23. Međunarodni festival „Dani orgulja“ – LETNJA ŠKOLA ORGULJA

26.06.2023-06.07.2023, 10:00

Tokom svoje posete Beogradu, gostujući orguljaši koji nastupaju na 23. međunarodnom festivalu „Dani orgulja – Dies organorum“ (26. jun – 6. jul) izdvojiće vreme da se susretnu sa studentima orgulja i kolegama orguljašima, kao i sa zainteresovanim studentima kompozicije, čembala i muzikologije i razgovaraju o odabranim temama koje proističu iz njihovih koncertnih programa ili interesovanja i projekata kojima su u poslednje vreme posvećeni.
Aktivni polaznici kurseva imaće priliku da se predstave festivalskoj publici na zatvaranju festivala Dana orulja, 6. jula u 19 sati u Katedrali Blažene Djevice Marije.

ČETVRTAK, 6. JUL 2023. u 19.00
Koncerta polaznika Letnje škole orgulja
Program:

Maja Grinalt
Završna pesma iz mjuzikla Notana, transkripcija za orgulje: M. Grinalt

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Koralni preludijum Auf meinen lieben Gott, BWV 646
MAJA GRINALT

Leon Belman (1862–1897)
Prière à Notre-Dame, III stav iz Gotske svite, op. 25
ŽIVOJIN MLADENOVIĆ
I godina FMU u Beogradu

Luj-Nikola Klerambo (1676–1749)
Suite du deuxieme ton (izbor)
I Plein jeux
IV Basse de cromorne

Jan Piterson Svelink (1562–1621)
Ballo del granduca
, SwWV 319
ALEKSANDER KAZAKOV, apsolvent na Konzervatorijumu u Sankt Peterburgu

Ditrih Bukstehude (1637–1707)
Preludijum i fuga u a–molu, BuxWV 153
SIMONIDA ATANASKOVIĆ, Diplomac MŠ Mokranjac

Filip Glas (1937)
Mad rush
ALEKSANDER KAZAKOV

Ežen Žigu (1844–1925)
Tokata u ha–molu
SIMONIDA ATANASKOVIĆ

***

Susreti se odvijaju u Katedrali Blažene Djevice Marije, prema sledećem rasporedu:
Ponedeljak, 26. jun
10.00 – 13.00
DOMINIK ZUSTEK
– slobodna tema

Utorak, 27. jul
10.00 – 14.00
ŽOLT MESAROŠ
– Stvaralaštvo Franca Lista za orgulje i harmonijum
– slobodna tema

Sreda, 28. jun
10.00 – 12.00
DOMINIK ZUSTEK
– Komponovanje za orgulje, izazovi i mogućnosti

12.00 – 14.00
ANDREJA ANDRIĆ
In Contrario Motu teme, inspiracija i ideje u mojoj muzici za orgulje

Utorak, 4. jul
10.00 – 14.00
DŽEREMI DŽOZEF

Sreda, 5. jul
12.00 – 14.00
DŽEREMI DŽOZEF

Četvrtak, 6. jul
10.00 – 12.00
Priprema polaznika za koncert

19.00
Koncert polaznika Letnje škole orgulja

*u zavisnosti od broja prijavljenih učesnika, moguće su manje korekcije u trajanju termina, o čemu će svi prijavljeni biti na vreme obavešteni.

Prijavljivanje:
Pozivamo sve zainteresovane da se prijave za sustrete. Potrebno je da pošaljete svoje podatke mejlom na damjana.njegic@kcb.org.rs i to ime i prezime, godište, škola, angažovanje, kontakt telefon, kao za koji sustret se prijavljujete. Ukoliko ste orguljaš i želite da aktivno učestvujete na nekom od tri kursa, molimo Vas da dostavite svoj program (kompozitor i naziv kompozicije sa opusom).

O predavačima:
DOMINIK ZUSTEK (Dominik Susteck, Bohum, Nemačka, 1977) je studirao u Esenu, Kelnu i Zarbrikenu izučavajući duhovnu muziku, muzičku teoriju i kompoziciju; završio je koncertni ispit iz orgulja. Na Studijskom seminaru u Vupertalu položio je drugi državni ispit iz muzike. Tokom studija crkvene muzike je bio lektor za teoriju muzike i orgulje u Biskupskoj školi duhovne muzike u Esenu, što je koristio za širenje i uključivanje savremene muzike u crkvenu delatnost. Takođe je bio predavač na Univerzitetu Folkvang u Esenu, Visokoj školi Robert Šuman u Diseldorfu i na Visokoj školi Franc List u Vajmaru. Bio je gostujući predavač na Visokoj školi za muziku i igru u Kelnu, Visokoj školi za sakralnu muziku u Drezdenu, kao i u Kelnskoj nadbiskupiji, Esenskoj eparhiji i Eparhiji u Majncu. Od posebnog značaja za njega je rad sa mladima, sa kojima je radio na projektima posvećenim kompozicijama Đerđa Ligetija, Kurta Švitersa, Džona Kejdža i Terija Rajlija, između ostalih. Posvećen je promociji savremene muzike za orgulje i svirao je brojna premijerna izvođenja dela kompozitora uključujući Pitera Baresa, Erika Jansona, Johanesa S. Sistermansa, Stefana Frolejksa i Pitera Kezegija. Bio je naslednik Petera Baresa, kao kompozitor i orguljaš (2007–2021) u Umetničkoj Stanici Svetog Petra u Kelnu, gde su njegovi koncerti improvizacije privukli posebnu pažnju. Njegove koncerte su prenosile brojne nemačke radio mreže među njima Deutschlandfunk, VDR i Saarland Radio. Kao kompozitor i orguljaš je nagrađen nizom nagrada.
Više informacija

ANDREJA ANDRIĆ je srpski kompozitor i programer koji živi u Orhusu u Danskoj. On istražuje zajedničke tačke matematičkih procesa, intuicije i slučajnosti, i koristi kompjutersko programiranje kao ključno sredstvo umetničkog izražavanja. Sa primarnim interesovanjem za kompoziciju i izvođenje za svoj mrežni ansambl laptopa/pametnih telefona, aktivan je i kao kompozitor vokalne i instrumentalne muzike i stvaralac u oblasti video i višemedijske umetnosti. Objavio je do sada dve zbirke muzike za orgulje: Knjigu korala (Chorale Book) 2021. godine i Klavijaturne studije (Keyboard Studies), 2022. godine, obe za ARE Verlag u Nemačkoj. Komadi iz prve zbirke su do sada izvedeni na tridesetak koncerata u više evropskih zemalja. Inspiracija za ove dve zbirke dolazi iz raznih izvora, od vežbi iz harmonije, preko automatskog pisanja, do behaviometrike. Dominik Zustek će na svom prvom beogradskom koncertu izvesti muziku iz Andrićeve Knjige korala, a u sredu, 28. juna sa studentima gledaće primere izvođenja, diskutovati mesta za nalaženje stvaralačke inspiracije i ideja u preplitanju različitih oblasti.
Više informacija

Dobitnik Junior Prima Award u oblasti muzike, orguljaš ŽOLT MESAROŠ (Zsolt Máté Mészáros) izdvaja se kao jedan od najuspešnijih mađarskih orguljaša danas. Usmeren je na istraživanje opusa za orgulje i harmonijum Franca Lista i aktivan kao muzički direktor u Glavnoj župnoj crkvi unutar zidina Budimpešte (Crkva uznesenja Blažene Djevice Marije), koja je dugo bila centar kulturnih dešavanja u gradu. Tako je i sam Franc List često bivao gost u ovoj crkvi, izvodeći ili dirigujući svoja dela. Mesaroš je takođe i direktor crkvenog hora (Regens Chori). Diplomirao je 2018. godine sa najvišim priznanjima na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, gde trenutno završava doktorske studije. Dobitnik je stipendije Annie Fischer u oblasti izvođačkih umetnosti, kao i stupendije Mađarske akademije umetnosti (2020) i stipendije programa New National Excellence (2021, 2022). Posvećen je popularizaciji orguljske muzike i promociji mađarske muzičke kulture. Sa tim ciljem, a kao stipendista Mađarske akademije umetnosti, sprovodi istraživanje i priprema ediciju kompletnog opusa za orgulje i harmonijum Franca Lista. Kao orguljaš, osvojio je prvu nagradu na takmičenju Filharmonia Hungary 2012. godine, a kao kompozitor, na istom takmičenju 2022. godine, osvojio je treću nagradu. Na takmičenju kompozitora Nadbiskupije u Vespremu, Mađarska, njegova Misa za mešoviti hor i orkestar osvojila je treću nagradu. Na koncertima često izvodi sopstvene transkripcije za orgulje, a premijerno je izveo mnoga dela savremena mađarskih autora, koje su njemu posvećena.
Više informacija

DŽEREMI DŽOZEF je orguljaš Bečke dvorske kapele (Wiener Hofburgkapelle), gde izvodi nedeljnu misu zajedno sa Horom bečkih dečaka i Bečkom filharmonijom. Posle privatnih časova sa Hansom Fagijusom u Kopenhagenu, studirao je kod Martina Haselbeka na Univerzitetu za muziku u Libeku i sa Jirgenom Eslom na Državnom univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Štutgartu. Pobednik Međunarodnog orguljaškog takmičenja Gotfrid Zilberman u Frajbergu 1999. godine, Džozef je nastupao kao solista na festivalima i u koncertnim prostorima širom Evrope: Muzički festival u Šlezvig-Holštajnu, Međunarodna Nedelja orgulja u Nirnbergu, Hildebrandt-festival u Naumburgu, Međunarodni festival orgulja u Talinu, u dvoranama Lajshale u Hamburgu, Gevandhaus u Lajpcigu, Radio Frans u Parizu, Koncerthaus u Berlinu, Muzikferajn i Konzerthaus u Beču, Nacionalni auditorijum u Madridu, Koncertna dvorana Čajkovski u Moskvi, kao i u Hong Kongu, Seulu, SAD, Meksiku, Brazilu i Argentini. Kompakt disk sa improvizacijama Džeremija Džozefa snimljenim u Metropoliten katedrali u Meksiko Sitiju, Magazin Fono Forum proglasio je za „CD godine – 2018“. Kao stalni član, nastupao je sa ansamblima kao što su orkestar Bečke akademije, Frajburški barokni orkestar, Kamerni orkestar Bazela i Baltazar Nojman ansambl. Godine 2019. imenovan je za profesora orgulja i improvizacije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču.

 

Loading...