23. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: MILKICA RADOVANOVIĆ

02.07.2023., 20:00

Orguljašica i pijanistkinja Milkica Radovanović je nakon školovanja na Univerzitetu u Nišu, nastavila usavršavanje na Univerzitetu u Stavangeru, gde je magistrirala orgulje i klavir. Kao svestrani muzičar intenzivno nastupa širom Norveške i Skandinavije.
Gostovanje orguljašice su podržale fondacije Fund for Performing Arts i Kulturdirekoteratet (Arts and Culture Norway).

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Tokata i fuga u de–molu, BWV565

Maks Reger (1873–1916)
Koralna fantazija Straf mich nicht in deinem Zorn, op. 40/2

Johan Sebastijan Bah
Koralni preludijum Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639

Franc List (1811–1886)
Preludijum i fuga na motiv Be–A–Ce–Ha (B-A-C-H), S. 260/2

Johan Kvandal (1919–1999)
Fantazija za orgulje, op. 83

Šarl-Mari Vidor (1844–1937)
Alegro iz Orguljske simfonije br. 6 u ge–molu, op. 42/2

Biografija:
Orguljašica i pijanistkinja Milkica Radovanović je svestrani solista i kamerni muzičar sa širokim spektrom muzičkih interesovanja, od baroka do savremene muzike. Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i sa orkestrom u različitim koncertnim prostorima i crkvama. Bila je polufinalista Međunarodnog takmičenja Bah u Lajpcigu 2018. godine, finalistkinja Nordijskog orguljskog takmičenja 2021. godine i višestruka je dobitnica na međunarodnim takmičenjima klavira.
Nagrađena je najvišom nagradom Univerziteta u Nišu – Srebrnom nagradom za najboljeg diplomiranog studenta i dva puta je dobila Zlatnu nagradu Grada Niša kao najbolja učenica. Dobila je i počast Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra II za odlična postignuća u srednjoj školi.
Milkica Radovanović je magistrirala orguljsko izvođenje na Univerzitetu u Stavangeru, u klasi Vidara Vikerena, Inger-Lise Ulsrud i Bjorna Andora Dragea. Pre toga je završila master i postdiplomske studije klavirskog izvođenja na istom univerzitetu gde je bila pod mentorstvom Erlinga R. Eriksena i Danijela Rema. Diplomu i koncertni ispit je položila sa pohvalama, a takođe je dobila pohvale za izvanredne uspehe na master i postdiplomskim studijama. Prethodno je studirala u Srbiji u klasama Aleksandra Serdara i Hristine Vuković.
Njene izvedbe dela J. S. Baha su izazvale posebne pohvale, označivši je kao jednog od interpretatora koji u Bahovoj muzici ističe snagu, inteligenciju i prefinjenost dodira.
Milkica je takođe posvećena pedagogiji i stalno se usavršava kao istaknuti profesor klavira i orgulja. Trenutno živi u Norveškoj, gde radi kao profesor klavira i orgulja u Umetničkoj školi u Ulensakeru.

Loading...