22. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА – DIES ORGANORUM“

28.06.2022-07.07.2022, -

Овогодишње 22. издање међународног фестивала Дани оргуља / Dies organorum одржаће се од 28. јуна до 7. јула у Катедрали Блажене Дјевице Марије на Неимару (Хаџи Милентијева 75), а у организацији Културног центра Београда. Ове године ће се фестивал одржати у смањеном обиму услед изостанка финансијске подршке Министарства културе и информисања чија је подршка била основ за планирање програма Фестивала већ дуги низ година. Упркос томе, ове године ћемо имати прилику да слушамо четири изванредна оргуљаша из Италије, Немачке, Словеније и САД. Разнолике програмске концепције које су оргуљаши припремили и богатство звука и могућности великог инструмента градитељске куће Занин који се налази у београдској катедрали, пружиће нам прилику да уживамо у музици за оргуље. Фестивал се реализује уз подршку Града Београда и Београдске надбискупије, Италијанског института за културу у Београду, Goethe-institut у Београду и Амбасаде Швајцарске у Србији.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:
Уторак, 28. јун у 20.00
Стопама Јохана Себастијана Баха
ЛОРЕНЦО ГИЈЕЛМИ (Италија)

Понедељак, 4. јул у 12.00
Концерт за децу Упознајте оргуље (за предшколски и школски узраст)
Кармен Јаух, оргуље, Мартин Рос, алпска хорна и Ана Станковић, аплска хорна

Уторак, 5. јул у 20.00
Сјај звука за две алпске хорне и оргуље
Трио АНА СТАНКОВИЋ, алпска хорна, МАРТИН РОС, алпска хорна и КАРМЕН ЈАУХ, оргуље (Немачка/Швајцарска/Србија)

Среда, 6. јул у 20.00
ДАЛИБОР МИКЛАВЧИЧ (Словенија)

Четвртак, 7. јул у 20.00
НЕЈТАН ЛАУБЕ (САД)

Отварање овогодишњег издања у уторак, 28. јуна у 20 часова, биће концерт посвећен стваралаштву Јохана Себастијана Баха. Програм је осмислио и изводи га италијански оргуљаш и музиколог Лоренцо Гијелми. Концерт носи назив Стопама Јохана Себастијана Баха и резултат је Гијелмијевог богатог музиколошког и извођачког искуства. Садржи, између осталих, недовршенe композиција чувеног барокног композитора које је сам извођач довршио или реконструисао. Гијелми је оргуљаш Базилике Светог Симплицијана у Милану. Професор је на Институт за стару музику Civica Scuola di Musica di Milano. Долазак господина Гијелмија подржао је Италијански институт за културу у Београду.

Концерт несвакидашњег трија, који чине две алпске хорне и оргуље, биће прилика да наша публика упозна још један необичан инструмент у уторак, 5. јула. Велика цев алпске хорне је блиска цевима оргуља, а њена звучна боја је изузетно комплементарна са оргуљским звуком. Музичари који ће нас водити кроз овај нови, раскошни звучни свет су хорнисти Ана Станковић (Србија/Немачка) и Мартин Рос (Швајцарска), као и оргуљашица Кармен Јаух (Немачка). У њиховом наступу је посебно занимљив начин на који користе акустичке специфичности сваког индивидуалног концертног простора мењајући положај са кога свирају током концерта. Програм обједињен под називом Сјај звука за две алпске хорне и оргуље чине дела савремених швајцарских аутора, и композитора као што су Гунар Иденстам, Жан Гију, Вили Жак, Роберт Прајзман, који у својим делима трагају за новим звучним бојама и специфичном медитативном атмосфером.
Трио је посебан програм припремио за најмлађу публику и овај концерт ће бити одржан у понедељак, 4. јула у 12 часова. Ово ће бити ретка прилика за упознавање са инструментима као што су оргуље и алпска хорна. Концерт је намењен деци предшколског и раног школског узраста. Гостовање овог трија подржао је Goethe-institut у Београду и Амбасада Швајцарске у Београду.

Долазак Далибора Миклавчича који је дуги низ година био један од члaнова уметничког тима и селектор прoграма Фестивала, увек представља прилику да са радошћу уживамо у музицирању овог словеначког мајстора на оргуљама, али и у занимљивим програмима које вешто конципира. Овог пута његов програм чиниће дела словеначких композитора као и импровизације на задате теме, а публици ће га представити у среду, 6. јула.

Част да затвори фестивал, у четвртак 7. јула, припала је једном од најтраженијих оргуљаша на светској оргуљашкој сцени данас, Нејтану Лаубеу из Сједињених Америчких Држава. Лаубе је 2021. године заменио свог менотра Лудгера Ломана на месту професора на Високој школи за музику у Штутгарту, једној од најважнијих оргуљашких школа у свету. Познат је по бриљантном свирању и креативном конципирању широког репертоара, укључујући и његове виртуозне транскрипције познатих дела, као што је Листова Соната за клавир у ха-молу коју ћемо слушати овом приликом.

Улаз на концерте је слободан и доступан свим заинтересованим грађанима. Вечерњи концерти почињу у 20 часова.

Едукативни део фестивала, обједињен у Летњој школи оргуља, овог пута ће садржати мајсторске радионице и предавања гостујућих оргуљаша. Летња школа оргуља је бесплатна и намењена ученицима и студентима.

Важно је напоменути да се Фестивал одржава захваљујући љубазности Београдске надбискупије и жупника Катедрале Блажене Дјевице Марије у чијем су власништву раскошне оргуље градитељске куће Занин из Италије, на које смо, као грађани Београда, толико поносни.

 

Loading...