18. међународни фестивал „Ars vivendi clavicembalum – Чембало, жива уметност“

08.12.2021-12.12.2021, .

Културни центар Београда је 2003. године покренуо фестивал посвећен промоцији чембала као солистичког и камерног инструмента епоха од шеснаестог века до савременог доба, а током година богату литературу писану за чембало престављали су реномирани чембалисти из Европе и Србије. Фестивал подржао Град Београд.

Осамнаесто издање фестивала посвећеног клавијатурном инструменту деликатне архаичне звучне боје – чембалу одржаће се од 8. до 12. децембра у Старом двору, Дому Војске и Народном музеју. Ове године наступиће троје чембалиста из Србије представници различитих генерација Светлана Стојановић Кутлача, Душан Тороман и дебитант на фестивалу, Емилија Миодраг, као и гошћа из Словеније Ана Марија Крајнц.

18. фестивал ARS VIVENDI, CLAVICEMBALUM  – ЧЕМБАЛО, ЖИВА УМЕТНОСТ
8–12. децембар 2021.
Свечана сала Скуптшине Града, Драгослава Јовановића 2
Свечана сала Дома Војске, Браће Југовића 19
Атријум Народног музеја, Трг Републике 1а

СРЕДА, 8. ДЕЦЕМБАР
Свечана сала Скупштине Града
20.00 – Светлана Стојановић Кутлача
програм: Бах

ПЕТАК, 10. ДЕЦЕМБАР
Свечана сала Скупштине Града
20.00 – Душан Тороман
програм: Хендл, Скарлати

СУБОТА, 11. ДЕЦЕМБАР
Свечана сала Дома Војске Србије
19.00 – Ана Марија Крајнц (Словенија)
програм: Чима, Фрескобалди, Свелинк, Бах, Фукс

НЕДЕЉА, 12. ДЕЦЕМБАР
Атријум Народног музеја
12.00 – Италијански и немачки барок: музика као ехо универзума
Чембалисти Ансамбла Парнас и Светлана Стојановић Кутлача
(у оквиру циклуса концерата у подне Народног музеја)
програм: Фрескобалди, Валенте, Роси, Пики, Фробергер, Кабаниљес, Скарлати, Бах

20.00 – Емилија Миодраг
програм: Свелинк, Бирд, Стораче, Купрен, Бах

О програму фестивала:
Фестивал ће отворити наша реномирана чембалисткиња и професор чембала, Светлана Стојановић Кутлача у среду, 8. децембра у Свечаној сали Скупштине Града. За ову прилику одабрала је програм посвећен стваралаштву Јохана Себастијана Баха. Целокупно Бахово дело представља  синтезу барокних стилова – ‘укуса’, а на овом концерту публика ће моћи упоредо да слуша његова дела у којима доминира немачки, француски или италијански стил, рекла је чембалисткиња.

Програмска замисао Душана Торомана, који ће свој концерт одржати у петак, 10. децембра такође у Свечаној сали Скупштине Града, осветљава стваралаштво Георга Фридриха Хендла. Душан Тороман је један од наших реномираних чембалиста млађе генерације који је своју каријеру започео наступима широм Европе, а у Београду редовно oдржава концерте на Фестивалу ране музике, у оквиру Барокне академије и др.

Једини међународни представник на овогодишњем издању биће млада чембалисткиња из Словеније Ана Марија Крајнц која је након студија у Љубљани у класи проф. Егона Михајловића студије наставила у Милану у класи чувеног проф. Лоренца Гијелмија. На концерту у Београду, у суботу, 11. децембра у Свечаној сали Дома Војске извешће неке од најлепших композиција за чембало барокних композитора из читаве Европе, дајући на тај начин прилику публици да ослушне стилске разлике овог периода. Концерт реализујемо у сарадњи са Уметничким ансамблом МО Станисалв Бинички, Медија центром Министарства одбране РС, као и уз подршку Амбасаде Словеније у Београду.

Последњег дана фестивала, у недељу, 12. децембра одржаће се два концерта у Атријуму Народног музеја, у коме су се одржали неки од најзначајнијих концерата фестивала Чембало, жива уметност (2005, 2009, 2011).
Први концерт део је традиционалног циклуса променадних концерата недељом у подне који Народни музеј редовно приређује већ неколико година уназад. Млади чембалисти чланови Ансамбла Парнас и Светлана Стојановић Кутлача као вођа ансамбла и ментор извешће програм под називом Италијански и немачки барок: музика као ехо универзума. Концерт ансамбла Парнас је четврти из циклуса концерата Одблесци византијске културе у западноевропској музици ренесансе и барока намењеној извођењу на чембалу – пројекат ансамбла чији циљ је промоција барокног солистичког и камерног репертоара употпуњена демонстрацијом филозофских идеја културног круга у коме је одговарајућа музика настала. Овог пута извешће дела Фрескобалдија, Валентеа, Микеланђела Росија, Пикија, Фробергера, Кабаниљеса, Скарлатија и Баха. Концерт организујемо у сарадњи са Народним музејом.

Други концерт последњег дана фестивала је наступ младе чембалисткиње Емилије Миодраг, која тренутно похађа магистарске студије чембала у Љубљани у класи проф. Егона Михајловића. Емилија је редовно била полазник мајсторских радионица у оквиру нашег фестивала, а нама као организаторима увек је посебна част када можемо неког од наших студената да позовемо се на фестивалу представи солистичким реситалом.

Концерти ће се ове године одржати на два инструмента: фламанско двомануално чембало према Рикерсу, градитеља Хубрехта Бома из Амстердама, власништво Светлане Стојановић Кутлачa и франко-фламанско двомануално чембало, реплика рађена према оригиналу Хемша (c. 1751) градитеља Марија Бјелановића (САД, 1982)  власништво Кристијана Бјелановића.

Улаз на концерте је бесплатан.
Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места у концертним просторима ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом (нагласити за који концерт) на е-mail адресу damjana.njegic@kcb.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до дана концерта у 12 сати или док се места не попуне. За променадни концерт у недељу, 12. децембра у 12 сати није потребно резервисати место.

 

Loading...