Октобарски салон

Октобарски салон је репрезентативна међународна манифестација из области визуелних уметности, чији је оснивач и покровитељ Град Београд. Почеци Октобарског салона сежу до 1960. године, када је установљен по угледу на изложбе Париских салона, као годишња изложба најбољих дела у области ликовних уметности на југословенској сцени, а од 1967. и примењених уметности. Током своје историје Салон је мењао концепцију и облике организовања, а 2004. добио је међународни карактер и постао једна од значајних референтних тачака за српску али и регионалну уметничку сцену.

Циљ манифестације је представљање и афирмација најзначајнијих нових остварења домаћих и иностраних аутора из области визуелних уметности. Програме Салона чине изложба, округли столови, радионице, предавања, стручна вођења, перформанси, сусрети у којима учествују многобројни домаћи и страни уметници, кустоси, критичари, теоретичари и историчари уметности и културе, представници медија, љубитељи уметности.

Одбор Октобарског салона, који именује Град Београд, одлучује о концепцији манифестације, уметничком директорку / кустосу као и о члановима међународног жирија за доделу Награде Октобарског салона. Од 2007. године, Културни центар Београда додељује посебну награду у виду изложбе у својим галеријским просторима.

Досадашњи кустоси међународних Салона били су: Анда Ротенберг, Дарка Радосављевић и Небојша Вилић, Рене Блок, Лоранд Хеђи, Бојана Пејић, Бранислава Анђелковић, Јоан Пусет и Селиа Прадо, Аленка Грегорич и Галит Еилат, Бранислав Димитријевић и Мика Ханула, кустоска група Ред Мин(е)д, Николаус Шлафхаузен и Ванеса Милер и Дејвид Елиот.

Године 2014. Октобарски салон преиначен је из годишње у бијеналну манифестацију.
www.oktobarskisalon.org

Контакт

 • Зорана Ђаковић Минити

  помоћница директора за програм

  zorana.djakovic@kcb.org.rs
  +381 (0)11 2621 137

 • Јасмина Петковић

  продуценткиња-организаторка

  jasmina.petkovic@kcb.org.rs
  +381 (0)11 2622 757

 • Loading...