21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: FRANC DANKSAGMILER

09.09.2021., 20:00

Kompozitor i orguljaš Franc Danksagmiler poznat je beogradskoj publici po resitalu koji je na Festivalu održao 2010. godine, ali još više po koncertu uz film Nosferatu, Simfonija užasa koji je 2016. godine izveo na Kolarcu. Ovoga puta, predstaviće svoje kompozicije, kao i dela baroknih autora, istražujući veze između stare i svaremene muzike. Ovaj koncert realizujemo kao nastavak dugogodišnje uspešne saradnje sa Austrijskim kulturnim Forumom u Beogradu.

Četvrtak, 9. septembar 2021. u 20.00
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
FRANC DANKSAGMILER (Austrija), orgulje

Program:
Antonio Vivaldi / Johan Sebastijan Bah
Koncert u a-molu, RV 522 / BWV 593
Allegro – Adagio – Allegro

Franc Danksagmiler
Zvuci broja π: AlabasterLichtWand (Svetlosni zid alabastera)

Samuel Šajt
iz zbirke Tabulatura nova
Cantio Sacra Warum betrübstu dich mein Hertz
1. Versus, Coral in Cantu, à 4 Voc.

2. Versus, Coral in Cantu, à 4 Voc.
3. Versus, Coral in Tenore, à 4 Voc.
4. Versus, Coral in Cantu, à 3 Voc.
5. Versus, Coral in Cantu, à 3 Voc.
6. Versus, Bicinium contra puncto duplici
7. Versus, Bicinium
8. Versus, Coral in Tenore, à 3 Voc.
9. Versus, Coral in Basso, à 3 Voc.
10. Versus, Coral in Basso, à 3 Voc.
11. Versus, Coral in Cantu, à 4 Voc.
12. Versus, Coral in Cantu colorato, à 4 Voc.

Vilijam Berd
Fantazija u a-molu

Franc Danksagmiler
A Fancy

Franc Danksagmiler
Improvizacija

Johan Sebastijan Bah
Preludijum i fuga u De-duru, BWV 532

Biografija:
Kompozitor i orguljaš Franc Danksagmiler u svojim inovativnim projektima, kompozicijama i nastupima sa živom elektronikom udružuje (ujedinjuje) široki muzički spektar. U svom radu kontinuirano (odgoneta, razrešava) veze između istorijske i savremene muzike, između klasičnih muzičkih instrumenata i njihovih modernih elektronskih paralela. U poližanrovskim i interdisciplinarnim projektima kojima je posvećen, Franc Danksagmiler saraduđe sa naučnicima i raznolikim umetničkim ličnostima. U poslednje vreme kombinuje svoje kompozicije sa vizualizacijama i filmovima. Natupa kao solista i član različitih kamernih sastava i održava koncerte u vodećim koncertnim prostorima i međunarodnim festivalima širom sveta.
Franc Danksagmiler je studirao orgulje, kompoziciju i elektronsku muziku u Beču, Lincu,  Sarbrikenu i Parizu. Učio je kod profesora kao što su Mihael Radulesku, Danijel Rot, Erih Urbaner i Kralhajnc Esl. Dobitnik je priznanja Austrijskog saveznog ministarstva za nauku i istraživanje 1994. godine. Osvajao je nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima. Od 2005. godine predaje orgulje i improvizaciju na Visokoj školi za muziku u Libeku. Angažovan je kao član žirija na istaknutim orguljaškim takmičenjima u Harlemu, Alkmaru, Libeku, i Sent Olbanu. Od 2015. godine je gostujući profesor na Konzervatorijumu za muziku u kineskom gradu Si’an, a od 2018. godine je gostujući profesor na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.
Više informacija o projektima Danksagmilera možete naći na njegovom sajtu

Loading...