21. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ВИШЊА ДИМИТРИЈЕВИЋ и ансамбл КПД

11.09.2021., 20:00

Вишња Димитријевић ће се на Фестивалу представити као оргуљашица и уметнички руководилац ансамбла KPD (Kamerna pojoča družba). Извешће дела композитора 20. века Ебена, Џенкинса и Сатија, а програм ће употпунити и својим композицијама.
Најављени концерт под називом Дела француских композитора с краја 19. и почетка 20. века за хор и оргуље који је требало да изведу Вокални ансамбл Tonus Nobilis и Вишња Димитријевић, отказан је због болести певача овог ансамбла.

Субота, 11. септембар 2021. у 20.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
ВИШЊА ДИМИТРИЈЕВИЋ, оргуље и ансамбл KPD (Kamerna pojoča družba)

Програм:
Петр Ебен
Мала корална партита на O Jesu, all mein Leben bist Du, за оргуље

Mаријан Сава
Victimae paschali laudes

Карл Џенкинс
Ave Verum

Ерик Сати
Messe des Pauvres (Миса за сиромашне), за мешовити хор и оргуље
избор ставова

Вишња Димитријевић
Глеј звездице Божије

Оче наш

Петр Ебен
Валпургијска ноћ из Свите за оргуље Фауст

Биографија:
Вишња Димитријевић (Београд, 1989) свира клавир од своје пете године, а оргуље од четрнаесте. Основно и средње музичко образовање је стекла у МШ Станковић, на одсецима за клавир, теорију, оргуље и соло-певање. Завршила је Одсек за општу музичку педагогију на ФМУ у Београду, након чега је дипломирала оргуље на истом факултету. Тренутно је студент на специјалистичким студијама оргуља у класи проф. Маје Смиљанић-Радић, као и на докторским студијама на Одсеку за музичку теорију ФМУ. Као оргуљашица се активно бави концертном делатношћу као солиста, камерни музичар и корепетитор. Наступала је на бројним концертима у земљи и иностранству. На њеном репертоару се налазе дела свих епоха, али посебну наклоност изражава према музици двадесетог века. Aнгажована је као оргуљаш Екуменског мушког хора при Београдској Надбискупији, као диригент у Друштву Словенаца у Београду и као корепетитор у MШ Војислав Лале Стефановић у Ужицу.

КПД (Kamerna pojoča družba) је нови вокално инструментални ансамбл, који делује при Друштву Словенаца у Београду Сава. Основан је 2019. године и окупља младе професионалне музичаре. Основна идеја ансамбла јесте неговање словеначког језика кроз извођење савремене уметничке музике. Репертоар такође чине и различите адаптације словеначких традиционалних духовних песама. Упркос чињеници да је ансамбл основан непосредно пред избијање covid 19 кризе, остварио је неколико солистичких концерата.
Чланови:
Вишња Димитријевић – сопран, уметницки руководилац
Александра Анђелковиц, сопран
Јована Бијелић, алт
Стефан Симоновић, тенор
Страхиња Тричковић, бас баритон
Кристијан Бардос, оргуље

 

 

 

Loading...