15. međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“

25.06.2015-06.07, 20:30.
blank-image

15. međunarodni festival
Dani orgulja – Dies organorum
25. jun – 6. jul 2015.

Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51

Učesnici visokog profesionalizma, izabrana muzička literatura pisana za orgulje, od baroka do danas, izvanredan instrument u Katedrali Blažene Djevice Marije mestu održavanja Festivala, atmosfera prisnosti i duhovnosti, razlozi su što su Dani orgulja danas neizostavna muzička manifestacija u kulturnom životu našeg grada i zemlje.
Ove godine obeležavamo jubilej 15. godina postojanja Festivala koji se ovoga puta odvija u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru, kao i u prostoru Muzeja nauke i tehnike.
Maifestacija koja ove godine takođe proslavlja jubilej, 10 godina postojanja, je Festival rane muzike, koji predano organizuje Studio za ranu muziku. Ova činjenica, kao i situacija u kojoj smo se kao organizatori našli zbog smanjenja sredstava namenjenih za kulturu, naveli su nas da se udružimo i zajedničkim snagama istrajemo u nameri da našoj publici ponudimo raznolik program visokog kvaliteta.
Koncert koji zajednički organizujemo predstavlja tačku preseka ciljeva i programskih ideja dva festivala – Barokni koncerti za orgulje na kome će nastupiti jednan od najcenjenijih evropskih ansambala specijalizovanih za izvođenje rane muzike na istorijskim instrumentima, ansambl Die Kölner Akademie zajedno sa srpsko/hrvatskim orguljašem Ivanom Božičevićem. Ovaj koncert je deo bogatog programa Festivala rane muzike koji se odvija od 13. do 26. juna u različitim koncertnim prostorima (Kolarac, crkva Svetog Petra i Jevrejska opština), kao i najava 15. izdanja međunarodnog festival Dani orgulja – Dies organorum u organizaciji Kulturnog centra Beograda.
Festival će 25. juna i ove godine otvoriti Hor Radio-televizije Srbije pod vođstvom dirigenta Vladimira Kranjčevića (Hrvatska) koji će sa orguljašem Zoltanom Borbeljom i vokalnim solistima mecosopranom Natašom Jović Trivić i baritonom Markom Pantelićem izvesti čuvena dela Morisa Diriflea Rekvijem i Misa Cum jubilo u verziji samog kompozitora za hor, soliste i orgulje.
Publika će do 6. jula na Neimaru imati priliku da čuje resitale nemačkog orguljaša Jorga Halubeka (1. jul) čiji koncert je posvećen svtaralaštvu Johana Sebastijana Baha, Volfganga Rajsingera iz Austrije (6. jul), kao i nastup italijanskih orguljaša Pjetra Paskvinija i Frančeska Zuvadelija (3. jul) koji će izvesti program poznatih orkestarskih dela u verziji za orgulje četvororučno.
Takođe, kao i prethodnih godina, i najmlađa publika će imati priliku da se upozna sa najvećim instrumentom u nedelju, 28. juna u 11 sati u Muzeju nauke i tehnike.
Edukativan program Letnja škola orgulja se u smanjenom obimu odvija u Muzeju nauke i tehnike, a svi učesnici Festivala održaće za naše učenike i studente orgulja predavanja i majstorski kurs.

Ulaz na koncerte Festivala Dani orgulja je slobodan.

KONCERTI
Utorak, 16. jun u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije
Uvodni koncert
Barokni koncerti za orgulje
Ansambl Die Kölner Akademie
dirigent: Majkl Vilens (Nemačka)
orgulje: Ivan Božičević

Četvrtak, 25. jun u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije
Svečano otvaranje
Mise Morisa Diriflea
Hor Radio-televizije Srbije
dirigent: Vladimir Kranjčević
solisti: Nataša Jović Trivić, mecosopran i Marko Pantelić, bariton
orgulje: Zoltan Borbelj

Nedelja, 28. jun u 11.00
Muzej nauke i tehnike
Koncert za decu
Kako se slušaju orgulje
Marija Družijanić, orgulje i učenici orgulja MŠ Stanković

Sreda, 1. jul u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije
Jorg Halubek (Nemačka)

Petak, 3. jul u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije
Duo Pjetro Paskvini i Frančesko Zuvadeli (Italija)

Ponedeljak, 6. jul u 20.30
Katedrala Blažene Djevice Marije
Volfgang Rajsinger (Austrija)

LETNJA ŠKOLA ORGULJA
Radionice i predavanja za učenike i studente orgulja koje će voditi gosti Festivala Jorg Halubek (2. i 3. jul), Pjetro Paskvini i Frančesko Zuvadeli (4. jul) i Volfgang Rajsinger (7. i 8. jul).

Festival podržali:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Vračar, Beogradska nadbiskupija, Muzej nauke i tehnike, Muzička produkcija Radio-televizije Srbije, Goethe-institut u Beogradu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Centar za likovno obrazovanje ŠUMATOVAČKA, Masel, Restoran Đorđe, Konak Mikan

Loading...