23. Međunarodni festival „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM“

26.06.2023-06.07.2023, .

23. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja / Dies organorum u organizaciji Muzičke redakcije Kulturnog centra Beograda održaće se od 26. juna do 6. jula 2023. godine u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75). Posvećena je kako klasičnom muzičkom nasleđu kompozicija specifično za orgulje, tako i savremenim izvođačkim praksama.
Dani orgulja – Dies organorum muzička je manifestacija od izuzetnog značaja ne samo kod nas već i šire. Ove godine će nastupiti orguljaši iz Nemačke, Mađarske, Austrije, Norveške, Hrvatske i Srbije.
Festival se realizuje u saradnji i uz podršku Ministarstva kulture RS, Grada Beograda, Beogradske nadbiskupije, Muzičke produkcije RTS-a, Goethe-institut u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu, Sokoja, norveške fondacije Fund for Performing Arts i Kulturdirekoteratet (Arts and Culture Norway), kao i Informatike i Alma Quattro.

PROGRAM FESTIVALA:
Ponedeljak, 26. jun u 20.00
Žolt Mesaroš (Mađarska)

Utorak, 27. jun u 20.00
Dominik Zustek (Nemačka)

Petak, 30. jun u 20.00
Zoltan Borbelj (Srbija)

Subota, 1. jul u 17.00
Koncert za decu – Orgulje u Artiš labu (za uzrast od 3 do 6 godina)
Višnja Dimitrijević, orgulje i Baby Artish

Nedelja, 2. jul u 20.00
Milkica Radovanović (Srbija/Norveška)

Ponedeljak, 3. jul u 19.00
Hor i Simfonijski orkestar RTS
dirigent: Željka Milanović
vokalni solisti: Mihajlo Jocić, Mirko Milanović, Miloš Gašić, Darko Manić, Aleksandar Novaković
orgulje: Pavao Mašić (Hrvatska)

Utorak, 4. jul u 20.00
Orgulje u savremenim muzičkim tokovima
Milica Sabljić, orgulje, Andrej Ivanović, orgulje i Izvanredni Bob, vizuelni umetnik

Sreda, 5. jul u 20.00
Džeremi Džozef (Austrija)

Četvrtak, 6. jul u 19.00
Koncert polaznika Letnje škole orgulja

Ulaz na koncerte je slobodan

DETALJNIJE O PROGRAMU:
Priliku da otvori 23. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja – Dies organorum imaće mađarski orguljaš Žolt Mesaroš, istraživač opusa za orgulje Franca Lista, orguljaš i muzički direktor u Glavnoj župnoj crkvi unutar zidina Budimpešte, nagrađivan i kao orguljaš i kao kompozitor. Mesaroš je posvećen popularizaciji orguljske muzike i promociji mađarske muzičke kulture. On će svirati kompozicije Ernsta fon Donanjija, odabrana dela i čuvene transkripcije Lista, ali će se predstaviti i kao kompozitora Koncertnom uvertirom posvećenom Z. Kodalju. Njegove nastupe u Beogradu na Danima orgulja 26. juna i u Suobtici u okviru manifestacije Noć orgulja 10. juna, podržalo je Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu.

Nemački orguljaš i kompozitor Dominik Zustek posvećen je promociji savremene muzike za orgulje i redovno nastupa na festivalima savremene orguljaške muzike u Berlinu, Kelnu, Frankfurtu, Amsterdamu i drugim evropskim muzičkim centrima. Premijerno je izveo dela brojnih evropskih autora, između ostalog i našeg kompozitora Andreja Andrića sa kojim uspostavlja blisku saradnju. Rezultat te saradnje je i njegov nastup u Beogradu. Takođe, na ovaj način nastavljena je i dugogodišnja uspešna saradnja Kulturnog centra Beograda i Goethe-institut u Beogradu, čija je podrška Festivalu Dani orgulja dragocena.

Orguljaš Zoltan Borbelj, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je pozvao kolege kompozitore sa Akademije da komponuju delo koje će biti izvedeno na festivau. Pozivu su se odazvali Marko Dulić, Stanislava Gajić, Tamara Knežević, Svetozar Saša Kovačević, Silard Mezei i Zoran Stajić. Svih šest kompozicija biće premijerno izvedene na ovom koncertu koji nosi naziv Dela savremenih kompozitora za orgulje. Koncert realizujemo uz podršku Sokoja, Fonda za kulturna davanja u cilju finansiranja i sufinansiranja projekata iz oblasti domaćeg muzičkog stvaralaštva.

Kao prilika da se promovišu i obogate svoju profesionalnu biografiju nastupom na priznatom festivalu osmišljena je programska linija Mlade nade. Ove godine ovu liniju će činiti koncert naše orguljašice Milkice Radovanović koja je završila master studije na Univerzitetu u Stavangeru i potom je nastavila da gradi karijeru u Norveškoj. Ona će se predstaviti koncertom pod nazivom Orguljska fantazija na kojem će izvesti dela Baha, Regera, Lista, Kvandala i Vidora. Koncert su podržali norveški fondovi za podršku mladima Kulturdirektoratet, Fond for lѕd od bilge i Statens kunstnerstipend.

Zahvaljujući nastavku saradnje sa Muzičkom produkcijom RTS-a, a na festivalu će nastupiti naš najznačajniji vokalno-instrumentalni sastav Hor i Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije koji će ovom prilikom voditi Željka Milanović, dok će za orguljama biti Pavao Mašić. Kao solisti će nastupiti Mihajlo Jocić, Mirko Milanović, Miloš Gašić, Darko Manić i Aleksandar Novaković. Zajedno će izvesti Liturgiju Domestica za soliste, orgulje, hor i orkestar Aleksandra Grečanjinova.

U utorak, 4. jula u 20 časova biće predstavljen muzičko-vizuelni projekat pod nazivom Orgulje u savremenim muzičkim tokovima koji su koncipirali orguljašica Milica Sabljić, orguljaš Andrej Ivanović i vizuelni umetnik Izvanredni Bob. Ovaj svojevrstan trio odabrao je dela Đerđa Ligetija koja su bila okidač za vizuelne improvizacije u vidu svetlosne instalacije koje je osmislio Izvanredni Bob.

Umesto najavljenog gostovanja Matijasa Majerhofera, ovog puta imaćemo priliku da ugostimo njegovog kolegu sa Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti u Beču i orguljaša Bečke dvorske kapele, Džeremija Džozefa. Ovaj koncert podržao je Austrijski kulturni forum u Beogradu koji takođe godinama prepoznaje važnost programa Festivala Dani orgulja i uvek pruža preko potrebnu podršku realizaciji.

Koncertni program namenjen edukaciji najmlađe publike i negovanju buduće publike Festivala, kao i prošle godine, koncipiraće muzičari iz udruženja Baby Artish zajedno sa orguljašicom Višnjom Dimitrijević. Deca će imati priliku da se upoznaju sa grandioznim zvukom velikih koncertnih orgulja u Katedrali Blažene Djevice Marije, kao i sa izgledom i konstrukcijom samog instrumenta, u subotu 1. jula u 17 časova.

Edukativni deo festivala, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, će i ovog puta sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima orgulja iz Beograda i regiona, a održavaće se u Katedrali Blažene Djevice Marije. Svojevrsna kruna rada sa evropskim orguljašima i pedagozima biće koncert polaznika, kojim ćemo i završiti ovogodišnje izdanje.

Važno je napomenuti da se Festival održava zahvaljujući ljubaznosti Beogradske nadbiskupije i župnika Katedrale Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje graditeljske kuće Zanin iz Italije, na koje smo, kao građani Beograda, toliko ponosni.

Loading...