21. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: SIMONE VEBER

03.09.2021., 20:00

Prestavnik italijanske škole ove godine je orguljaš Simone Veber, učenik čuvenog Lorenca Gijelmija, orguljaša Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu koji je u Beogradu nastupio 2006. godine. Simone Veber je pobednik najprestižnijih evropskih orguljaških takmičenja, profesor na Konzervatorijumu Gaetano Doniceti u Bergamu i na Akademiji za staru muziku Klaudio Abado u Milanu.
Za ovu priliku odabrao je program posvećen Kamiju Sen-Sansu – čija se godišnjica ove godine obeležava u svetu i Francu Listu – velikoj muzičkoj ličnosti koji je Sen-Sansa smatrao najvećim orguljašem na svetu. Dolazak Simonea Vebera podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Petak, 3. septembar 2021. u 20.00
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
SIMONE VEBER (Italija), orgulje

Program:
Kamij Sen-Sans
Cyprès et Lauriers (Čempres i lovor), op. 156
Cyprès. Poco adagio (solo orgulje)
Lauriers. Allegro non troppo (verzija za solo orgulje Simonea Vebera)

Franc List
Am stillen Herd, arija iz Vagnerove opere Majstori pevači

Kamij Sen-Sans
Fantazija br. 3 za orgulje u Ce-duru, op. 157

Franc List
Ave Maria d’Arcadelt, S.183/2
Fantazija i fuga na temu korala Ad nos, ad salutarem undam, za orgulje, S. 259

Biografije:
Simone Veber (Trento, 1983) je studirao orgulje na Akademiji za staru muziku u Milanu u klasi prof. Lorenca Gijelmija. Takođe je završio studije orgulja i klavira na Konzervatorijumu Frančesko Antonio Bonporti u rodnom Trent ui stekao koncertnu diplomu na Schola Cantorum u Parizu gde je studirao u klasi Žan-Pola Embera. Sa uspehom je završio orguljsku improvizaciju na Konzervatorijumu u Sen-Moru u Francuskoj. Učestvovao je na majstorskim radionicama profesora kao što su L. Loman, Ž-K. Cender, B. Brindorf, B. Lejton, P. D. Pereti. Veber je dobitnik brojnih nagrada od kojih su najznačajnije prva nagrada na međunarodnom takmičenju Johan Jozef Fuks u Gracu 2010. godine i nagrade The Peter Hurford Bach Prize na međunarodnom takmičenju orguljaškog festivala u Sent Olbansu 2011. godine. Snimao je za Suonare Records, Radio Vaticana, Diapason Edition, Mascioni, ORF i Discantica. Nastupao je na brojnim festivalima u Evropi i Južnoj Americi, a kao solista je nastupao sa renomiranim orkestrima kao što su Orkestar Mocart pod vođstvom Klaudija Abada. Ove godine je, povodom obeležavanja 100 godina od smrti francuskog kompozitora i orguljaša Kamija Sen-Sansa, izašao Veberov kompakt disk sa delima za orgulje ovog kompozitora u izdanju DaVinci Publishing. Profesor je orgulja na Konzervatorijumu Gaetnao Doniceti u Bergamu i profesor improvizacije na Akademiji za ranu muziku K. Abado u Milanu.
Više o umetniku pročitajte ovde.

 

Loading...