11. Међународни фестивал ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM

29.06.2011-09.07, 17:33.
blank-image

Програм 11. фестивала ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM је у знаку француске оргуљашке традиције.

Овим издањем фестивала Дани оргуља – Dies organorum почињемо другу деценију постојања фестивала, сигурни да се он дефинитивно позиционирао у музичком животу нашег града, а захваљујући угледу и личном ангажману еминентних извођача, и у музичким круговима у иностранству.

Ове године програм Фестивала је, може се рећи, у знаку француске оргуљашке традиције.
Њен најистакнутији представник данас, Оливије Латри ће отворити Фестивал у среду, 29. јуна.
Оливије Латри је титуларни оргуљаш Катедрале Нотр Дам у Паризу, професор на париском Конзерваторијуму, и свакако један од највећих светских оргуљаша данашњице. Убраја се у најбоље „импровизаторе“ француске традиције коју су у Паризу (на Конзерваторијуму, као и чувеним париским црквама) успоставили Франк, Видор, Вијерн, Дипре, Ален, Месијан, Лангле и други. То је и разлог да програм његовог концерта сачињавају композиције одабраних представника ове традиције, између осталог и композиције његовог професора Гастона Литаиза и њега самог.

Одмах потом, на Фестивалу ће се представити и млада корејска оргуљашица Шин Јанг Ли, која се усавршавала баш на Париском конзерваторијуму, те и њену интерпретацију одликује карактеристичан француски приступ. Шин Јанг Ли ће на свом концерту у петак, 1. јула извести чувена оргуљска дела Регера, Баха, Листа, али и још једне легенде француске оргуљашке традиције и једног од њених професора, Жана Гијуа.

Још један гост из Француске, Ерве Дезарбр ће се представити на Фестивалу у четвртак, 7. јула, када ће на концерту, поред композиција француских аутора, извести и композиције Ивана Јевтића, чија је веза са Паризом нераскидива. Гост овог концерта биће немачки трубач Стефан Нојман.

На трагу француског стила је и концерт камерне музике за оргуље који већ традиционално осмишљавају домаћи млади оргуљаши са својим колегама музичарима. Ове године је концерт, предвиђен за 4. јул, посвећен обележавању 100-годишњице рођења композитора и оргуљаша Жана Алена, истакнутог представника француске оргуљашке традиције.

Још једна годишњица биће обележена концертом Музика из Новог света планираном за 2. јул. Домаћој публици сада већ добро познати чешки оргуљаш Павел Кохоут, извешће дела чешког романтичарског композитора Антоњина Дворжака (који је био и оргуљаш у цркви Св. Адалберта у Прагу), а поводом 170-годишњице од рођења. Најинтересантније на овом концерту ће бити могућност да чујемо чувену Симфонију из Новог света, овог пута у аранжману за велике оргуље. Како је концерт Павела Кохоута са претходног, јубиларног 10. фестивала Дани оргуља уврштен на листу 10 концерата који су својим квалитетом обележили музичку 2010. годину у Србији (НИН), са радошћу смо одлучили да га, као специјалног госта са „специјалним“ програмом, позовемо на овогодишње издање Фестивала.

Композитор и оргуљаш из Норвешке, Видар Хансен ће осим дела великих барокних и романтичарских композитора, на свом концерту 6. јула, представити композиције норвешких аутора (Ховалда и сопствена дела).

Фестивал ће традиционално затворити полазници Летње школе оргуља коју ће поред свих гостију оргуљаша водити и оргуљаши, осведочени пријатељи Фестивала, Далибор Миклавчич (Словенија) и Марко Петричић (Србија-САД), и својим присуством додатно подржати изузетно важан, едукативни аспект Фестивала.

Сви концерти почињу у 20:30

КОНЦЕРТИ
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75

Среда, 29. јун
Свечано отварање: Оливије Латри (Француска)
програм: Бах, Франк, Вијерн, Лангле, Литез, Дипре, Латри

Петак, 1. јул
Шин Јанг Ли (Кореја)
програм: Регер, Бах, Гију, Лист

Субота, 2. јул
Музика из Новог света, поводом 170. годишњице рођења композитора Антоњина Дворжака
Павел Кохоут (Чешка)

Понедељак, 4. јул
Камерна музика за оргуље – Жан Ален, поводом 100. годишњице рођења композитора
Бранка Ђорђевић и Марија Дружијанић, оргуље, Стана Крстајић, флаута, Јелена Банковић, сопран, Ђорђе Милошевић, виолончело, Ансамбл „Метаморфозис“ и Дејан Ђуровић, наратор

Среда, 6. јул
Видар Хансен, Норвешка
програм: Стенли, Менделсон, Букстехуде, Бах, Хансен, Ховланд

Четвртак, 7. јул
Ерве Десарбр, Француска
гост: Стефан Нојман, труба
програм: Бах, Коконен, Месијан, Јевтић, Прокофјев, Рота, Флери…

Субота, 9. јул
Концерт полазника Летње школе оргуља

ЛЕТЊА ШКОЛА ОРГУЉА
28. јун – 9. јул 2011.
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75

28. јун – Оливје Латри (Француска)
29. јун и 30. јун – Шин Јанг Ли (Јужна Кореја)
30. јун и 1. јул – Далибор Миклавчич (Словенија)
3. јул –Павел Кохоут (Чешка)
5. јул – Видар Хансен  (Норвешка)
7. и 8. јул – Марко Петричић (Србија–САД)

 

Loading...