23. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: MILICA SABLJIĆ, ANDREJ IVANOVIĆ, IZVANREDNI BOB

04.07.2023., 20:00

Programska linija festivala Orgulje u savremenim muzičkim tokovima prati nove ideje, jezik i načine interpretacije u orguljskoj muzici, a ovog puta, svojevrsni trio koji čine orguljaši Milica Sabljić i Andrej Ivanović i vizuelni umetnik Izvandredni Bob, predstaviće dela savremenih kompozitora Keneta Lejtona, Arva Perta, Žana Langlea i Marka Lo Mušoa koja su bila okidač za vizuelne improvizacije u vidu svetlosne instalacije Izvanrednog Boba. 

Kako bi nagovestili šta da očekujemo od ove večeri na festivalu umetnici su rekli:
Izvanredni Bob :
Izučavajući istoriju vizelne muzike, oduvek su me fascinirali klaviskopi i optofoni, svetlosne orgulje i hromastezija. Veza između boje i zvuka, oblika i ritma, mi je fundament.
Elektronska muzika, svirana na sintovima često evocira zvuk orgulja, pa mi je kuriozno kako me moderna i savremena muzika za orgulje podsećaju na elektroniku.
A posebno volim kad se orgulje nazivaju ‘organi’.
Koža je najveći organ.
Orgulje su najveći instrument.
Od same pomisli na ovu muzičko-vizuelnu konsonancu sam se naježio.

Milica Sabljić i Andrej Ivanović:
Izabrali smo dela za koja mislimo da imaju potencijal da se „prevedu“ u vizuelni jezik improvizovane svetlosne instalacije, i uzbuđeni smo što ćemo publici pružiti jedinstvenu priliku da uživo iskuse vezu između zvučnog i vizuelnog. Na programu je širok spektar kompozicija; od mirnih, ambijentalnih i meditativnih, do razigranih, energičnih i vatrenih.

Program:
Kenet Lejton (1929–1988)

Pean, za orgulje

Arvo Pert (1935)
Trivijum, za orgulje

Kenet Lejton
Agnus Dei (br. 5) iz Missa de Gloria, za orgulje, op. 82

Žan Langle (1907–1991)
Mode de ré (br. 1) iz 8 Pièces Modales

Dans le style médiéval (br. 11, 12) iz 12 Petites Pièces

Kenet Lejton
Ite MIssa Est (br. 6) iz Missa de Gloria, za orgulje, op. 82

Marko Lo Mušo (1971)
Ostinato, za orgulje četvororučno

Biografije:
Milica Sabljić je diplomirala orgulje na Fakultetu muzičke umetnosti, u klasi Maje Smiljanić-Radić. Godine 2007, upisala je osnovne studije na Univerzitetu muzike i izvođačke umetnosti u Gracu, koncertni smer orgulje, u klasi Dalibora Miklavčiča, Diplomirala je 2011. godine u klasi Ulriha Valtera. Tokom školovanja je bila stipendista Rotari fondacije iz Diseldorfa, Udruženja Prijatelji Univerziteta za muziku i primenjenu umetnost iz Graca i Zadužbine Marta Debeli iz Graca. Aktivan je učesnik i saradnik festivala orgulja Dani orgulja u Beogradu. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Jona Laukvika, Stefana Bešija, Ludgera Lomana, Iva Rehštajnera, Gunara Idenstama, Karla Homela i Johana Trumera. Nastupala je kao solista i kamerni izvođač na brojnim koncertima u Srbiji, Austriji, Italiji i Sloveniji. Dobitnik je sredstava na konkursima Sekretarijata za kulturu grada Beograda, UMUS-a i Sokoja. Članica je klavirskog dua M & M, sa svojom sestrom, Marijom, sa kojim je održala koncerte u Beogradu i u Novom Sadu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Radila je kao klavirski saradnik u baletskoj školi Lujo Davičo. Sada je profesor orgulja i korepetitor u MŠ Josip Slavenski i MŠ Stanković.

Andrej Ivanović je studije završio kao orguljaš-stipendista u St Peter’s College na Univerzitetu u Oksfordu. Pred četvoročlanom komisijom je odbranio diplomski ispit iz interpretcije (pod mentorstvom dr Stivena Fara) sa najvišom ocenom i izveo je orguljsku misu sačinjenu od odabranih stavova iz literature od 18. do 21. veka. Nastupao je u Oksfordu i okolini, Londonu, Sautvelu, Piterborou i Gilfordu, kao i u Beogradu. Pohađao je majstorske kurseve u Engleskoj i Francuskoj. Kao kontinuo orguljaš i čembalista je svirao sa ansamblima Mayfield Baroque, Instruments of Time and Truth, New Trinity Baroque i Simfonijskim orkestrom Makris. Sarađivao je sa Beogradskom baroknom akademijom kao kontinuo korepetitor, i za svoje sviranje je nagrađen. Nedavno je nastupio kao orguljaš izvodeći Bramsov Nemački rekvijem sa Simfonijskim orkestrom RTS. Aktivno sarađuje sa Beogradskom nadbiskupijom kao orguljaš u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. U saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti je održao predavanje o liturgijskom sviranju. Trenutno je na master studijama iz izvođaštva (orgulje) na FMU u Beogradu u klasi Maje Smiljanić-Radić. Osim orgulja, Andrej takođe svira čembalo i klavir, i povremeno komponuje.

Izvanredni Bob je post-disciplinarni umetnik koji koristi svetlo, video, lasere i tehnologiju za svoje radove i nastupe. Rezident je kluba Drugstore i festivala Apgrade. Nastupao je sa vodećim svetskim DJ-evima tehno scene u regionu, po Evropi, Americi, Meksiku i Kanadi, kao i sa džez muzičarima, rok bendovima, klasičnim ansamblima i istraživačima zvuka.
(autor fotografije Milica Kolarić)

Loading...