Književni i tribinski program

Književno-tribinski program realizuje se kroz programe predstavljanja knjiga iz domena književnosti i humanistike, razgovore sa istaknutim domaćim i stranim piscima i spisateljicama, serijale debata o društveno aktuelnim temama i predavanja teoretičara sa renomiranih svetskih univerziteta. Redakcija organizuje i književne radionice za mlade.

Programi problematizuju status sistema književnosti, kulture i obrazovanja, u kontekstu savremenog srpskog društva i evropskih zajednica, predstavljajući istovremeno i vid podrške nezavisnom izdavaštvu u Srbiji.

Kroz posebno oblikovan serijal razgovora/intervjua „Arhitektura u kontekstu“ javnosti se predstavljaju i savremeni akteri arhitektonske scene Srbije.

Kulturni centar Beograda je inicijator i realizator dva književna festivala: Festival 1 pisca i Svetski dan(i) poezije.

Svi književni i tribinski programi su besplatni.

Kontakt

 • Festival jednog pisca

  Posvećen je srpskim u jugoslovenskim piscima koji su stvarali u periodu modernizma i avangarde, čija je književna i životna zaostavština delom ostala neistražena, a čiji su tekstovi i danas aktuelni. Festival nije oblikovan kao glorifikacija autora već ima kritički interdsciplinarni karakter.

  Festival publici nudi novokreirane sadržaje: izložbe, pozorišne instalacije i performanse, muzičke kompozicije, knjige, razgovore… nastale na tragu dela i ideja pisca-teme Festivala saradnjom brojnih umetnika, naučnika/istraživača, kao i različitih institucija.

  Pojedinačna izdanja festivala do sada bavila su se stvaralaštvom i savremenom recepcijom dela Rastka Petrovića, Stanislava Vinavera, Momčila Nastasijevića i Miroslava Krleže.

 • Svetski dan(i) poezije

  Trodnevni martovski festival posvećen savremenoj poeziji informiše ovdašnju javnosti o novostima na književnim scenama sveta, uspostavlja nove mogućnosti saradnje srpskih i inostranih autora, omogućava edukaciju mladih u oblasti književnosti, ukazujući istovremeno na plodne mogućnosti simbioze poezije i drugih umetnosti. Manifestacija se od svojih početaka bavi i problematizacijom društvenog statusa savremene poezije, kao i njenim „aktivističkim“ potencijalom.

  Festival je vezan za Uneskovo proglašenje datuma “21. mart” za Svetski dan poezije.

  Među gostima festivala bili su: Adam Zagajevski, Eva Lipska, Džerom Rotenberg, Radmila Lazić, Uve Kolbe, Amir Or, Valerio Magreli, Gerhard Falkner, Eva Zonenberg, Dubravka Đurić, Faruk Šehić, Marko Pogačar, Nikola Madžirov, Ana Ristović, Vojislav Karanović, Zvonko Karanović…

Loading...