20. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – СМИЉКА ИСАКОВИЋ

07.11.2023., 20:00

На 20. фестивалу прослављамо још један јубилеј заједно са Смиљком Исаковић – 40 година са чембалом. Толико је прошло од њеног првог наступа на чембалу у Задру 1983. године. Овом приликом у Етнографском музеју Смиљка Исаковић ће наступити заједно са перкусионистом Андријом Сагићем и извешће програм под називом Европа игра.

Програм:

ЕНГЛЕСКА
Вилијам Берд (1543–1623)
Wolsey’s Wilde, MB 37
La Volta, FVB 155

Хенри Персл (1659–1695)
Граунд

Анонимни аутор (XVI)
My Lady Carey’s Dompe

ИТАЛИЈА
Анонимни аутор (XVI)
Fusi Pavana Piana, Saltarello

Антонио Валенте (1520–1590)
La Romanesca

Доменико Скарлати (1685–1757)
Фанданго

ФРАНЦУСКА
Жан Филип Рамо (1683–1764)
Сарабанда
Мизета у облику ронда
Тамбурин

ШПАНИЈА

Анонимни аутор (XVII)
Ла фолија
Еспањолета
Чакона

Федерико Гарсија Лорка (1898–1936)
Nana de Sevilla
El cafe de chinitas

ГРЧКА
Димитрис Тхемелис (1931–2017)
Мали прелудиј и хасапико

Микис Теодоракис (1925–2021)
Мајски дан

Ставрос Ксархакос (1939)
Ипомони

Биографије:
Смиљка Исаковић коју инострана и наша стручна критика назива Краљицом чембала и Првом Дамом чембала, је магистрирала два инструмента: клавир на ФМУ у Београду и на Конзерваторијуму Чајковски у Москви, и чембало на Краљевском Конзерваторијуму у Мадриду. Наступала је широм Европе, у САД, Јужној Америци, на Исланду и на Куби, увек са одличним критикама. У бившој Југославији је редовно свирала на свом инструменту на свим значајним фестивалима, а сада и широм Србије. Снимила је неколико носача звука за издавачке куће у земљи и САД, а њени снимци налазе се у медијским кућама у земљи и иностранству. Докторирала је на примени менаџмента у музичко-сценским уметностима. За различите медије пише текстове, од којих су до сада објављене четири књиге.
Увршћена је у International Who is Who in Music – међународну енциклопедију познатих музичара која преко 40 година излази у Кембриџу, а од стране Америчког биографског института (АБИ) ушла је у 5000 личности света као Прва Дама чембала. Њено име је наведено у лексикону Ко је ко у Србији, као и у међународној Енциклопедији чембалиста и оргуљаша (Санкт Петербург).
Носилац је престижне међународне Масарикове награде за уметност, коју је пре ње за музику добио Лучиано Павароти. Признање Међународни музичар 2003. је добила у Кембриџу. Године 2005. је добила Златну значку Културно-просветне заједнице Србије, за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе. Добитница је награде Града Београда за концерт Осу се небо звездама (2014), посвећен Стевану Мокрањцу и Великом рату, као и годишње награде Удружења музичких уметника Србије за концерт посвећен Ћирилу и Методију (2016). Вукову награду је добила 2018. године, као и Награду за животно дело Удружења музичких уметника Србије 2019.

Андрија Сагић је мултиинструменталиста и композитор. Дипломирао је филозофију у Београду, специјализирајући естетику и филозофију средњег века. Истражује различите технике свирања средњовековних и оријенталних перкусија (томбак, рик, бендир…). Посебну пажњу посвећује вокалној пракси средњег века у Питагорином музичком систему. Ово интересовање проширује на истраживање микротоналне музике од антике до савремене музике. Сарађивао је са Атељеом 212, Народним позориштем и Позориштем на Теразијама. Оснивач је и уметнички руководилац средњовековног ансамбла Ludus Musicus и ансамбла за експерименталну музику Рој трешања. Са чембалисткињом Смиљком Исаковић, кроз бројне наступе, обнавља извођачку праксу старих камерних састава. Члан је УМУС-а.

Loading...