22. Међународни фестивал „Дани оргуља – Dies organorum“: ДАЛИБОР МИКЛАВЧИЧ

06.07.2022., 20:00

Долазак Далибора Миклавчича, који је дуги низ година био један од чалнова уметничког тима и селектор порграма Фестивала, увек представља прилику да са радошћу уживамо у музицирању овог словеначког мајстора на оргуљама, као и у занимљивим програмима које вешто конципира.

Програм:
Јоанес Баптиста Долар (1620–1673)
Sonata da chiesa a 13 за оргуље и две трубе (ар. Д. Миклавчич)

Јакобус Галус Карниолус (1550–1591)
Laus et perennis gloria за оргуље и две трубе (ар. Д. Миклавчич)

Јоанес Баптиста Долар
Balletti in F за оргуље и две трубе (ар. Д. Миклавчич)

Далибор Миклавчич (1971)
Четири концертне импровизације

Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Прелудијум и фуга у е–молу, BWV 548

Далибор Миклавчич
Три концертне импровизације

Биографија:
Далибор Миклавчич (Љубљана) је студирао оргуље и композицију на Универзитету за музику у Бечу. Усавршавао се у пољу ране музике у Милану код Лоренца Гијелмија. Као млади музичар је освајао награде на европским такмичењима (EMCY 1989. и 1992. године) и наступао је широм Европе и Азије. Његови компакт дискови са музиком за оргуље добили су похвале међународне критике (Orgel International, Немачка). Посвећен је истраживању и интерпретацији музике на два веома занимљива инструмента: педалном клавиру и педалном чембалу. Његови наступи у Европи су изузетно позитивно оцењени. Тренутно ради на пројекту реконструкције клавира са педалом из романтичарског периода.
Као гостујући професор Миклавчич је предавао оргуље и импровизацију на Музичком универзитету у Грацу у периоду од 2006. до 2009. године. Од 2007. предаје на Музичкој академији у Љубљани, а од 2000. године је професор оргуља у Заводу Св. Станислава у Љубљани. Одржава мајсторске курсеве на водећим академијама широм Европе, као што су Краљевски колеџ у Лондону, Висока школа за музику у Либеку, Академија Франц Лист у Будимпешти, Конзерваторијум у Бечу и Музичка академија у Гетеборгу. Такође предаје у летњим школама широм Европе. Члан је жирија на међународним такмичењима оргуљаша, као што је Bach-Wettstreit an der Bachorgel у Арнштату. Наступа у дуу са интерпретаторима барокне виолине (Симон Стандиџ, Енрико Онофри…) и као солиста са ансамблом Haydn Sinfonietta Wien. Далибор Миклавчич је снимао са мецосопраном Бернардом Финк и бас-баритоном Маркосом Финком.
Био је председник Словеначког оргуљашког друштва (2000-2005). Од 1995. године је дизајнирао 25 нових оргуља  за словеначке градитељске куће (укључујући и копије инструмената З. Хилдебранда, 2007. године и А. Каваје-Кола, 2008. године које су међународно препознате). Далибор Миклавчич је учинио много на популаризацији музике за оргуље широм Словеније захваљујући преко 100 преноса концерата на Радио Словенији.

 

Loading...