9. Međunarodni festival „DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM“

29.06.2009-13.07, 2009.

Na pragu svoje desetogodišnjice, ovogodišnje izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja, nesumnjiva je potvrda da je Festival postao nezaobilazan muzički događaj u kulturnom životu Beograda. Zahvaljujući učešću i vrhunskom izvođenju orguljaške muzike eminentnih izvođača iz evropskih zemalja, Festival je stekao vernu publiku koja iz godine u godinu puni zdanje Katedrale Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75).

Zbog ozbiljne koncepcije, sjajne organizacije, odličnog instrumenta, odnegovane publike, istaknuti evropski majstori orgulja i pedagozi rado se odazivaju pozivima organizatora Kulturnog centra Beograda da budu deo Dana orgulja, a Beograd napuštaju sa željom da se ponovo vrate. Oni su ujedno i najbolji promoteri Festivala i ubedljiva preporuka drugim vrhunskim izvođačima.

Na devetom Festivalu orgulja biće održano sedam koncerata:

Festival otvara muzika francuskog i nemačkog romantizma. Misu Luja Vijerna publika će čuti u istraživačkoj kombinaciji zvuka orgulja i hora. Izvođači su orguljaši Marko Petričić (SAD) i Lana Jelenković (Srbija) i subotički hor Pro Musica kojim diriguje Paško Čaba.

Novi zvuk i osobenost ovogodišnjem Festivalu daće svakako i orguljaš Gunar Idenstam (Švedska) koji se predstavlja autorskom i savremenom muzikom za orgulje. Deo programa posvećen je i improvizacijama, kao veoma značajnoj grani orguljske interpretacije, na teme koje će organizator pripremiti neposredno pred početak koncerta. Gunar Idenstam, inspirisan narodnom muzikom, predstaviće publici veoma zanimljiv pristup kompozicijama autoriteta orguljske muzike, nezaobilaznog Johana Sebastijana Baha. Elementi švedske tradicionalne muzike takodje odlikuju njegove improvizacije, ali i kompozicije uklopljene na originalni način koje su postale „zaštitni znak“ ovog orguljaša.

Koncert italijanskog muzičara Pjetra Paskvinija – Feliks Mendelson i italijanska orguljaška škola 19. veka posvećen je 200-godišnjici rođenja ovog kompozitora. Paskvini će na svom koncertu predstaviti i kompozicije malo poznatih autora koji su muzicirali u Italiji u Mendelsonovo vreme.

Festival ima čast da prvi put bude domaćin orguljašici Mariji Nesi iz Španije. Kroz svoj resital, između ostalog, ona će predstaviti orguljašku muziku španskih kompozitora.

Zajedničkim koncertom, Dane orgulja kao i uvek do sada, zatvaraju polaznici Letnje škole orgulja.

Dosadašnja praksa da svaki festival prati i dvonedeljna Letnja škola orgulja koju vode istaknuti evropski orguljaši, učesnici Festivala, nastaviće se i ove godione. Ove radionice su posebno značajne za naš muzički život i obrazovanje, jer pružaju jedinstvenu priliku da domaći, mladi muzičari, neposredno i kvalitetno razmenjuju iskustva sa eminentnim svetskim izvođačima, kompozitorima i predavačima orguljske muzike. Posledica intenzivnog rada ovako koncipirane škole orgulja su pozivi našim muzičarima za specijalističke studije i nastupe u inostranstvu .

Festival je realizovan uz pomoć Grada Beograda i Ministarstva kulture Srbije.

Festival su pomogli: Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu, Švedski institut, zatim Informatika, Program zdrava hrana – Zelena jabuka i Beoskop.

KONCERTI

Ponedeljak, 29. jun
20.30 – Svečano otvaranje:
Marko Petričić, orgulje; Lana Jelenković, orgulje;
Hor Pro Musica, dirigent: Paško Čaba

Četvrtak, 2. jul
20.30 – Čaba Kiralj (Mađarska)

Subota, 4. jul
20.30 – Iv Rehštajner (Francuska)

Ponedeljak, 6. jul
20.30 – Marija Nejsi (Španija)

Četvrtak, 9. jul
20.30 – Pjetro Paskvini (Italija)

Subota, 11. jul
20.30 – Gunar Idenstam (Švedska)

Nedelja, 13. jul
20.30 – Koncert polaznika Letnje škole orgulja

LETNJA ŠKOLA ORGULJA

Predavači:
Dalibor Miklavčič (Slovenija); tema kursa: Imporvizacija za početnike, barokni stil
Iv Rehštajner (Francuska)
Pjetro Paskvini (Italija)
Gunar Idenstam (Švedska); tema kursa: Improvisation in the French tradition with some elements from symphonic rock and folk music

Loading...