Programi

Nastao kao informativno-kulturni centar 1957, Kulturni centar Beograda u svojoj dugoj i bogatoj istoriji nikada nije odustao od svoje prvobitne misije da promoviše najviše umetničke, kulturne i društvene vrednosti i podržava visoke stvaralačke domete, istraživanje i eksperiment na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Na toj putanji menjale su se samo forme, prioritetne oblasti i teme u skladu s duhom i potrebama vremena, koje je Centar često prepoznavao pre drugih i išao im hrabro u susret.

Danas je on dinamična institucija kulture u kojoj se mnoštvo ideja, tema, poetika, formi i medija u različitim stvaralačkim oblastima dnevno međusobno povezuje i kontekstualizuje, stapajući se u jedinstvenu programsku celinu koja kući daje izuzetnu vibrantnost i snažan profil – Centar slavi sadašnjost, oslanjajući se na razumevanje prošlosti i pripremajući se da bude dorastao budućnosti.

Upravo zato što nije muzej ili zavod za zaštitu kulturnog nasleđa, Centar ima tu privilegiju da sme da iskorači u nepoznato, u istraživanje i eksperiment koji obećava i da unutar jedinstvene programske kocepcije ponudi osvedočene vrednosti, darovitost mladih, staro, novo, poznato i nepoznato.

Programi predavanja, radionica, razgovora, konferencija, vođenja kroz izložbe i projekte u realnom i virtuelnom prostoru dragoceni su posrednici za razumevanje uzbudljivog sveta stvaralaštva, posebno savremenih koncepata, formi i medija kako za profesionalce tako i za široku publiku, a naročito za mladu generaciju.

 • Likovni program

  Likovni program Kulturnog centra Beograda bavi se stvaralaštvom u različitim oblastima i medijima savremene vizuelne umetnosti, kao i predstavljanjem eksperimentalnih umetničkih i kustoskih praksi.

 • Muzički program

  Muzički program, prepoznatljiv po visokom kvalitetu postojećih programskih celina i novih inicijativa, istrajava u podršci i negovanju muzičkog podmlatka Beograda i Srbije.

 • Književni i tribinski program

  Književni programi, okrugli stolovi, predavanja, radionice i diskusije.

 • Izdavački program

  Objavljuje štampana, video/filmska, audio i elektronska izdanja koja su kompatibilna delovanju Centra i odraz su njegovog suštinski beogradskog identiteta i doprinos njemu.

 • Filmski program

  Dobar film uvek, koji drži do umetničkog i autentičnog – igrani, dokumentarni, kratkometražni, animirani, raznovrsni tematski, autorski i festivali i ciklusi nacionalnih kinematografija, predavanja, radionice...

 • Projekti

  Složenost i isprepletenost pojava savremene umetnosti i savremenog sveta u velikoj meri su uslovili polivalentan programski profil Centra i mnoštvo interdisciplinarnih i višemedijalnih projekata koji okupljaju domaće i strane autore različitih profila.

 • Oktobarski salon

  Oktobarski salon je od 2004. godine najveći i najznačajniji međunarodni umetnički događaj u oblasti vizuelnih umetnosti u Srbiji (i regionu) i mesto uzbudljivog dijaloga domaćih i umetnika iz čitavog sveta.

 • Beogradski izlog

  Jedinstveno mesto u Gradu koje duhom i izgledom neguje autentičan beogradski suvenir: majce, šolje, blokove, mape, magnete, torbe, mnoštvo predmeta za ličnu upotrebu...

 • Edukativni program

  Edukacija u Kulturnom centru Beograda nam je veoma bitna. Želimo da Centar bude dinamično mesto za kreativno provođenje vremena, učenje i razmenu novih ideja. Želimo da omogućimo publici da našim programima pristupi na kreativan i participativan način.

Kontakt

 • Loading...