20. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – КЈАРА КАТАНИ

29.10.2023., 20:00

Италијанска чембалисткиња Кјара Катаније отвориће јубиларно, 20. издање међународног фестивала Чембало, жива уметност, у недељу, 29. октобра у Галерији Артгет. Кјара Катани предаје чембало на Конзерваторијуму у Козенци и на Конзерваторијуму у Болоњи. Концерт реализујемо у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду.

Програм:
Ђузепе Сарти (1729–1802)
Соната у Ге–дуру
Preludio
Allegro
Allegro

Луиђи Керубини (1760–1842)
Соната бр. 3 у Бе–дуру
Allegro comodo
Andantino – Rondò

Јохан Адолф Хасе (1699–1783)
Соната бр. 2 у Ес–дуру
Allegro
Andante
Allegro assai

Карл Филип Емануел Бах (1714–1788)
Виртембершка соната бр. 1 у а–молу, H. 30
Moderato
Andante
Allegro assai

Биографија:
Кјара Катани (1985) је дипломирала клавир, чембало, хорско дириговање и композицију, камерну музику и историјски клавир, и завршила постдипломске студије на Универзитету Моцартеум у Салцбургу. Похађала је часове клавира код Д. Зардија, П. Б. Масија и К. Богина, чембало код С. Рамбалди, Л. Ф. Таљавинија и Ф. Бирсака, и историјски клавир код. С. Фјуција.
Добитница је награда на међународним такмичењима. Као солиста (чембало и фотепијано) и чланица камерних ансамбала и оркестара је наступала широм Европе, у Израелу, Палестини и Јапану. Истиче сарадњу са виолинистом Робертом Ноферинијем са којим наступа од 2009. године. Снимила је преко 20 компакт дискова за различите издавачке куће (Sony, Dynamic, Cpo, Brilliant…). Издваја издање које је посвећено италијанској продукцији музике за чембало Ј. А. Хасеа.
Предаје чембало на Конзерваторијуму у Козенци и на Конзерваторијуму у Болоњи. Ради и као корепетитор на одсеку за барокну музикку на Конзерваторијуму у Болцану.
Била је помоћник диригента, континуо извођач на чембалу, хамерклавиру и оргуљама на Фестивалској недељи Инзбрук оркестра. Сарађивала је са ансамблом Accademia Bizantina, Фрајбуршким барокним оркестром, оркестром Academia Montis Regalis, као и са оркестрима престижних европских театара, као што су државне опере Хамбурга и Берлина, Симфонијски оркестар Оденсеа и Позориште у Базелу. Наступала је на значајним фестивалима као што су Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, Хендлов фестивал у Халеу, Фестивал у Баден-Бадену и други.
Године 2022. је дебитовала као уметнички вођа на концерту финалиста такмичења Чести у оквиру Недеље ране музике у Инзбруку, а на истом фестивалу је недавно била уметнички вођа Вивалдијеве опере La Fida Ninfa за шта је добила веома позитивне критике.
Кјара је уметнички директор летњег музичког мајсторског курса Marco Allegri у Фаенци.

 

Loading...