21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: JIRGEN ESL i Kamerni orkestar MUZIKON

16.09.2021., 20:00

Finale ovogodišnjeg izdanja festivala čini nastup nemačkog orguljaša Jirgena Esla i Kamernog orkestra Muzikon. Oni će zatvoriti Festival Koncertom za orgulje u Ce-duru Jozefa Hajdna. Esl, koji je u Beogradu nastupao 2003. godine, je jedan od najistaknutijih orguljaša i kompozitora na evropskoj muzičkoj sceni danas. Profesor je na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Štutgartu. Na beogradskom koncertu pridružiće mu se izuzetni mladi muzičari Kamernog orkestra Muzikon. Koncert realizujemo uz tradicionalnu podršku Gete instituta u Beogradu i u saradnji sa orkestrom Muzikon.

Četvrtak, 16. septembar 2021. u 20.00
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Zatvaranje festivala: Kamerni orkestar MUZIKON i JIRGEN ESL (Nemačka), orgulje

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Crkvena sonata br. 12 za gudače, dve trube i orgulje u Ce-duru, KV 263

Johan Sebastijan Bah
Preludijum i fuga za orgulje u Ge-duru, BWV 541

Jirgen Esl
Reple Corda

Marko Enriko Bosi
Tema i varijacije za orgulje u cis-molu, op. 115

Jirgen Esl
Improvizacija

Jozef Hajdn
Koncert za orgulje i orkestar u Ce-duru, Hob XVIII:1
Allegro moderato
Largo
Allegro molto

Biografije:
Jirgen Esl je na međunarodnoj muzičkoj sceni prisuta kao orguljaš, kompozitor i profesor. Kao cenjen interpretator i improvizator redovno nastupa u najprestižnijim koncertnim prostorima širom sveta, kao što su Notr Dam u Parizu,  Klenska katedrala, Nacionalni auditorijum u Madridu, sala Smetana u Pragu, bečki Koncerthaus i druge sale u Amsterdamu, Moskvi, Lisabonu, Milanu, Tokiju i širom SAD. Često nastupa na televiziji i radiju kao orguljaš i dirigent. Esl je snimao za brojne izdavačke kuće kao što su Carus, IFO, Organ Promotion, Kirche+Leben Edition, Audite i Veneto Musica. Njegov snimak kompletnog opusa za orgulje Žana Fransea koji je objavila Audite 1995. godine, poneo je priznanja kako kritike tako i publike. I sam kompozitor je o ovom snimku govorio sa oduševljenjem ističući odličnu saradnju orguljaša i kompozitora. Talenat i nepresušna imaginacija za slobodnu improvizaciju na orguljama razlog su što je u ovoj oblasti Jirgen Esl smatran stručnjakom, a izdavačka kuća Organ Promotion je objavila ceo kompakt disk sa improvizacijama koje je Esl izveo u Briselskoj katedrali. Kompozicije Jirgena Esla izvode neki od najistaknutijih horova i orkestara. Najpoznatiji su njegovi moteti i oratorijumi koje su izvodili ansambli Darmstädter Kantorei i Regensburger Domspatzen. Njegova dela objavili su Doblinger, Carus-Verlag i Schott Verlag. Jirgen Esl je studirao orgulje u Štutgartu i Bordou u klasama Ludgera Lomana i Fransisa Šaplea, i usavršavao se u Beču u klasi Mihaela Raduleskua. Po završetku studija bio je crkveni orguljaš u Zigmaringenu, a potom i profesor orgulja na Univerzitetu u Libeku. Od 2003. godine predaje na Visokoj školi za muziku i izvođačke umetnosti u Štugartu, odakle su potekli najpoznatiji orguljaši današnjice. Suosnivač je Međunarodne letnje akademije za muziku (ISAM) u Ohzenhauzenu u Nemačkoj.
Više o Jirgenu Eslu možete saznati na njegovoj veb stranici.

Kamerni orkestar Muzikon promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju koncertnog izvođaštva. U sklopu svoje koncertne sezone, od 2017. godine, Muzikon se aktivno bavi popularizacijom klasične muzike, međunarodnom saradnjom, razvojem umentičke izvrsnosti, podsticaju domaćeg stvaralaštva i razvoju nove publike. Stalni umentički rukovodioci i vođe deonice orkestra su: Miloš Petrović (umetnički rukovodilac), Jelena Ristić ((Royal Concertgebouw), Jorg Vinkler (Orchestra Maggio del Fiorentino) i Branko Kabadaić (Bamberg Symfoniker). Ostali članovi okrestra su mladi muzički profesionalci iz Srbije. Muzikon je do sada nastupio sa solistima kao što su Boris Berezovski, Abraham Hreftmejer, Stefan Milenković i Nataša Veljković. Muzikon je ostvario sa saradnju sa Salcburg simonijskim orkestrom sa kojim je ostvario turneju po Kini krajem 2019. godine. Sa željom da podstakne domaće muzičko stvaralaštvo, Muzikon je poručio i izveo Prvu simfoniju Aleksandra Sedlara, delo za dva klavira i gudački orkestar Anje Đorđević i ostvario je saradnju sa Džez sastavom Ščime izvevši njihove kompozocije u aranžmanu za džez kvartet i gudački orkestar.

Loading...