Програми

Настао као информативно-културни центар 1957, Kултурни центар Београда у својој дугој и богатој историји никада није одустао од своје првобитне мисије да промовише највише уметничке, културне и друштвене вредности и подржава високе стваралачке домете, истраживање и експеримент на домаћој и међународној сцени.

На тој путањи мењале су се само форме, приоритетне области и теме у складу с духом и потребама времена, које је Центар често препознавао пре других и ишао им храбро у сусрет.

Данас је он динамична институција културе у којој се мноштво идеја, тема, поетика, форми и медија у различитим стваралачким областима дневно међусобно повезује и контекстуализује, стапајући се у јединствену програмску целину која кући даје изузетну вибрантност и снажан профил – Центар слави садашњост, ослањајући се на разумевање прошлости и припремајући се да буде дорастао будућности.

Управо зато што није музеј или завод за заштиту културног наслеђа, Центар има ту привилегију да сме да искорачи у непознато, у истраживање и експеримент који обећава и да унутар јединствене програмске коцепције понуди осведочене вредности, даровитост младих, старо, ново, познато и непознато.

Програми предавања, радионица, разговора, конференција, вођења кроз изложбе и пројекте у реалном и виртуелном простору драгоцени су посредници за разумевање узбудљивог света стваралаштва, посебно савремених концепата, форми и медија како за професионалце тако и за широку публику, а нарочито за младу генерацију.

 • Ликовни програм

  Ликовни програм Kултурног центра Београда бави се стваралаштвом у различитим областима и медијима савремене визуелне уметности, као и представљањем експерименталних уметничких и кустоских пракси.

 • Музички програм

  Музички програм, препознатљив по високом квалитету постојећих програмских целина и нових иницијатива, истрајава у подршци и неговању музичког подмлатка Београда и Србије.

 • Књижевни и трибински програм

  Kњижевни програми, округли столови, предавања, радионице и дискусије.

 • Издавачки програм

  Објављује штампана, видео/филмска, аудио и електронска издања која су компатибилна деловању Центра и одраз су његовог суштински београдског идентитета и допринос њему.

 • Филмски програм

  Добар филм увек, који држи до уметничког и аутентичног – играни, документарни, краткометражни, анимирани, разноврсни тематски, ауторски и фестивали и циклуси националних кинематографија, предавања, радионице...

 • Пројекти

  Сложеност и испреплетеност појава савремене уметности и савременог света у великој мери су условили поливалентан програмски профил Центра и мноштво интердисциплинарних и вишемедијалних пројеката који окупљају домаће и стране ауторе различитих профила.

 • Октобарски салон

  Октобарски салон је од 2004. године највећи и најзначајнији међународни уметнички догађај у области визуелних уметности у Србији (и региону) и место узбудљивог дијалога домаћих и уметника из читавог света.

 • Београдски излог

  Јединствено место у Граду које духом и изгледом негује аутентичан београдски сувенир: мајце, шоље, блокове, мапе, магнете, торбе, мноштво предмета за личну употребу...

 • Едукативни програм

  Едукација у Културном центру Београда нам је веома битна. Желимо да Центар буде динамично место за креативно провођење времена, учење и размену нових идеја. Желимо да омогућимо публици да нашим програмима приступи на креативан и партиципативан начин.

Контакт

 • Зорана Ђаковић Минити

  помоћница директора за програм

  zorana.djakovic@kcb.org.rs
  +381 (0)11 2621 137

 • Loading...