22. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: НЕЈТАН ЛАУБЕ

07.07.2022., 20:00

Част да затвори фестивал је припала једном од најтраженијих оргуљаша на светској оргуљашкој сцени данашњице, Нејтану Лаубеу из Сједињених Америчких Држава. Лаубе од 2020. године предаје на Високој школи за музику у Штутгарту, једној од најважнијих оргуљашких школа у свету. Познат је по бриљантном свирању и креативном конципирању широког репертоара који укључује и његове виртуозне транскрипције познатих дела, као што је Листова Соната у ха-молу коју ћемо слушати у Београду.

Програм:
Дитрих Букстехуде (1637–1707)
Корални прелудијум Te Deum laudamus, BuxWV 218
Praeludium
Versus 1 – Te Deum laudamus
Versus 2 – Auf 2 Clavier – Pleni sunt coeli et terra
Versus 3 – Te Martyrum à 2 Clav. è Ped.
Versus 4 – Tu devicto cum 3 subiectis

Морис Дирифле (1902–1986)
Прелудијум и фуга на име Алена, оп. 7

Франц Лист (1811–1886)
Соната у ха–молу, S. 178 (транскрипција: Н. Лаубе)

Биографија:
Нејтан Лаубе je један од најзначајнијих оргуљаша и педагога данашњице. Натупао је у најзначајнијим концертним просторима данашњице, као и у најпознатијим европским црквама и катедралама, као што су Нотр Дам у Паризу и Катедрала Светог Павла у Лондону. Године 2017. је изабран да буде први оргуљаш чувених Милер оргуља из 1738. годинеу у Цркви Светог Бавона у  Харлему (Холандија). Овог августа ће дебитовати у Ројал Алберт холу у оквиру чувеног програма BBC Proms у Лондону. Често свира на концертима поводом инаугурације значајних оргуља широм света. Године 2019. је покренуо документарни радио програм All the Stops на чикашкој радио станици WFMT како би представио многе познате оргуље Европе и Сједињених Америчких Држава.
Oд 2020. до 2022. године је био професор оргуља на Државном универзитету за музику и сценске уметности у Штутгарту, где је наследио свог ментора Лудгера Ломана. У периоду од 2013. до 2020. је предавао оргуље у музичкој школи Eastman у Рочестеру (Њујорк).
Од 2018. године је консултант на студијама оргуља на Краљевском конзерваторијуму у Бирмингему. Члан је жирија на многим такмичењима, укључујући Међународно такмичење Готфрид Зилберман у Фрајбергу (Немачка), на Међународном такмичењу оргуљаша Матини у Гронингену (Холандија), као и на Такмичењу Оливије Месијан у Лиону.
Лаубе је дипломирао Музичком институту Кертис у Филаделфији у класи Алана Морисона. Као добитиник Вилијам Фулбрајт стипендије, школовање је наставио на Конзерваторијуму Rayonnement Régional у Тулузу у класама Мишела Бувара и Јана Вилема Јансена. Мастер студије је завршио на Државном универзитету за музику и сценске уметности у Штутгарту у класи Лудгера Ломана, као добитник стипендије DAAD.

Loading...