8. međunarodni festival „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM”

28.06.2008-14.07, 2008.

Festival se održava u periodu od 28. juna do 14. jula 2008. na orguljama graditelja Frančeska Zanina koje se nalaze u Katedrali Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75.

KONCERTI:

Subota, 28. jun 2008. u 20.30
Svečano otvaranje festivala
Dejvid Sanger (Velika Britanija)

Utorak, 1. jul 2008. u 20.30
Kristofer Stembridž (Velika Britanija)

Petak, 4. jul 2008. u 20.30
Muzika za orgulje i kamerni orkestar
u
čestvuju: Kraljevski gudači Sv. Đorđa, Dragana Nešić, orgulje

Nedelja, 6. jul 2008. u 20.30
Pavel Kohout (Češka)

Sreda, 9. jul 2008. u 20.30
Andres Sea Galan (Španija)

Subota, 12. jul 2008. u 20.30
Edoardo Beloti (Italija)

Ponedeljak, 14. jul 2008. u 20.30
Koncert polaznika letnje škole orgulja

Ulaz na koncerte je slobodan.

LETNJA ŠKOLA ORGULJA
od 27. juna do 14. jula

predavači:
Dejvid Sanger (Velika Britanija)
Kristofer Stembridž (Velika Britanija)
Pavel Kohout (Češka)
Andres Sea Galan (Španija)
Edoardo Beloti (Italija)
Dalibor Miklavčič (Slovenija)

Selektor festivala: Dalibor Miklavčič (Slovenija)

Reč selektora, g-dina  Dalibora  Miklavčiča
O Festivalu Dani orgulja – Dies organorum

(Dalibor Miklavčič, profesor izvođačke prakse na Muzičkoj akademiji u Ljubljani  i profesor orgulja na Univerzitetu za muziku u Gracu /Austrija)

Sve je započelo 2000. godine sa novim, divnim orguljama u Katedrali Blažene Djevice Marije, koje su najbolji ovakav instrumenat daleko naokolo. Sjajna prilika, koju je Kulturni centar Beograda odmah znao oplemenititi  inicijativom da se organizuje Letnja škola orgulja za studente Fakulteta Muzičke umetnosti i da se angažuju poznati umetnici, orguljaši iz inostranstva. Bila su to, zna se, teška vremena za Srbiju, pa je sa strane KCB-a, župnika Joža Hauptmana i Biskupije, pa i sa moje strane, bilo potrebno dosta snalažljivosti. A bilo je ujedno i fantastično u smislu međusobnih odnosa: često smo bili dirnuti, kako su se velika imena svetske orguljaške scene benevolentno i sa simpatijama odazivala na naš poziv…bilo je to kao neko savezništvo… Ako spomenem samo neka velika imena tih godina: Jirgen Esl (Nemačka), Jan Laukvik (Norveška), Lorenco Gijelmi (Italija), Magnus Kjelson (Švedska), Kristof Bosert (Nemačka), Martin Zander (Nemačka) Liuve Taminga (Holandija)….neverovatno!! Puno je tih koncerata dokumentarisala nacionalna televizija ili radio, a mislim i da će izdanje CD-a postati svakogodišnja navika.

Ove godine očekuje nas raznolik program sa orguljašima iz Engleske, Italije, Španjolske, Češke i, naravno, kao uvek, domaći talenti.

Dejvid Sanger i Kristofer Stembridž: teško je u svetu najpoznatijih orguljaša zamisliti dva međusobno više različita – Sanger elegantan u akademskom smislu, sa ljubavlju do engleske i francuske muzike, pre svega one iz razdoblja romanticizma, a Stembridge genijalac u istrživanju renesansnog i baroknog repertoara od italijanskih majstora do Baha!

Edoardo Beloti je vodeći improvizator u različitim stilovima od renesanse do moderne, a ujedno brilijantan interpretator barokne muzike. Pošto su orgulje u beogradskoj katoličkoj katedrali jedan od najznačajnijih projekata priznatog italijanskog izrađivača orgulja, firme Zanin, više nego »savršeno« (i nekako prirodno) je da Italijanski centar za kulturu i ove godine, kao i već dosad, sarađuje sa Festivalom.

Mladi virtuozni orguljaš Pavel Kohout iz Praga, pobednik nekoliko međunarodnih takmičenja, već je posetio Beograd jednom i obradovao nas svojim interpratacijama, tako je i ove godine KCB odlučio pozvati ga.

Španac Anders Cea Galan najubedljiviji je umetnik svog instrumenta u španjolskoj mlađoj generaciji, a i njegov doprinos našem letnjem »masterklasu« će biti izvanredan; mlade srpske muzičare Galan će uvesti u tajne interpretacije bogate muzike Iberijskog poluostrva – naime: Španjolska je od renesansa pa do 18. veka bila jedan od velikih europskih »generatora« muzičke kulture! Zahvalni smo Institutu Servantes za saradnju!

Dragana Nešić je mlada beogradska orguljašica koja poslednjih godina intenzivno nastupa kao solista u zemlji i inostranstvu. Svoja znanja obogaćivala je i širila tokom svih godina postojanja Festivala Dani orgulja u okviru Letnje škole orgulja, ali i na specijalističkim studijama u Švedskoj kod profesora Matijasa Vagera. Nastupiće sa kamernim orkestrom Kraljevski gudači Sv. Đorđa koji se upravo vratio sa uspešne turneje po Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji i Republici Srpskoj. Deo programa ovog koncerta biće i svetska premijera Koncertne etide za orgulje i kamerni gudački orkestar u ge-molu, srpskog kompozitora Svetozara Saše Kovačevića.

Katedrala Blažene Djevice Marije u Beogradu uspešno živi jedinstvo sakralnog života i ujedno kulturnog gostoprimstva, prijateljstva. I još nešto: dosad je pomoću orguljaškog festivala u ovoj crkvi već puno beogradskih studenata muzike dobilo i iskoristilo priliku studijskog dopunjavanja u inostranstvu: u Luxemburgu, Švedskoj, Nemačkoj, Austriji… Na »Danima orgulja« u BG možete čuti i predavanja, intersantna za dirigente, kompozitore, muzikologe, čembaliste…

Japanci kažu: svaki novi dan života znači još veću čast, koju iskazuje Bog čoveku. Možda i za festivale to važi, ali se broji u godinama…idućeg leta očekuje nas već deveto, a 2010. godine jubilarno, deseto izdanje našeg Festivala koji je u međuvremenu stekao izvrstan renome među orguljašima širom Europe sve od Skandinavije, pa do juga Apeninskog poluostrva! Radujem se izazovima i ujedno zadovoljstvu da ću u saradnji sa KCB-om i njegovom kadkad doslovno neverovatno entuzijastičnom, snalažljivom, agilnom urednicom gospođom Nenom Mihajlović te pouzdanom i perfektnom saradnicom Ljubicom Babec, još nadalje pripremati ove praznike umetničkog kvaliteta i orguljskih zvukova!

 

Loading...