Muzički program

U okviru muzičkog programa Centar organizuje koncerte, muzičke festivale, performanse, koncertna predavanja, promocije stručnih publikacija i CD- izdanja, majstorske radionice i programe za decu tokom čitave godine, najčešće u Galeriji Artget, jednom od omiljenih beogradskih mesta za muziciranje, kao i ispred Centra tokom leta.

Muzički program gostuje i na drugim različitim gradskim podijumima, kao što su Svečana sala Skupštine grada, Italijanski institut, UP Cvjeta Zuzorić i drugi. Koncerti su besplatni i namenjeni širokoj publici, našim sugrađanima, kao i turistima.

Muzički program sa najdužom tradicijom – Koncerti u Galeriji, istrajava u podršci i negovanju muzičkog podmlatka Beograda i Srbije predstavljajući, od 1986. godine do danas, svakog ponedeljka, darovite izvođače i stvaraoce, dobitnike nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, one koji su na početku muzičke karijere, kao i već afirmisane domaće i inostrane muzičare. Uverenje da podržavanje mladih nada, pružajući im priliku da steknu dragocena profesionalna iskustva na samom početku, predstavlja pravu investiciju u muzičku budućnost zemlje, u velikoj meri urodilo je plodom. U Centru su tako svoju karijeru započeli mnogi danas svetski priznati muzičari: Aleksandar Madžar, Ilija Marinković, Vesna Stanković, Miloš Raičković, Isidora Žebeljan, Nemanja Radulović, Vladimir Milošević, Stanko Madić…

Centar je danas poznat i kao pokretač i organizator dva osobena međunarodna festivala: Dani orgulja i Čembalo, živa umetnost, na kojima nastupaju istaknuti evropski izvođači i pedagozi.

Centar je okrenut i džez i autorskoj muzici popularnog žanra koncertima na platou kod fontana ispred Centra, koji privremeno postaje letnja pozornica za ciklus Muzika Trga.

Značajne godišnjice često su povod za kreiranje posebnih interdisciplinarnih projekata i koncerata posvećenih važnim događajima i izuzetnim autorima, kao što su Volfgang Amadeus Mocart, Beograd Horovicu, Muzika Johana Sebastijana Baha, Šuman i njegovi dvojnici, Nada i beznađe – povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, Osu se nebo zvezdama – povodom obeležavanja 100 godina od smrti Stevana S. Mokranjca, Erik Sati – čovek sa kišobranom…

Saradnja sa institucijama iz zemlje i inostranstva važan je element koji doprinosi kvalitetu i raznolikosti muzičkog programa. Centar je suorganizator i saradnik brojnih muzičkih svetkovina, kao što su Međunarodni festival saksofona Belgrade Saxperience, Gitar art festival, Promenadni koncerti Beogradskog duvačkog orkestra, Svetski dan muzike, Međunarodni festival kamernih horova, Beogradski letnji festival BELEF, Međunarodna tribina kompozitora i mnogi drugi.

Kontakt

  • Dani orgulja

   Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum se održava početkom leta svake godine od 2001. Uspeh Festivala ogleda se u okupljanju eminentnih izvođača orguljske muzike iz Evrope, kao i sa drugih kontinenata, te u razmeni iskustava i sticanju uvida u aktuelna zbivanja u oblasti. Osnivač, i direktor Festivala do 2016. godine, je Nena Mihajlović Vlajković, a od 2016. godine za odabir programa je zadužena muzička redakcija Centra.

   Program Festivala čine koncerti umetničke muzike od baroka do danas, duhovne muzike, improvizacije, ali i koncerti muzike sa elementima džeza i drugih žanrova. Na koncertima se orgulje predstavljaju i kao solistički instrument i kao deo kamernih i većih ansambala. Poseban koncertni program namenjen je deci. Festival prati Letnja škola orgulja, namenjena prevashodno studentima i učenicima orgulja, koja u velikoj meri doprinosi dopunskoj, kvalitetnoj edukaciji muzičkih kadrova u Srbiji.

   Glavni koncertni podijum je Katedrala Blažene Djevice Marije u kojoj se nalaze moderne velike orgulje italijanskog graditelja Frančeska Zanina, dok se deo programa namenjen studentima i deci odvija u Muzeju nauke i tehnike, na instrumentu graditelja Johana Marsela.

  • Čembalo, živa umetnost

   Međunarodni festival Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum

   Međunarodni festival čembala predstavlja od samog početka 2003. godine jedinstveni oblik takve manifestacije u zemljama jugoistočne Evrope, ali i Evrope uopšte. Njegov sadržaj promocije čembala kao solističkog i kamerno-muzičkog instrumenta epoha od 16. veka do savremenog doba čini ga kulturološki vodećim subjektom nege evropske muzičke kulture i kulturne baštine. Mnogobrojnoj publici  pružena je jedinstvena prilika predstavljanja eminentnih umetnika i pedagoga čembalista, kroz koncerte, na kojima se izvodi muzika za čembalo iz četiristogodišnjeg neiscrpnog opusa literature.

   Istraživanje akustičkih karakteristika različitih beogradskih koncertnih prostora sa jednim ovako prefinjenim tonom, iako na početku nije bio cilj, igrom slučaja nametnuo se kao jedna od osobenosti festivala.

   Dragoceni segment čine i majstorski kursevi za studente i srednjoškolce, kao i mnoga predavanja i izložbe instrumenata namenjene najmlađima i svim poštovaocima muzike.

   Festival čembala je tako u svom postojanju izgradio još jedan, po kvalitetu i bitnosti sadržaja prepoznatljiv imidž Kulturnog centra Beograda.

   Lorenco Gijelmi (Italija), Jan Laukvik (Norveška), Jurgen Esl i Martin Šmeding, (Nemačka), Dalibor Miklavčič (Slovenija), Kristof Bozert (Nemačka), Liuve Taminga i Piter Dirksen (Holandija), Borbola Doboži i Agneš Rotko (Mađarska), Marija Lujza-Baldasari (Italija), Egon Mihajlović (Crna Gora), Olivije Latri, Iv Rehštajner i Blandin Ranu (Francuska)… samo su neki od uglednih orguljaša i čembalista koji su, kao izvođači i predavači, bili učesnici međunarodnih festivala orgulja i čembala.

  Loading...