21. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: МАЈА СМИЉАНИЋ-РАДИЋ и JEЛЕНА ДРАГНИЋ

14.09.2021., 20:00

Претпоследње вече фестивала је посвећено домаћим ауторима и њиховом стваралаштву за оргуље. Оргуљашица и професорка оргуља на ФМУ у Београду, Маја Смиљанић Радић представиће српске композиторе коју су писали за овај, за наше прилике, несвакидашњи инструмент. Овом приликом као гост придружиће јој се виолинисткиња Јелена Драгнић.

Уторак, 14. септембар 2021. у 20.00
Катедрала Блежене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
Дела српских композитора за оргуље
МАЈА СМИЉАНИЋ РАДИЋ, оргуље
гост: ЈЕЛЕНА ДРАГНИЋ, виолина

Вера Миланковић
Корали
Рождество
Преображење Господње
Цвети
Духови

Иван Јевтић
Откровење светлости, за оргуље

Владимир Тошић
Medial 2

Јосип Славенски
Sonata religiosа за виолину и оргуље, оп. 7

Властимир Трајковић
Епиметеј, за оргуље
Епиметеј
Пандорина кутија
Елпида

 

Биографије:
Маја Смиљанић-Радић je дипломирала и магистрирала oргуље на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Андрије Галуна. Усавршавала се у Швајцарској, Белгији, Француској и Пољској код признатих оргуљаша и педагога, као што су Ги Бове, Жак ван Ортмерсен, Мари-Клер Ален и Жан Ферар. Наступала је као солиста, камерни и оркестарски музичар у земљи и иностранству, са солистима као што су Младен Ђорђевић, Миљана Поповић-Матерни, Емина Смоловић, Иван Марјановић, Магда Скрачић и многи други. Свирала је са Ансамблом за рану музику, Гудачима Св.Ђорђа, хоровима Мокрањац, Браћа Барух и Лицеум, Симфонијским оркестром и хором РТС, Оркестром Београдске филхармоније, филхармонијским оркестрима из Арада (Румунија) и Бјалистока (Пољска), под управом диригената Бојана Суђића, Александра Рахбарија, Младена Јагушта, Владимира Крањчевића, Филипа Волша, Александра Марковића и других. Учествовала је на реномираним домаћим фестивалима, а од бројних наступа посебно се издвајају њен солистички концерт на Peterborough Festival у Великој Британији (2009), турнеја у САД и Канади у дуу оргуље и клавир са пијанистом Ненадом Радићем (2010), наступи у Словенији, као и солистички концерт на 28. Међународној трибини композитора у Београду, на коме је премијерно извела пет композиција. Редовно наступа у ансамблу BIZZARE чији нестандардни састав чине оргуље, клавир, чембало, гитара, харфа и удараљке. Одржала је на десетине солистичких концерата у Београду и широм Војводине. Остварила је велики број снимака и наступа на радију и телевизији, у земљи иностранству.
Њени међународни наступи увек су и својеврсна промоција домаћег стваралаштва за оргуље и на концертима редовно изводи дела Ивана Јевтића, Владимира Тошића, Вере Миланковић и Властимира Трајковића. Предавање под називом Српска музика за оргуље (Serbian Organ Music) одржала је на Универзитету за музикологију Ополе, Пољска и на Љетној оргуљашкој академији у Пули, Хрватска, а исто је објављено у међународном часопису Folia Organologica.
Бавила се музичким новинарством на Радио-Београду и ТВ Студио Б, као и музичком критиком у дневним листовима Наша Борба и Политика.Заједно са професором Андријом Галуном, 1996. године оснива Удружење оргуљаша Арс Органи, као и први Фестивал оргуљске музике у Београду. Уврштена је у српско издање енциклопедије Who is Who Завода за уџбенике (2010). Основала је први оргуљски одсек у Србији у Музичкој школи Станковић у Београду (1995).  Редовни је професор оргуља и Шеф Полиинструменталне катедре на ФМУ у Београду.

 

Јелена Драгнић је члан Београдске филхармоније на месту прве виолине тути од 2006. године, и прва виолина и суоснивач Гудачог квартета Београдске филхармоније од 2011. године. У саставу оркестра Београдске филхармоније наступала је у Бечу, Грацу, Љубљани, Загребу, Дубровнику, на турнејама у Европи и Сједињеним Државама, укључујући Салу Чајковски у Москви и Карнеги Хол у Њујирку, под вођством диригената као што су Зубин Мехта, Урош Лајовиц, Мухаи Танг и Габријел Фелц. Такође, концертмајстор је Камерног оркестра Љубица Марић и вођа других виолина Београдског камерног оркестра. Јелена Драгнић је посвећена интерпретацији камерне музике. На фестивалу у Марибору 2015. године наступала је на камерним и оркестарским концертима које је водио виолиниста Ричард Тоњети. Са Гудачким квартетом Београдске филхармоније наступала је на фестивалима као што су Сребрна Лира у Санкт Петербургу и Абу Даби Класик, као и у Паризу, Харбину, Тјан Џину, Измиру, затим на Фестивалу Музички дани на Одри (Немачка/Пољска) и у оквиру Концертне сезоне у Оберварту (Аустрија). Наступи Квартета у региону обухватили су Фестивал Љубљана, Фестивал СВЕМ Сарајево, СОМУС, Класик фест у Панчеву, Фестивал Еспресиво у Цетињу, Фестивал гудача у Перасту, затим концерте у Котору, Бару, Подгорици, Бања Луци, Требињу и Грачаници. На свом првом компакт диску Гудачки квартет Београдске филхармоније снимио је дела Бетовена и Брамса. Јелена Драгнић је магистрирала на ФМУ у Београду у класи Дејана Михаиловића. Као стипендиста Фондације Walter Stauffer завршила је специјалистичке студије у Кремони у класи Салватореа Акарда. Усавршавала се на мајсторским курсевима које су водили виолинисти Игор Озим, Кристиане Хуткап и Лиана Исакаџе.

Loading...