Филмски програм

Дворана Културног центра Београда (ДКЦ) је биоскоп са најдужом традицијом континуираног активног рада у Србији. Бископ је основан 1963. године.

Добар филм који држи до уметничког и аутентичног, премијере, међународни фестивали, тематски циклуси, предавања, радионице, разговори са ствараоцима и филмским стручњацима из земље и света, конференције за медије, информативни и и пажљиво дизајнирани штампани и визуелни материјали, одлике су филмског програма Центра.

У фоајеу биоскопа 2016. отворена је Филмска галерија – изложбени простор посвећен филмском стваралаштву и истраживању веза између филмске и визуелне уметности.

У ДКЦ-у зачет је Фестивал ауторског филма, а данас је овај биоскоп домаћин и суорганизатор најзначајнијих филмских фестивала у земљи: ФЕСТ, Слободна зона, Белдоцс, Фестивал ауторског филма… Иницијатор је и организатор посебно конципираних манифестација и фестивала: Шпански метар, ГетеФестТ, Недеља финског филма, Дани савременог данског филма…

У знак сећања на Небојшу Поповића, дугогодишњег филмског уредника ДКЦ-а, који је профилисао његов програм у XXИ веку, Културни центар Београда, са јо[ 9 саоснивача, од 2017. организује доделу Награде „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе.

Дворана Културног центра Београда је чланица европске мреже биоскопа EUROPA CINEMAS / Creative Europe/MEDIA sub-programme од 2006. године.

У децембру 2023. године, у години када је обележено шест деценија континуираног рада ДКЦ као најстаријег активног биоскопа у Београду, Дворана Културног центра Београда добила је престижну награду мреже EUROPA CINEMAS за најбољи биоскопски програм у у Европи.

Простор је приступачан особама са инвалидским колицима и тешкоћама у кретању.

Loading...