23. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: ŽOLT MESAROŠ

26.06.2023., 20:00

Priliku da otvori 23. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja – Dies organorum imaće mađarski orguljaš Žolt Mesaroš, istraživač opusa za orgulje Franca Lista, orguljaš i muzički direktor u Glavnoj župnoj crkvi unutar zidina Budimpešte, nagrađivan i kao orguljaš i kao kompozitor. Mesaroš je posvećen popularizaciji orguljske muzike i promociji mađarske muzičke kulture. Njegove nastupe u Beogradu na Danima orgulja 26. juna i u Suobtici u okviru manifestacije Noć orgulja 10. juna, podržalo je Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu.

Autor fotografije: Lugosi Péter

Program:
Žolt Mate Mesaroš (1992)
Koncertna uvertira Omaž Kodalju Zoltanu

Ernst fon Dohnanji (1877–1960)
Tema i varijacije iz Simfonijskih minuta, op. 36 (transkripcija za orgulje: Ž. M. Mesaroš)

Rihard Vagner (1813–1883)
Hor hodočasnika iz opere Tanhojzer (transkripcija za orgulje: Franc List)

Franc List (1811–1886)
Uteha u Des–duru

Luj Vijern (1870–1937)
Finale iz Orguljske simfonije br. 1 u de–molu, op. 14

Franc List
Ave Maria d’Arcadelt

Varijacije na temu Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen

Biografija:
Dobitnik Junior Prima Award u oblasti muzike, orguljaš Žolt Mesaroš izdvaja se kao jedan od najuspešnijih mađarskih orguljaša danas. Usmeren je na istraživanje opusa za orgulje i harmonijum Franca Lista i aktivan kao muzički direktor u Glavnoj župnoj crkvi unutar zidina Budimpešte (Crkva uznesenja Blažene Djevice Marije), koja je dugo bila centar kulturnih dešavanja u gradu. Tako je i sam Franc List često bivao gost u ovoj crkvi, izvodeći ili dirigujući svoja dela. Mesaroš je takođe i direktor crkvenog hora (Regens Chori).
Diplomirao je 2018. godine sa najvišim priznanjima na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, gde trenutno završava doktorske studije. Dobitnik je stipendije Annie Fischer u oblasti izvođačkih umetnosti, kao i stupendije Mađarske akademije umetnosti (2020) i stipendije programa New National Excellence (2021, 2022). Posvećen je popularizaciji orguljske muzike i promociji mađarske muzičke kulture. Sa tim ciljem, a kao stipendista Mađarske akademije umetnosti, sprovodi istraživanje i priprema ediciju kompletnog opusa za orgulje i harmonijum Franca Lista.
Održao je stotine koncerata širom Mađarske, u evropskim gradovima i na prestižnim orguljskim festivalima. Tokom 2022. godine prvi put je održao resitale u SAD, u Filadelfiji, i u Izraelu i Palestini na festivalu orgulja Terra Sancta. Redovno nastupa sa najznačajnijim mađarskim ansamblima. Takođe, Žolt Mesaroš je umetnički direktor Međunarodnog festivala orgulja u Budimpešti.
Kao orguljaš, osvojio je prvu nagradu na takmičenju Filharmonia Hungary 2012. godine, a kao kompozitor, na istom takmičenju 2022. godine, osvojio je treću nagradu. Na takmičenju kompozitora Nadbiskupije u Vespremu, Mađarska, njegova Misa za mešoviti hor i orkestar osvojila je treću nagradu. Na koncertima često izvodi sopstvene transkripcije za orgulje, a premijerno je izveo mnoga dela savremena mađarskih autora, koje su njemu posvećena.

Loading...