21. Međunarodni festival „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM“

29.08.2021-16.09.2021, 20:00

„Dani orgulja“ ovim izdanjem ulaze u treću deceniju postojanja kao značajna i relevantna muzička manifestacija kod nas i šire. Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta pružaju nam priliku da svake godine publici predstavimo dinamičan program iz neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa epoha baroka, romantizma i savremenog doba. Osim bogate literature, trudimo se da predstavimo i različite interpretacijske pristupe orguljaša i odlike njihovih nacionalnih škola.

Koncerti koji nas očekuju u periodu od 29. avgusta do 16. septembra 2021. godine u Katedrali Blažene Djevice Marije, su nastupi orguljaša iz Francuske, Italije, Austrije i Nemačke, čiji programi čine nastavak obeležavanja jubileja 20 godina postojanja, a koji su zbog virusa Kovid 19 odloženi. Koncertni program 21. izdanja Festivala čine i zanimljive programske koncepcije domaćih orguljaša i ansambala. Koncerti za decu, predavanja i majstorske radionice Letnje škole orgulja će, kao i do sada, upotpuniti program. Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

21. Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum
29. avgust – 16. septembar 2021.
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75

PROGRAM FESTIVALA
– ulaz na sve koncerte je slobodan –

Nedelja, 29. avgust 2021. u 20.00
Otvaranje festivala
IV REHŠTAJNER (Francuska/Švajcarska), orgulje

Utorak, 31. avgust 2021. u 20.00
Orgulje u savremenim muzičkim tokovimaOrgulje i filmska muzika
DANILO ŠAJNOVIĆ, el. gitara i ZOLTAN BORBELJ, orgulje

Petak, 3. septembar 2021. u 20.00
SIMONE VEBER (Italija), orgulje

Nedelja, 5. septembar 2021. u 11.00
Koncerti za decu – Orgulje u Artiš labu
(za uzrast od 3 do 6 godina)
ARTYSH:LAB tim

Četvrtak, 9. septembar 2021. u 20.00
Orgulje u savremenim muzičkim tokovima
FRANC DANKSAGMILER (Austrija), orgulje

Subota, 11. septembar 2021. u 20.00
VIŠNJA DIMITRIJEVIĆ, orgulje i Ansambl KPD

Utorak, 14. septembar 2021. u 20.00
Dela srpskih kompozitora za orgulje
MAJA SMILJANIĆ RADIĆ, orgulje i gošća JELENA DRAGNIĆ, violina

Četvrtak, 16. septembar 2021. u 20.00
Zatvaranje festivala
Kamerni orkestar MUZIKON i JIRGEN ESL (Nemačka), orgulje

Detaljnije o programu:
Priliku da otvori festival imaće francuski orguljaš švajcarskog porekla Iv Rehštajner, koji je prvi put nastupio u Beogradu 2009. godine. Tokom poslednjih deset godina posebnu pažnju posvetio je transkribovanju orkestarskih dela različitih epoha za orgulje. Ovom prilikom izvešće svoje transkripcije dela dva kompozitora koji su obeležili epohu baroka – Žan-Filipa Ramoa i Johana Sebastijana Baha. Predstaviće izbor najlepših arija Ramoovih opera koje je transkribovao za orgulje, kao i adaptaciju Bahove Partite, Sonate i Čakone za violinu koje je radio prema manuskriptima koje je sam Bah započeo. Uporedo sa koncertnom praksom Rehštajner sa uspehom vodi Festival Toulouse les orgues u Tuluzu i sa svojim malobrojnim timom brine o preko 20 orgulja ovog grada. Takođe je profesor na Univerzitetu u Lionu.

Uslediće koncert iz programske linije Orgulje u savremenim muzičkim tokovima koji je koncipirao orguljaš Zoltan Borbelj iz Sente u saradnji sa svojim sugrađaninom, gitaristom Danilom Šainovićem. Borbelj je obradio temu orgulje u filmskoj muzici, posmatrajući na koji način se zvuk orgulja koristi na filmu. O ovoj temi će govoriti na predavanju koje će prethoditi koncertu, a za program večernjeg koncerta ovaj duo je odabrao dela korišćena u filmovima Dve hiljade milja pod morem, Interstelar, 2001: Odiseja u svemiru, Crna mačka, Molitva za umiruće…u aranžmanima Z. Borbelja.

Prestavnik italijanske škole ove godine je orguljaš Simone Veber, učenik čuvenog Lorenca Gijelmija, orguljaša Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu koga smo na Festivalu slušali 2006. godine. Simone Veber je pobednik najprestižnijih evropskih orguljaških takmičenja i profesor na Konzervatorijumu G. Doniceti u Bergamu i na Akademiji za staru muziku K. Abado u Milanu. Dolazak gospodina Vebera podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Kompozitor i orguljaš Franc Danksagmiler poznat je beogradskoj publici po odličnom resitalu koji je održao 2010. godine u Katedrali, ali još više po koncertu uz film Nosferatu, Simfonija užasa koji je 2016. godine izveo na Kolarcu.  Orgulje mađarske graditeljske kuće PEH su posebno za tu priliku bile instalirane na Velikoj sceni Kolarca. Danksagmiler je kreirao nezaboravnu zvučnu sliku i uz pomoć elektronskih instrumenata koje je sam konstruisao za potrebe svojih nastupa. Ovoga puta iznenadiće našu publiku izvedbom svojih kompozicija i dela epohe baroka na velikim Zaninovim orguljama u Katedrali. Ovaj koncert realizujemo kao nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa Austrijskim kulturnim Forumom u Beogradu i deo je programske linije Orgulje u savremenim muzičkim tokovima.

Program koji je Višnja Dimitrijević odabrala za nastup na Festivalu čine dela autora 20. veka koji pripadaju različitim orguljskim školama i različitog su stilskog opredeljenja, a zajednički imenitelj jeste stara crkvena muzika to jest motivi gregorijanskog i protestantskog korala. Orguljašici Višnji Dimitrijević, kao gosti, ovog puta pridružiće se čalnovi Ansambla KPD.

Tokom proteklih dvadeset godina imali smo priliku da tek povremeno predstavimo domaće stvaralaštvo za orgulje. Ovog puta, pretposlednje veče festivala je u potpunosti posvećeno domaćim autorima. Orguljašica i profesorka orgulja na FMU u Beogradu, Maja Smiljanić Radić predstaviće srpske kompozitore koju su pisali za ovaj, za naše prilike, nesvakidašnji instrument. Za koncert na Festivalu Dani orgulja odabrala je dela Sonata religioza Josipa Slavenskog, koju će izvesti zajedno sa violinistkinjom Jelenom Dragnić, Epimetej Vlastimira Trajkovića, Otkrovenje svetlosti Ivana Jevtića, kao i izuzetno delo kompozitorke Vere Milanković, Korali.

Koncert koji je planiran za otvaranje jubilarnog 20. izdanja, imaćemo priliku da realizujemo kao finale 21. festivala. Nemački orguljaš Jirgen Esl i kamerni orkestar Muzikon zatvoriće ovogodišnji Festival Koncertom za orgulje u Ce-duru Jozefa Hajdna. Esl, koji je u Beogradu nastupao 2003. godine, je jedan od najistaknutijih orguljaša i kompozitora na evropskoj muzičkoj sceni danas. Profesor je na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Štutgartu. Nastupao je u najprestižnijim salama i crkvama kao što su u Notrdam u Parizu, Katedrala u Kelnu, Koncerthaus u Beču i Sala filharmonije u Moskvi. Uska specijalnost maestra Esla je slobodna improvizacija u kojoj do izražaja dolaze njegova izvanredna senzibilnost i imaginacija koju jednako cene i publika i stručna javnost. Na beogradskom koncertu pridružiće mu se Kamerni orkestar Muzikon koji se za samo nekoliko godina postojanja svojim kvalitetom i konceptom visoko pozicionirao na domaćoj muzičkoj sceni. Koncert realizujemo uz tradicionalnu podršku Gete instituta u Beogradu i u saradnji sa Kamernim orkestrom Muzikon .

Ulaz na koncerte je slobodan. Dobrodošli!

Loading...