23. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: DOMINIK ZUSTEK

27.06.2023., 20:00

U utorak, 27. juna u 20 časova publici će se predstaviti priznati i nagrađivani nemački kompozitor i orguljaš Dominik Zustek. Gostovao je na festivalima savremene orguljaške muzike, svirao brojna premijerna izvođenja, a njegovi koncerti improvizacije koje redovno održava u Kelnu privlače posebnu pažnju publike. S obzirom na njegovu posvećenost savremenoj muzici, na festivalu će izvesti svoj petostavačni ciklus Orguljski lavirint koji je nastao 2020. godine. Gostovanje Dominika Zusteka u Beogradu rezultat je dugogodišnje saradnje ovog kompozitora/orguljaša i srpskog kompozitora i programera Andreja Andrića čije će delo Knjiga korala Zustek takođe izvesti. Svoje prvo prestavljanje beogradskoj publici upotpuniće izvođenjem dve kompozicije Džona Patrika Tomasa.
Gostovanje orguljaša je podržao Gete-institut u Beogradu

Program:
Dominik Zustek (1977)
Orguljski lavirint
I Galerija ogledala

Andreja Andrić (1973)
Koral I iz Knjige korala

Dominik Zustek
Orguljski lavirint
II Govornik

Andreja Andrić
Koral II iz Knjige korala

Dominik Zustek
Orguljski lavirint
III Trkač

Andreja Andrić
Koral III iz Knjige korala

Džon Patrik Tomas (1941)
Elegija br. 4

Dominik Zustek
Orguljski lavirint
IV Crna rupa

Džon Patrik Tomas
Mahpela

Dominik Zustek
Orguljski lavirint
V Beskonačnost

Biografija:
Dominik Zustek (Dominik Susteck, Bohum, Nemačka, 1977) je studirao na Folkvang Visokoj školi u Esenu, Visokoj školi za muziku i ples u Kelnu i Visokoj muzičkoj školi u Zarbrikenu sa naglaskom na duhovnoj muzici, muzičkoj teoriji i i kompoziciji; završio je koncertni ispit iz orgulja. Na Studijskom seminaru u Vupertalu položio je drugi državni ispit iz muzike. Tokom studija crkvene muzike je bio lektor za teoriju muzike i orgulje u Biskupskoj školi duhovne muzike u Esenu, što je koristio za širenje i uključivanje savremene muzike u crkvenu delatnost. Takođe je bio predavač na Univerzitetu Folkvang u Esenu, Visokoj školi Robert Šuman u Diseldorfu i na Visokoj školi Franc List u Vajmaru. Bio je gostujući predavač na Visokoj školi za muziku i igru u Kelnu, Visokoj školi za sakralnu muziku u Drezdenu, kao i u Kelnskoj nadbiskupiji, Esenskoj eparhiji i Eparhiji u Majncu. Od posebnog značaja za njega je rad sa mladima, sa kojima je radio na projektima posvećenim kompozicijama Đerđa Ligetija, Kurta Švitersa, Džona Kejdža i Terija Rajlija, između ostalih.
Bio je naslednik Petera Baresa, kao kompozitor i orguljaš (2007–2021) u Umetničkoj Stanici Svetog Petra u Kelnu, gde su njegovi koncerti improvizacije privukli posebnu pažnju. Zustek je svirao brojna premijerna izvođenja dela kompozitora uključujući Pitera Baresa, Erika Jansona, Johanesa S. Sistermansa, Stefana Frolejksa i Pitera Kezegija. Njegove koncerte su prenosile brojne nemačke radio mreže (među njima Deutschlandfunk, VDR [Zapadnonemački radio] i Saarland Radio). Zustek je direktor međunarodnog festivala orgel-miksturen i gostovao je na festivalima savremene orguljaške muzike u Berlinu i Frankfurtu. Kao kompozitor i orguljaš je nagrađen nizom nagrada, a među njima su prva nagrada na kompozitorskom takmičenju Aeolian Trio, Nagrada Klaus Martin Zigler u Kaselu, prva nagrada za kompoziciju na takmičenju Orgulje plus, na Visokoj školi za muziku u Majncu, Nagrada za savremenu duhovnu muziku Schwäbisch Gmünd, Nagrada nemačke diskografske kritike, i Nemačko muzičko takmičenje iz kompozicije.

Biografije kompozitora:
Andreja Andrić (1973) je srpski kompozitor i programer koji živi u Orhusu u Danskoj. On istražuje zajedničke tačke matematičkih procesa, intuicije i slučajnosti, i koristi kompjutersko programiranje kao ključno sredstvo umetničkog izražavanja. Sa primarnim interesovanjem za kompoziciju i izvođenje za svoj mrežni ansambl laptopa/pametnih telefona, aktivan je i kao kompozitor vokalne i instrumentalne muzike i stvaralac u oblasti video i višemedijske umetnosti. Njegova dela su izvođena na festivalima kao što su ICIM (International Computer Music Conference) 2022 u Limeriku, Irska, Svetski dani muzike 2019 u Talinu, Estonija, i Festival Futura u Krestu, Francuska (2018). Finalista Međunarodnog takmičenja kompozitora Franko Evanđelisti u Rimu 2021, dobitnik prve nagrade festivala SONOM , Monterej, Meksiko 2017. godine i dobitnik druge nagrade istog festivala 2014. godine. Doktorirao je muzičku informatiku na Državnom univerzitetu u Milanu, Italija.

Džon Patrik Tomas je rođen u Denveru, Kolorado, 1941. godine. Studije muzike započeo je kao član Američkog hora dečaka u Prinstonu, Nju Džersi. Sa 16 godina postao je student kompozicije kod Darijusa Mijoa i Čarlsa Džonsa na muzičkoj školi Aspen u Koloradu, a kasnije je studirao kod Endrjua Imbrija i Simora Šifrina na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. Godine 1971. započeo je koncertnu i opersku karijeru kao kontratenor sa posebnim interesovanjem za novu muziku, što ga je dovelo u kontakt sa kompozitorima kao što su Dejvid Del Tredići, Majkl Finisi, Lukas Fos, Maurisio Kagel, Elizabet Lutiens i Kšištof Penderecki. Takođe je bio jedan od osnivača ansambla The Five Centuries Ensemble, koji je bio pionir u postavljanju rane i savremene muzike zajedno u koncertnim programima. Tomas je predavao na Državnom univerzitetu Njujorka u Bafalu, Visokoj školi za umetnost Folkvang u Esenu, Školi za scenu i Školi za pozorišnu umetnost u Hamburgu. Nekoliko godina je bio vokalni trener za hamburšku produkciju mjuzikla Mačke. Trenutno deli svoje vreme između privatne nastave glasa, prevodilačkih projekata i komponovanja.

 

Loading...