostala u sećanju, prisustvovao je i čuveni holivudski glumac Bert Lankaster.

 • 1970-e – prva polovina 1980-ih

  Zlatno doba bioskopa: tada je svaki deseti Beograđanin DKC posećivao bar jedanput godišnje.

  Započeti brojni ciklusi filmova među kojima i Filmski kritičar je izabrao i Po Vašem izboru, nastao na osnovu ponude publici da sa liste od 800 raspoloživih filmova izaberu svoja tri omiljena dela. Ovi ciklusi su pokazali da su se ukusi najeminentnijih filmskih kritičara i publike tada uveliko podudarali.

  „Mobilna ekipa“ Dvorane Kulturnog centra Beograda često je sa 16mm projektorom, filmskim rolnama i platnom odlazila u škole, fiskulturne sale, biblioteke i na druge lokacije predviđene za javna okupljanja u obližnjim i udaljenim mestima organizujući filmske projekcije. Ovakav program je doprinosio podizanju filmske kulture, decentralizaciji i popularizaciji filmske umetnosti u onim sredinama u kojima bioskopa nije bilo.

 • 1988

  Kriza bioskopa zbog razvoja kućne video tehnologije i piraterije. DKC pod upravom bioskopske mreže „Beograd film“, do 1994.

 • 1994

  U godinama rata i međunarodnih sankcija, upravu nad DKC-om preuzima distributersko-producentska kuća VANS, do 2005. Uprkos nepovoljnoj opštoj klimi u društvu, Festival autorskog filma „Pogled u svet“ započet je u DKC-u u saradnji s Jugoslavija filmom i distributersko-producentskom kućom VANS.

 • 2000

  U okviru Festivala autorskog filma u DKC-u gostuju francuska diva Sofi Marso i čuveni poljski reditelj Andžej Žulavski. Njih dvoje su, nakon petooktobarskih promena, prve zvezde evropskog i svetskog filma koje su došle u Beograd.

 • 2005

  U godini u kojoj je u našoj zemlji zabeležen pad posete bioskopima rekordnih 70 procenata, DKC je ponovo postao deo programske celine Kulturnog centra Beograda. Filmski kritičar Nebojša Popović postaje urednik filmskog programa KCB-a i, sa glavnom urednicom programa Vesnom Danilović, počinje iznova da kreira filmski program ove kuće, sada pod sloganom „BIOSKOP DOBROG FILMA”, koji podrazumeva pre svega umetnički i autorski film visokih profesionalnih standarda. U DKC-u se osniva i započinje festival angažovanog filma Slobodna zona u saradnji s Kulturnim centrum REX / Fondom B92. Osniva se i započinje festival kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova nordijskih zemalja Nordijska panorama u saradnji s Fondacijom Balkankult (održavan do 2015).

 • 2006

  DKC postaje članica međunarodne mreže Europa cinemas DKC pruža podršku prvom Međunarodnom studentskom filmskom kampu Interakcija (do danas) u organizaciji NFC Filmart, Požega.

 • 2008

  Održano prvo izdanje festivala filmova na španskom jeziku Španski metar (do danas) u saradnji s Institutom Servantes u Beogradu.

 • 2010

  Održana prva Nedelja finskog filma (do danas) u saradnji s Finskom filmskom fondacijom i Ambasadom Finske u Beogradu.

 • 2012

  Nova era: digitalna oprema u DKC-u, među prvim digitalizovanim bioskopima u Srbiji, ali istovremeno i onaj u kojem i dalje mogu da se projektuju filmovi na 35mm traci. Održan prvi Goethe Fest (do danas) u saradnji s Goethe institutom u Beogradu.

 • 2013

  Prvih 50 godina rada bioskopa obeležio je između ostalog i slogan Bolje je u bioskopu! Borisa Miljkovića.

 • 2015

  Filmski reditelj Stefan Arsenijević preuzeo je mesto filmskog urednika, nastavljajući Popovićev koncept i razvijajući ga inovacijama. U narednim godinama periodično su ga menjali gosti-urednici Bojan Vuletić, Melina Pota Koljević, Maja Uzelac i danas Ivan Aranđelović, ostavljajući svoj pečat.          Održan prvi Austrijski filmski festival (do danas).

 • 2016

  Otvorena Filmska galerija u foajeu DKC-a izložbom Grlom u jagode – 40 godina TV serije Srđana Karanovića, projekcijom na bioskopskom platnu svih 10 epizoda serije i razgovorom autora i glumaca sa publikom. Uspostavljena i prvi put dodeljena godišnja Nagrada „Nebojša Popović“ za promociju i kritičko promišljanje filmske umetnosti i kulture, u saradnji sa još 9 osnivača iz oblasti filmske umetnosti. Nagrada nosi ime dugogodišnjeg urednika filmskog programa DKC (2005–2015).

 • 2017

  U  direktnom video-linku na bioskopskom platnu DKC-a, Dejvid Linč je odgovarajući na pitanja beogradske publike rekao da razmišlja o nastavku rada na seriji Tvin Piks, što su preneli svi svetski mediji. Bilo je to prvo javno pojavljivanje kultnog reditelja od kada se završila 3. sezona serije Tvin Piks. (12. 9. 2017). Održani prvi Dani izraelskog filma (do danas).  Otvaranje izložbe Milena i poslednji razgovor Milene Dravić (1940–2018) s beogradskom publikom.

 • 2020

  Bioskop prvi put nakon 57 godina kontinuiranog rada obustavlja program na tri meseca usled pojave virusa covid-19.

 • 2022/3

  Održan prvi Festival rumunskog filma u saradnji sa Ambasadom Rumunije u Beogradu i prvi Festival iranskog dokumentarnog filma u saradnji sa Ambasadom Irana u Beogradu.

 • 2023

  U decembru 2023. godine, u godini kada je obeleženo šest decenija kontinuiranog rada DKC kao najstarijeg aktivnog bioskopa u Beogradu, Dvorana Kulturnog centra Beograda dobila je prestižnu nagradu mreže Europa Cinemas za najbolji bioskopski program u u Evropi. Takođe je održano i prvo izdanje Festivala nesnimljenog filma.

Danas na programu

Kompletan program

Loading...