Oktobarski salon

Oktobarski salon je reprezentativna međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd. Počeci Oktobarskog salona sežu do 1960. godine, kada je ustanovljen po ugledu na izložbe Pariskih salona, kao godišnja izložba najboljih dela u oblasti likovnih umetnosti na jugoslovenskoj sceni, a od 1967. i primenjenih umetnosti. Tokom svoje istorije Salon je menjao koncepciju i oblike organizovanja, a 2004. dobio je međunarodni karakter i postao jedna od značajnih referentnih tačaka za srpsku ali i regionalnu umetničku scenu.

Cilj manifestacije je predstavljanje i afirmacija najznačajnijih novih ostvarenja domaćih i inostranih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti. Programe Salona čine izložba, okrugli stolovi, radionice, predavanja, stručna vođenja, performansi, susreti u kojima učestvuju mnogobrojni domaći i strani umetnici, kustosi, kritičari, teoretičari i istoričari umetnosti i kulture, predstavnici medija, ljubitelji umetnosti.

Odbor Oktobarskog salona, koji imenuje Grad Beograd, odlučuje o koncepciji manifestacije, umetničkom direktorku / kustosu kao i o članovima međunarodnog žirija za dodelu Nagrade Oktobarskog salona. Od 2007. godine, Kulturni centar Beograda dodeljuje posebnu nagradu u vidu izložbe u svojim galerijskim prostorima.

Dosadašnji kustosi međunarodnih Salona bili su: Anda Rotenberg, Darka Radosavljević i Nebojša Vilić, Rene Blok, Lorand Heđi, Bojana Pejić, Branislava Anđelković, Joan Puset i Selia Prado, Alenka Gregorič i Galit Eilat, Branislav Dimitrijević i Mika Hanula, kustoska grupa Red Min(e)d, Nikolaus Šlafhauzen i Vanesa Miler i Dejvid Eliot.

Godine 2014. Oktobarski salon preinačen je iz godišnje u bijenalnu manifestaciju.
www.oktobarskisalon.org

Kontakt

  • Loading...