20. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – СТЕФАН БЕШИ

09.11.2023., 18:00

Француски чембалиста и оргуљаш Стефан Беши, добро познат публици фестивала Чембало, жива уметност, увеличаће јубиларно издање фестивала својим концертом Француско златно доба музике за чембало на којем ће извести дела Данглбера, Рамоа и Дифлија. 

Програм:
Жан-Анри Данглбер (1629–1691)
Свита у ге–молу (избор) из Комада за чембало
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gigue
Les sourdines d’Armide de Mr de Lully
Passacaille d’Armide de Mr de Lully

Жан-Филип Рамо (1683–1764)
Нове свите комада за чембало (избор)
Allemande
Courante
Sarabande
Les Sauvages
L’enharmonique
L’Egyptienne

Жак Дифли (1715–1789)
Четврта књига комада за чембало
La de Juigné
La de Sartine
La De Drummond
La De Vaucanson
La Pothouïn
La Du Buq

Биографија:
Стефан Беши (1963) је студирао оргуље у класи Ренеа Бретома и Мари Клер Ален, а чембало у класи Оливијеа Бомона и Давит Морнеја. Одржао је реситале у Француској, Аустрији, Републици Чешкој, Сједињеним Америчким Државама, Србији, Црној Гори, Немачкој, Јужној Кореји, Русији, Бугарској, Јерменији, Швајцарској и Холандији. Држао је мајсторске курсеве о раној музици на Конзерваторијуму у Ротердаму и на мајсторкој радионици на Универзитету Northwestern у Чикагу, ФМУ у Београду, Конзерваторијуму у Прагу, Универзитету у Сеулу и на Универзитету у Љубљани.
Његова дискографија обухвата снимке дела Баха, Моцарта, Менделсона, Алена, Сен Санса, Листа, Купрена, Дифлија, Даженкура и Дандријеа, као и две мисе Мишела Корета са ансамблом Amusemens du Parnasse чији је осниивач.
Беши је један од ретких извођача који су концертно извели комплетна дела за оргуље Ј. С. Баха (17 реситала у Паризу, 2001-2002). Након места оргуљаша у Катедрали у Соасону и париској цркви Saint-Ferdinand des Ternes, био је титуларни оргуљаш великих историјских оргуља (Clicquot, Cavaillé-Coll, Gonzalez) у престижној цркви Сен-Мери у Паризу, у којој су, између осталих оргуљаши били чувени композитори и оргуљаши Никола Лебег, Жан Франсоа Дандрије и Камиј Сен-Санс.
Беши је уметнички директор фестивала ране музике La Dive Musique у Сујиу, и директор Конзерваторијума у Туру. Био је професор чембала на Конзерваторијуму у Кану. Председавао је бројним одборима Националног конзерваторијума музике и игре у Паризу и био члан жирија на многим међунардоним такмичењима.
Стефан Беши је витез француског националног Ордена за област – уметност и књижевност.

Loading...