20. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – БОЈАНА ДИМКОВИЋ и ДУШАН ТОРОМАН / ОДЛОЖЕНО

09.11.2023., 19:30

Концерт се одлаже, а ускоро ће бити објављен нови термин концерта.
Концерт под називом Музика за чембало и пијано-форте извешће чембалисткиња Бојана Димковић заједно са Душаном Тороманом који ће овога пута свирати пијано-форте. На програму су Три дуа писана за овај састав А. Ж. Ригела, као и Концертантна симфонија и Ж. Ф. Тапреа.

Програм:
Анри-Жозеф Ригел (1741–1799)
Три дуа за пиано-фоте и чембало, оп. 14
Дуо бр. 1 у Ес–дуру
Allegro maestoso
Minuetto
Andante moderato
Presto

Дуо бр. 2 у це–молу
Allegro non troppo
Adagio
Presto

Дуо бр. 3 у Ге–дуру
Marche
Menuet
Polonese
Allegro

Жан-Франсоа Тапре (1738–1822)
Концертантна симфонија у Ге–дуру за чембало, пијано-форте и оркестар ad libitum, oп. 15
Allegro moderato
Tempo di Menuetto

Биографије:
Бојана Димковић води разноврсну каријеру као пијанисткиња, чембалисткиња и камерни музичар. Често сарађује са истакнутим појединцима и ансамблима. Запослена је на Факултету музичке уметности у Београду на позицији уметничког сарадника у оквиру Полиинструменталне катедре.
Њени концертни ангажмани укључују извођења у Словенији, Црној Гори, Италији, Ирској, Великој Британији, Норвешкој, Пољској и на Исланду. Наступала је на фестивалима Челтенам, Оксфорд лидер, Лондон Хендл, Фестивал пољске музике у Кракову… Редовно наступа на свим значајним фестивалима у земљи.
Као солиста је наступала са ансамблом Die Kölner Akademie, Оркестром Радио-телевизије Србије, Гудачима Светог Ђорђа, ансамблима New Trinity Baroque и Метаморфозис. Као активни поборник нове музике Бојана је члан дуа са виолончелистом Ђорђем Милошевићем чија се извођачка активност фокусира на промоцију дела српских композитора. Такође је члан оснивач дуа Шумањски/Димковић са баритоном Кшиштофом Шумањским. Они својим програмима публици успешно представљају неоткривена и заборављена дела. Бојана је претходни носилац Хенри Ричардсон награде, стипендиста фондације Wall Trust, победник такмичења Петар Коњовић и финалиста такмичења Kathleen Ferrier Awards и Royal Overseas League. По завршетку школовања у Персл школи за музичке таленте, основне и вишеструке мастер студије завршила је на Гилдхол школи за музику и драму у Лондону. Докторирала је на Факултету музичке уметности у Београду.

Душан Тороман је дипломирао клавир на Факултету музичке уметности у Београду, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе 18. и 19. века на оригиналним инструментима при Академији Бартоломео Кристофори у Фиренци. Такође је дипломирао чембало на Конзерваторијуму Ђ. Росини у Пезару. Победник је међународних такмичења Broadwood Harpsichord Competition у Лондону, Tournoi International de Musique у Паризу и Concorso Internazionale Wanda Landowska у граду Руво ди Пуља.
Као солиста и камерни музичар је свирао у Француској, Великој Британији, Италији, Румунији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Херцеговини, Словенији… Наступао је са ансамблима као што су New Trinity Baroque, Arbor Dianae, Симфонијски оркестар РТС-а, УА Станислав Бинички и Гудачки оркестар Шлезингер као солиста изводећи концерте Баха, Самартинија, Хајдна, Салијерија, Моцарта и Бетовена.
Ангажован је као корепетитор на Катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, као и при Аустријској барокној академији, Београдској барокној академији и Барокном атељеу Маријане Мијановић. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Loading...