Filmski program

Dvorana Kulturnog centra Beograda (DKC) je bioskop sa najdužom tradicijom kontinuiranog aktivnog rada u Srbiji. Biskop je osnovan 1963. godine.

Dobar film koji drži do umetničkog i autentičnog, premijere, međunarodni festivali, tematski ciklusi, predavanja, radionice, razgovori sa stvaraocima i filmskim stručnjacima iz zemlje i sveta, konferencije za medije, informativni i i pažljivo dizajnirani štampani i vizuelni materijali, odlike su filmskog programa Centra.

U foajeu bioskopa 2016. otvorena je Filmska galerija – izložbeni prostor posvećen filmskom stvaralaštvu i istraživanju veza između filmske i vizuelne umetnosti.

U DKC-u začet je Festival autorskog filma, a danas je ovaj bioskop domaćin i suorganizator najznačajnijih filmskih festivala u zemlji: FEST, Slobodna zona, Beldocs, Festival autorskog filma… Inicijator je i organizator posebno koncipiranih manifestacija i festivala: Španski metar, GeteFestT, Nedelja finskog filma, Dani savremenog danskog filma…

U znak sećanja na Nebojšu Popovića, dugogodišnjeg filmskog urednika DKC-a, koji je profilisao njegov program u XXI veku, Kulturni centar Beograda, sa jo[ 9 saosnivača, od 2017. organizuje dodelu Nagrade „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Dvorana Kulturnog centra Beograda je članica evropske mreže bioskopa EUROPA CINEMAS / Creative Europe/MEDIA sub-programme od 2006. godine.

U decembru 2023. godine, u godini kada je obeleženo šest decenija kontinuiranog rada DKC kao najstarijeg aktivnog bioskopa u Beogradu, Dvorana Kulturnog centra Beograda dobila je prestižnu nagradu mreže EUROPA CINEMAS za najbolji bioskopski program u u Evropi.

Prostor je pristupačan osobama sa invalidskim kolicima i teškoćama u kretanju.

Loading...