Књижевни и трибински програм

Kњижевно-трибински програм реализује се кроз програме представљања књига из домена књижевности и хуманистике, разговоре са истакнутим домаћим и страним писцима и списатељицама, серијале дебата о друштвено актуелним темама и предавања теоретичара са реномираних светских универзитета. Редакција организује и књижевне радионице за младе.

Програми проблематизују статус система књижевности, културе и образовања, у контексту савременог српског друштва и европских заједница, представљајући истовремено и вид подршке независном издаваштву у Србији.

Kроз посебно обликован серијал разговора/интервјуа „Архитектура у контексту“ јавности се представљају и савремени актери архитектонске сцене Србије.

Kултурни центар Београда је иницијатор и реализатор два књижевна фестивала: Фестивал 1 писца и Светски дан(и) поезије.

Сви књижевни и трибински програми су бесплатни.

Контакт

 • Фестивал једног писца

  Посвећен је српским у југословенским писцима који су стварали у периоду модернизма и авангарде, чија је књижевна и животна заоставштина делом остала неистражена, а чији су текстови и данас актуелни. Фестивал није обликован као глорификација аутора већ има критички интердсциплинарни карактер.

  Фестивал публици нуди новокреиране садржаје: изложбе, позоришне инсталације и перформансе, музичке композиције, књиге, разговоре… настале на трагу дела и идеја писца-теме Фестивала сарадњом бројних уметника, научника/истраживача, као и различитих институција.

  Појединачна издања фестивала до сада бавила су се стваралаштвом и савременом рецепцијом дела Растка Петровића, Станислава Винавера, Момчила Настасијевића и Мирослава Kрлеже.

 • Светски дан(и) поезије

  Тродневни мартовски фестивал посвећен савременој поезији информише овдашњу јавности о новостима на књижевним сценама света, успоставља нове могућности сарадње српских и иностраних аутора, омогућава едукацију младих у области књижевности, указујући истовремено на плодне могућности симбиозе поезије и других уметности. Манифестација се од својих почетака бави и проблематизацијом друштвеног статуса савремене поезије, као и њеним „активистичким“ потенцијалом.

  Фестивал је везан за Унесково проглашење датума “21. март” за Светски дан поезије.

  Међу гостима фестивала били су: Адам Загајевски, Ева Липска, Џером Ротенберг, Радмила Лазић, Уве Kолбе, Амир Ор, Валерио Магрели, Герхард Фалкнер, Ева Зоненберг, Дубравка Ђурић, Фарук Шехић, Марко Погачар, Никола Маџиров, Ана Ристовић, Војислав Kарановић, Звонко Kарановић…

Loading...