20. међународни фестивал „Ars vivendi clavicembalum – Чембало, жива уметност“

29.10.2023., 20:00

20. Међународни фестивал Чембало, жива уметност – Ars vivendi clavicembalum
29. октобар – 17. новембар 2023.

Културни центар Београда је 2003. године покренуо фестивал посвећен промоцији клавијатурног инструмента деликатне звучне боје – чембала, као солистичког и камерног инструмента епоха од шеснаестог века до савременог доба.
Специфичност чембалског звука добија се окидањем жица перцима које производе препознатљив звук, а не ударањем у жице, као што је то случај у инструменту који га је наследио – клавиру.
Иако је чембало барокни инструмент, због сплета историјских околности и турске колонизације Србије, код нас је дошао тек након Првог светског рата. Тако овај инструмент улази стидљиво у музички живот Србије, такорећи неоптерећено традицијом, налазећи своје место једнако и у савременој и барокној музици.
Током деветнаест издања овог јединственог фестивала у организацији Музичке редакције Културног центра Београда, богату литературу писану за чембало представљали су реномирани музичари из Европе и Србије. Највећи број концерата изведен је на инструментима наших градитеља Марија и Кристијана Бјелановића, који су великодушно инструменте ставили на располагање Фестивалу и прижили тако потпору за његов развој.
Јубиларно ДВАДЕСЕТО ИЗДАЊЕ ФЕСТИВАЛА Чембало, жива уметност – Ars vivendi clavicembalum одржаће се од 29. октобра до 17. новембра 2023. године у различитим београдским концертним просторима. Фестивал се састоји од неколико програмских целина: реситала страних и домаћих музичара посвећених класичним и савременим композицијама, извођачкој интерпретацији у комбинацији са гудачким ансамблом, пијано-фортем, и флаутом, обележавање четири деценије посвећене чембалу Смиљке Исаковић, али и 20 година рада ансамбла Београдски барок који ће спектакуларним извођењем затворити фестивал у простору Битеф театра. Циклус разговора О чембалу… који је био важан део фестивалског програма првих година, поводом јубилеја враћамо у фокус у специфичној форми – разговори са нашим реномираним чембалистима биће доступни на Youtube каналу Културног центра Београда. Посебан акценат стављен је на мајсторске курсеве гостујућих чембалиста који ће припремити младе чембалисте, ученике и студенте за наступ у оквиру фестивалског концертног програма.
Част да отвори фестивал имаће Кјара Катани, чембалисткиња из Италије која предаје чембало на Конзерваторијуму у Козенци и на Конзерваторијуму у Болоњи. Солисткичке наступе одржаће и Ежен Микеланђели из Аустрије, који ће представити програм Манускрипт ‘Bauyn’ – увид у француски репертоар за чембало 17. века, француски чембалиста и дугогодишњи пријатељ фестивала Стефан Беши који ће извести концерт Француско златно доба музике за чембало, као и домаћа чембалисткиња Софија Перовић која ће концертом под називом Јесте ли за плес? представити поједине делове свита барокних композитора и Милоша Петровића.
Део фестивала посвећен је љубитељима камерне музике. Чембалисткиња Светлана Стојановић Кутлача окупила је своје некадашње ученице, међу којима су Анастасија Марковић-Тодорић, Емилија Миодраг, Тина Нојцер и Маријана Храшовец, које ће заједно са гудачким ансамблом у саставу Јелена Роквић, Вера Илић, Јована Ковачевић, Филип Милинковић и Магдалена Ранчић извести концерте за два чембала Јохана Себастијана Баха.
Концерт под називом Музика за чембало и пијано-форте извешће чембалисткиња Бојана Димковић заједно са Душаном Тороманом који ће овога пута свирати пијано-форте. На програму су Три дуа писана за овај састав Ригела, као и Концертантна симфонија Тапреа.
На 20. фестивалу прослављамо још један јубилеј заједно са Смиљком Исаковић – 40 година са чембалом. Овом приликом ће наступити заједно са перкусионистом Андријом Сагићем и извешће програм под називом Европа игра.
Млада чембалисткиња Меј Мансоури која студира у Грацу представиће програм Brisé заједно са флаутисткињом Аленком Клобучар из Словеније.
Професор чембала на Факултету музичке уметности Милан Поповић представиће Опус за чембало Бохуслава Мартинуа. У реализацији ће му помоћи Уметнички ансамбл МО Станислав Бинички под диригентском палицом Дијане Цветковић.
Завршницу фестивала чини концерт Дела Јохана Себастијана Баха којим се обележва јубилеј 20 година ансамбла Београдски барок – који чине Каролина Бетер, Катарина Алексић, Катарина Поповић, Растко Поповић, Срђан Станић, Јована Топалов. Овом приликом ће им се придружити и солисти Ана Цветковић-Стојнић, Милан Обрадовић и Марко Живковић како би извели чувену Бахову Кантату о кафи, и друга дела овог композитора.
Значајан сегмент фестивала чине и мајсторски курсеви гостујућих чембалиста. На овај начин, млади чембалисти, ученици и студенти, имаће прилику да усаврше своје вештине што ће публика моћи да чује на Концерту полазника мајсторског курса.
Уредница Музичког програма КЦБ је Љубица Солунац, а сарадница музичког програма је Дамјана Његић.

Фестивал се одржава уз подршку и у сарадњи са:
Град Београд, Аустријски културни форум у Београду, Италијански институт за културу у Београду, Удружење музичких уметника Србије, САНУ, Етнографски музеј, Битеф Театар, Уметнички ансамбл МО Станисалв Бинички и Медија центар ОДБРАНА, Факултет музичке уметности, Музичка школа „Јосип Славенски“, Кристијан Бјелановић – градитељ чембала, Alma Quattro.

Галерија Артгет КЦБ, Трг Републике 5/I
Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35
Етнографски музеј, Студентски трг 13
Дом Војске, Браће Југовића 19
Битеф театар, Сквер Мире Траиловић 1


КОНЦЕРТНИ ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:
Недеља, 29. октобар
Галерија Артгет, Трг Rепублике 5/I
20.00 – Кјара Катани (Италија)
програм: Сарти, Керубини, К. Ф. Е. Бах

Четвртак, 2. новембар
Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35
18.00 – Манускрипт ‘Bauyn’ – увид у француски репертоар за чембало 17. век Ежен Микеланђели (Аустрија)
програм: Купрен, Шамбонијер, Фробергер, Фрескобалди

20.00 – Концерти за два чембала Јoхана Себастијана Баха – солисткиње: Светлана Стојановић Кутлача, Анастасија Марковић-Тодорић, Емилија Миодраг, Тина Нојцер и Марјана Храшовец и гудачки ансамбл: Јелена Роквић, Вера Илић, Јована Ковачевић, Филип Милинковић и Магдалена Ранчић

Уторак, 7. новембар
Етнографски музеј, Студентски трг 13
20.00 – Европа игра – 40 година са чембалом Смиљка Исаковић, чембало и Андрија Сагић, перкусије

Четвртак, 9. новембар
Галерија САНУ, Кнез Михаилова 35
18.00 – Француско златно доба музике за чембало Стефан Беши (Француска)
програм: Данглбер, Рамо, Дифли

19.30 – ОДЛОЖЕНО Музика за чембало и пијано-форте Душан Тороман, пијано-форте и Бојана Димковић, чембало
програм: Ригел, Тапре

Петак, 10. новембар
Дом Војске, Браће Југовића 19
19.00 – Опус за чембало Бохусалва МартинуаМилан Поповић, чембало, Уметнички ансамбл МО Станислав Бинички, диригент: Дијана Цветковић

20.30 – Јесте ли за плес? Софија Перовић
програм: Рамо, Бах, Скарлати, Хендл, Клерамбо, Петровић

Уторак, 14. новембар
Галерија Артгет, Трг Rепублике 5/I
19.00 – Концерт полазника мајсторског курса

20.30 – BriséMej Мансоури, чембало и Аленка Клобучар, флаута

Петак, 17. новембар
Битеф театар, Сквер Мире Траиловић 1
19.00 – Дела Јохана Себастијана Баха – 20 година Београдског барокаБеоградски барок (Каролина Бетер, Катарина Алексић, Катарина Поповић, Растко Поповић, Срђан Станић, Јована Топалов) и солисти: Јована Топалов, Ана Цветковић-Стојнић, Милан Обрадовић и Марко Живковић

Улаз на концерте је слободан.

Loading...